Egyre kevésbé hagyatkoznak a könyvadaptációkra a nagy filmesek, de ha már az irodalomhoz nyúlnak, akkor a legizgalmasabb sztorikat veszik elő. Ben Affleck a húszas évek gengsztervilágában, Tom Hanks pedig a világuralomra törő tech-óriások ügyleteiben mártózik meg; Kate Winslet repülőszerencsétlenség túlélőjeként, Natalie Portman biológus-felderítőként küzd meg az ismeretlennel; de Stephen King és Agatha Christie főművei is a nagyvászonra költöznek.

#1 Dennis Lehane: Az éjszaka törvénye

Könyvből Film

Mi ez? – Lehane már a kilencvenes évek közepétől népszerű zsánerírónak számít, de egy évtizedet kellett várnia, amíg felkarolta Hollywood: Clint Eastwood 2003-ban filmesítette meg a Titokzatos folyó című regényét, majd Ben Affleck (Hideg nyomon) és Martin Scorsese (Viharsziget) is hozzányúlt egy-egy könyvéhez, miközben a Drót epizódjaival forgatókönyvíróként is debütált. Most újra Affleck rendezett filmet az egyik könyvéből: a 2012-es Az éjszaka törvénye Boston rendőrkapitányának legkisebb fiáról, Joe Coughlinról szól, aki a húszas-harmincas évek Amerikájában fizet nagy árat, amiért egyre mélyebbre merül az alvilágban.

Kik filmesítik meg? – Affleck jó rendezői szokásához híven a főszerepet is magára osztotta, de azért látszik, hogy nagy figyelmet fordított a színészgárdára: Elle Fanning, Sienna Miller, Zoe Saldana, Brendan Gleeson és Chris Cooper is feltűnik a filmben.

Mikor jön? – Magyar premier: 2017. január 26.

#2 R.J. Palacio: Csodácska

Könyvből

Mi ez? – Mindig is szerettek meghatódni az emberek a tragikus sorsú gyerekek történetein – ezt legutóbb A szoba bizonyította, amely bestsellerből vált Oscar-díjas filmmé. A Csodácska egy iskolai tanéven keresztül követi főhősét, a torz arccal született Auggie-t, aki többévnyi magánoktatás után az ötödik osztályban szembesül először a közösségi lét nehézségeivel. Palacio olyan gördülékenyen ír kiszolgáltatottságról és toleranciáról, hogy még a kimondottan igénytelen borító miatt sem tudunk haragudni a kiadóra.

Kik filmesítik meg? – Ami bevált, azon ne változtass: A szobában lehengerlő alakítást nyújtó Jacob Tremblay újra könnyet csalhat a nézők szemébe Auggie-ként, és bár vannak kétségeink, remélhetőleg a szüleit játszó Julia Roberts és Owen Wilson is a jobb oldalát mutatja majd. Stephen Chbosky rendező pedig azt már bizonyította, hogy saját regényét (Egy különc srác feljegyzései) mesterien tudja adaptálni, most itt a lehetőség megmutatni, hogy más anyagából is képes hasonlóan zseniális mozit készíteni.

Mikor jön? – Amerikai premier: 2017. április 7.

#3 David Grann: Eldorádó, az elveszett város

Lostcityofzkep21

Mi ez? – Az utolsó viktoriánus felfedező, Percy Fawcett 1925-ben indult neki az amazóniai őserdőknek fiával és annak barátjával együtt, hogy megtalálja az elfeledett civilizációt, amit Z-nek nevezett el. Bár Fawcett mindent aprólékosan eltervezett, felkészült a maláriára, a kannibálokra és az indiánokra, soha sem került elő. A következő években nagyjából száz ember tűnt el a felfedező után kutatva – szerencsére David Grann nem került erre a sorsa, ő inkább végtelenül izgalmas regényt írt a helyszíni tapasztalatait is belefoglalva Fawcett sztorijába.

Kik filmesítik meg? – James Gray azon rendezők közé tartozik, akiknek minden filmje után elhangzik, hogy ez lesz az, amivel végleg kitör a mérsékelten ismert kultrendező-státuszból. Most is csak ebben bízhatunk, hátha bejön a húzás, hogy hosszú idő után először rendezett Joaquin Phoenix nélkül (közös filmjeik: A bűn állomásai, Az éjszaka urai, Két szerető, The Immigrant). Ugyan a hosszas előkészületek során Brad Pitt és Benedict Cumberbatch is kihullott a projektből, Charlie Hunnam kapott végre megérdemelten egy normális főszerepet, olyan kísérettel, mint Robert Pattinson, Sienna Miller vagy az új Pókemberként hamarosan sztárrá érő Tom Holland.

Mikor jön? – Amerikai premier: 2017. április 14.

#4 Dave Eggers: A kör

Watson Hanks Circle

Mi ez? – A huszonegyedik század Szép új világa vagy 1984-e mi másról szólhatna, mint a démonizált tech-óriások világuralomra töréséről? Ha Eggers regénye nem is ér fel irodalmi előképeihez, az aktuális témákat meglovagló disztópiák körében jelentős műről beszélünk. A kör egy frissdiplomás lány története, akit ismerőse révén felvesznek a Google-höz vagy a Facebookhoz is hasonlítható tech-céghez, de a szabad információáramlás, a szabadságjogok semmibevétele hamar ráébreszti a tudomány árnyoldalára. Drónok, lájkok, kémkedés – a 2013-as sztori csak égetőbbé vált három-négy év alatt.

Kik filmesítik meg? – Emma Watson mint naivitását vesztő pályakezdő? Tom Hanks mint nagy hatalommal bíró technológiai mágnás? Ennél több infóra nincs is szükség, de azért van még a filmben muníció színészi oldalról (a Star Wars 7 John Boyegája, a Sráckor Ellar Coltrane-je vagy a csodás Karen Gillan) és a rendező személyében (Az élet habzsolva jó és A turné vége című indie-remekek készítője, James Ponsoldt) egyaránt.

Mikor jön? – Amerikai premier: 2017. április 28.

#5 Stephen King: A Setét Torony

Dark Tower Mcconaughey Elba

Mi ez? – Maga a megfilmesíthetetlen regényfolyam. Stephen King gazdag életművének központi darabja, az 1982 és 2012 között megjelent nyolcrészes fantasy-sorozat, amely ugyanannyira merít a westernből, mint a posztapokaliptikus történetekből, a horrorból, Tolkienből, Richard Adamsből, a középkori legendákból és a tündérmesékből. Roland Deschain és a Feketébe Öltözött Ember dimenziókon átívelő csatája, valamint Roland útja afelé, hogy megtalálja a címbéli tornyot, amely a létező összes univerzum középpontja, semmihez sem hasonlítható kalandokat rejt.

Kik filmesítik meg? – Tíz éve még J.J. Abrams, majd Ron Howard vetette bele magát a lehetetlenbe, hogy megfilmesítse King főművét, ez idő alatt volt szó mozifilmről, tévésorozatról és a kettő ötvözetéről is. Végül az Oscar-jelölt dán Nikolaj Arcel (Egy veszedelmes viszony) hollywoodi debütálása lesz A Setét Torony-film, amelyben Rolandot Idris Elba, a Feketébe Öltözött Embert pedig Matthew McConaughey játssza. Arcel szerint a film egyszerre lesz a könyvek adaptációja és az utolsó regény folytatása, amit egyelőre nem tudunk értelmezni – igaz, ez így pont illik King szédítő remekművéhez.

Mikor jön? – Amerikai premier: 2017. július 28.

#6 Jo Nesbø: Hóember

773C0Fe7B46487Ff38588E9C164198D4

Mi ez? – A skandináv krimik nagy generációjának egyik legnépszerűbb szerzője, a norvég Jo Nesbø már megbarátkozott a mozgóképekkel: az azóta hollywoodi karriert ápoló Morten Tyldum (Kódjátszma, Utazók) utolsó skandi mozija, a Fejvadászok az ő könyvéből készült, A megszállás című sorozata pedig igen nagyot futott 2016-ban. A Hóember a szerző Harry Hole detektív köré épülő, eddig tíz regényt számláló szériájának egyik darabja, amelyben az első hó lehullásától kezdve bestiális gyilkosságok történnek Oslóban, ahol az áldozatok egytől egyig családos nők.

Kik filmesítik meg? – A Setét Torony után egy újabb fontos film, amit skandináv rendező kezébe adtak. Igaz, az Engedj be! svéd alkotója, Thomas Alfredson azóta már rendezett egy nemzetközi produkciót, ráadásul a Suszter, szabó, baka, kém című Le Carré-adaptációval azt is bizonyította, milyen jó érzékkel tud egy regényhez nyúlni. Harry Hole szerepében Michael Fassbender, a J.K. Simmons- és Val Kilmer-féle amerikaiak mellett pedig olyan európai színészek színesítik még a gárdát, mint Toby Jones, Rebecca Ferguson vagy Charlotte Gainsbourg. A produceri munkálatokban Martin Scorsese is részt vesz.

Mikor jön? – Amerikai premier: 2017. október 13.

#7 Charles Martin: Hegyek között

11958627 0Ef8946Dcbe95Aa07Ef1340069E0834B X

Mi ez? – Dr. Ben Payne ortopédsebész és az újságíró Ashley Knox a Salt Lake City-i reptéren várakoznak a felszállásra, amikor a hóvihar miatt törlik a járatukat. Mindkettőjüknek fontos lenne az út, Dr. Payne műtétre, a nő pedig az esküvőjére igyekszik. Az utolsó remény egy idős pilóta charterjárata, amelyre végül mindketten felszállnak, azonban a férfi szívrohamot kap útközben, így a repülő lezuhan a hegyekben. Ben és Ashley túléli a szerencsétlenséget, de nem köszönik meg, ami rájuk vár: fagy, éhség, elszigeteltség, reménytelenség.

Kik filmesítik meg? – A palesztin Hany Abu-Assad már egy ideje elismert filmesnek számít: 2005-ös Mennyország most című alkotása a Berlinalén, a 2013-as Omar pedig Cannes-ban nyert fontos díjakat. Most a 2012-es A futár után újra nemzetközi gárdával forgatott, de ezúttal sikerült nagyobb neveket szerezni: itt nagyon sok fog múlni Idris Elba és Kate Winslet játékán. A forgatókönyvet a Zsivány Egyest is jegyző Chris Weitz készíti.

Mikor jön? – Amerikai premier: 2017. október 20.

#8 Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Mortdecai Pg13

Mi ez? – A leghíresebb – és a magyarok által a második legjobb Christe-könyvnek választott – Poirot-regényt egyszer már sikeresen filmre vitték: Sidney Lumet 1974-es alkotását 6 Oscarra jelölték, és Ingrid Bergman haza is vihette a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat. Az Isztambul–London járaton egy éjjel elakad a vonat egy hófúvásban, és gyilkosság történik. Szerencsére Hercule Poirot-nak sikerült az utolsó pillanatban hálókocsit szereznie, így nekiállhat a bonyolult, mindenkit gyanúba keverő ügy felgöngyölítésének.

Kik filmesítik meg? – Kétségtelenül az év legnagyobb sztárcsapatával állunk szemben. Az egy dolog, hogy generációja legnagyobb Shakespeare-hírnöke, Kenneth Branagh rendezi a filmet, de ő is bújik Poirot bőrébe, rajta kívül pedig Johnny Depp, Penélope Cruz, Judi Dench, Willem Dafoe, Michael Peña, Michelle Pfeiffer, Olivia Colman és az új Star Wars-hős Daisy Ridley és a T2 Trainspottingban is szereplő Ewan McGregor is játszik a filmben, és most csak a leghíresebbeket soroltuk fel.

Mikor jön? – Amerikai premier: 2017. november 22.

#9 Jeannette Walls: Az üvegpalota

10323655 B2Bd332A7C97F45755D2958F41E5359F X

Mi ez? – Jeannette Walls önéletrajzi ihletésű regénye 261 héten keresztül szerepelt a New York Times bestseller-listáján, nem véletlenül: az írónő arról a fiatalkoráról mesél, amelyet nagyban meghatározott részeges, de szerető és életigenlő apja, Rex, aki úgy döntött, nomád körülmények között neveli fel négy gyermekét, miközben a családanya otthon ír és festeget. A körülmények azonban egy idő után arra kényszerítik Wallsékat, hogy visszaköltözzenek abba a bányászvárosba, ahonnan korábban a vadonba menekültek.

Kik filmesítik meg? – Az utóbbi néhány év egyik legjobb indie-mozija volt Destin Daniel Cretton 2013-as filmje, az Átmeneti állomás (Short Term 12), ami olyan színészeket mutatott be szélesebb közönségnek, mint John Gallagher Jr. (Híradósok), Keith Stanfield (Atlanta), Rami Malek (Mr. Robot) vagy az azóta Oscar-díjat kapott Brie Larson. Utóbbi lesz Cretton új filmjének főhőse is, míg a szülőket Woody Harrelson és Naomi Watts alakítják. Korábban egyébként arról is volt szó, hogy Jennifer Lawrence és Matthew McConaughey is szerepelhet majd a filmben, róluk azonban jelenleg szó sincs.

Mikor jön? – Még nincs kitűzve premierdátum.

#10 Jeff VanderMeer: Expedíció

Annihilation Natalie Portman

Mi ez? – A sci-fi, a horror és a fantasy határain mozgó VanderMeer művei egytől egyig adaptációért kiáltanak, és az szinte tökéletes, hogy mindez a Déli Végek-trilógia első darabjával kezdődik meg. A környezeti katasztrófa sújtotta területnek álcázott X Térség felderítésére egy négy nőből álló kutatócsoport érkezik: egy antropológus, egy pszichológus, egy biológus és egy geodéta. Az ismeretlennel való szembenézés azonban nemcsak a megmagyarázhatatlan jelenségekkel és életformákkal való találkozásban, hanem az egymás elől gondosan elrejtett titkokban is megnyilvánul.

Kik filmesítik meg? – Az íróként már sokszor bizonyított Alex Garland (28 nappal később, Napfény, Ne engedj el!) első rendezői próbálkozását, az Ex Machinát pedig sokan a 2015 legjobb filmjei közé választották, így természetesen alig várjuk már a második moziját. Az angolul Annihilation címre hallgató filmben a négy tudósnő (Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Tessa Thompson, Gina Rodriguez) zseniális csapata mellett az Ex Machinában is remeklő Oscar Isaac is feltűnik.

Mikor jön? – Még nincs kitűzve premierdátum.

Címlapfotó: The Daily News

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.