A meteorológiai szolgálat felszólításának ellenére tartózkodtak ez Erie-tónál. Szerencse, hogy a helikopter meglátta őket.

A tó belseje felé sodródtak

Helikoptert is bevetettek annak a 18 hómobilosnak a kimentésére, akik alatt széttört egy jégtábla az Erie-tón – írta a Daily Star.

18-Ember-Alatt-Tort-Le-Egy-Jegtabla-Erie-To
/ Fotó: Uscg Great Lakes
A bajba jutott hószánosokat mentőhelikopter és a parti őrség együttesen mentette ki a jégtábláról, ami a tó belseje felé sodródott. A baleset akkor történt, amikor a hómobilosok már kifelé jöttek volna, de a jégtábla valószínűleg az erős szél miatt megtört alattuk. Szerencséjükre egy helikopter észrevette őket, így a part őrség ki tudta menteni őket. 

A hómibolosok sértetlenül megúszták

A vasárnapi mentést megelőzően a helyi meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki, hogy lehetőleg maradjanak távol az Erie-tó jegétől, mert az erős szél miatt lehetséges, hogy a jégtáblák letörnek a partról.

Nincs olyan, hogy biztonságos jég, de az emberek mérsékelhetik kockázataikat

– mondta Jeremiah Schiessel hadnagy, a detroiti parti őrség részlegétől.

Hozzátette, mindig feltétlenül mondjuk el valakinek, hova megyünk, és mikor várhatnak vissza. A Nagy-tavak jege kiszámíthatatlan, és a körülmények gyorsan változhatnak.

Mint arról beszámoltunk, a havas és jeges esetek nagyon megnehezítik a mentést, azonban egy drón bevetésével jelentősen lerövidülhet az akció ideje. Egy eset során a riasztást követően mindössze három percbe telt, amíg egy automatizált külső defibrillátort (AED) a baleset helyszínére küldték egy drón segítségével, így egy orvos újra be tudta indítani az áldozat szívét, így nyerve időt a mentő megérkezéséig.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet