Nagyon nehéz ez: toplistát írni és még sorrendbe is rakni. De nem leszünk most gyengék, nem keresünk kibúvókat! Odatesszük az arcunkat emellé az alábbi 10 lemez mellé, ahová nem fért be az új Arctic Monkeys vagy a bombasikerű Astroworld, kimarad Cardi B vagy a Taboo. Pedig ezek nagyon jó lemezek, tényleg! De 2018 akkora év volt, hogy tízet kiválasztani hülyeség. A bátrak viszont néha hülyeségeket csinálnak. És mi bátrak vagyunk, olyannyira, hogy bevállaljunk márciusban, tessék-lássék: 2018 legjobb külföldi albumai!

Ariana Grande – Sweetener

Ariana Grande Press Photo By Dave Meyers 2018 Billboard 1548
Ariana Grande / Fotó: The Edge

Ariana Grande pofátlan eszközökkel növeli mostanság a saját kulturális relevanciáját. Hála Istennek! Több évnyi sablonértékesítés és butapop-gyártás után kiadta a Sweetenert.

Ez a lemez pedig izgalmas és kísérletező. Más kérdés, hogy ezért Arit kell-e égig emelni vagy a producer Pharell Williams-t.

De az album szempontjából oly mindegy.

Nicki Minaj Trumpnak: “Illegális bevándorlóként jöttem ebbe az országba”

“Illegális bevándorlóként jöttem ebbe az országba 5 éves koromban” – írta Instagramjára a rapper. Nicki Minaj Saint James, Port of Spain-ben született, Trinidad és Tobago-ban. – folytatta az énekesnő. 1.6m Likes, 32.7k Comments – Barbie® (@nickiminaj) on Instagram: “I came to this country as an illegal immigrant @ 5 years old.

A címadó dal olyan catchy és okos, hogy megőrülsz! A Nicki Minajjal közös Light is coming pedig akkora flókkal van tele, hogy nem csodálkoznék, ha Ariana Grande rajta maradna hiphopon.

Ariana Grande – raindrops (an angel cried) (Audio)

Music video by Ariana Grande performing raindrops (an angel cried) (Audio). © 2018 Republic Records, a Division of UMG Recordings, Inc. http://vevo.ly/VxS5HR

Ja, bocs, már megtette! Az azóta megjelenő Thank u next album is kritikai siker kett, ahogy ő egy személyes interjúban nyilatkozta, konkrétan az életét mentette meg azzal, hogy dolgozott rajta. Ennek pedig nagyon örülünk, hiszen Grande a tragédiafeldolgozás a popzene kódjain keresztül című történetben mérföldkő lett a globális pokultban.

MGMT – Little Dark Age

Mgmt June 2013 Emma Swann 3
Mgmt / Fotó: Emma Swann

Tavaly február 8-án még egész biztosan csak a legvakmerőbbek merték volna hangosan kimondani, hogy az MGMT fontos zenekar. Nem is volt az valószínűleg az Oracular Spectacular óta, legfeljebb érdekes. Másnap azonban kiadták a Little Dark Age-t, amivel jelezték, tudnak még popzenét írni.

És nekik ez tényleg jobban áll. Lehet szeretni az előző két lemezt, de ez talán a pályájuk csúcsa.

Levakarhatatlan dallamok, könnyen fogyasztható zenék, mégis van súlyuk. Anthony Fantano YouTuber-kritikus a lemez legfontosabb erényeként kiemelte, hogyan vegyíti az MGMT a nosztalgikus, ’80-as évekre jellemző szintipopot modern soundokkal. A címadó dal itt is minimum akkora örökzöld kell, hogy legyen, mint példul a Kids volt.

MGMT – Little Dark Age (Full Album)

Artista: MGMT Album: Little Dark Age 2018 01 – She Works Out Too Much 00:00 02 – Little Dark Age 04:38 03 – When You Die 09:38 04 – Me and Michael 14:02 05 -…

Andrew VanWyngardenék bizonyítják, hogy lehet még érdekes egy zenekar, ami a 2000-es évek indie hullámából jön. A Little Dark Age-en alig van rossz dal. Ha mégis ki kell emelni a legjobbakat, a címadó mellett a When You Die-t meg a TSLAMP-t mondanám. Ja, igen, és az albumnyitó She Works Out Too Much-t is ide sorolható – tényleg! Hát, ki énekel arról, hogy szar a kapcsolata, mert izmosabb a csaja nála?

Earl Sweatshirt – Some Rap Songs

Earl Cover
Earl Sweatshirt / Fotó: Study Breaks Magazine

„Why ain’t nobody tell me I was bleeding?” – így szól Earl Sweatshirt a Some Raps Songs nyitódalán. Nagyon kellet már egy lemez az egykori Odd Future-tagtól. Earl egy turnét is lemondott apja halála után depresszió miatt.

Ezen a nagyon rövid, 24 perces lemezen is sokat beszél erről. Valahogy így lehet művészetet csinálni a mentális problémákból.

Le se tagadhatná az irodalmár felmenőket ilyen dalszövegekkel. Nem könnyű hallgatni egyébként. De ha az ember ráérez Earl Sweathirt flow-jára, hamar rájön, hogy az a hiphop abszolút élvonalába emeli.

Earl Sweatshirt – Some Rap Songs (FULL ALBUM) (Lyrics)

Earl Sweatshirt – Some Rap Songs (Released November 30th) Tracklist: 1. Shattered Dreams 0:00 2. Red Water 2:22 3. Cold Summers 4:06 5. December 24 5:12 6. O…

Egy album, ahol a forma másodlagos a moodhoz képest, legalábbis a Pitchfork szerint, náluk is, ahogy a zenei sajtóban mindehol, hasonló előkelő helyen végzett a Some Rap Songs.

Kali Uchis – Isolation

Kaliuchis1
Kali Uchis / Fotó: Vibes

Ariana Grande lemezéhez hasonlóan az Isolation esetében is a producerek emelik magas szintre az albumot. Kali Uchis kolumbiai énekesnőt olyanok segítették, mint Thundercat, Kevin Parker (Tame Impala) vagy Romil (Brockhmapton).

Dicséretes azonban, hogy a minőségi popzene készítése itt is a profit elé volt helyezve. Kali pedig csillog azokban a különböző szerepekben, amiket ezek a zenészek és dalszerzők osztanak rá.

„If you need a hero, just look at the mirror” – énekli az After The Stormban. Máskor viszont totálisan alárendeli magát a megszólítottnak. Mindezt a ellentmondás-kifejezést pedig eltérő hangzások támogatják.

Body Language (Intro)

Provided to YouTube by Universal Music Group Body Language (Intro) · Kali Uchis Isolation ℗ A Rinse / Virgin EMI Records recording; ℗ 2018 Universal Music Op…

Kétségkívül fontos énekesnő lesz, ha megtartja ezt az eklektikus zenei felhozatalt. A közreműködők esetében is válogatott, hiszen Jorja Smith vagy Tyler. The Creator nem arról híres, hogy kiadna bármi rosszat a kezéből.

Blood Orange – Negro Swan

488 Bloodorange Otherphoto.jpg
Blood Orange / Fotó: Press Here Publicity

Dev Hynes 35 éves, fontos hangadója az LMBTQ-inspirált popkultúrának. Több formáció után jutott el a Blood Orange nevű projektig. A Negro Swan a negyedik stúdióalbuma.

A Vulture-nek adott interjújában arról beszél, hogy ez az első album cím, amit nagyon direktnek akart. Amit rengeteg irányból meg lehet közelíteni, de nem nehéz kitalálni, hogy valami olyasmit jár körbe a lemez, milyen feketének és queernek lenni Amerikában.

De elég csak a zenét hallgatni, hogy érezzük, itt valami más perspektíva van, valami egészen speciális. Abszolút párba helyezhető Noname-mel mind a leírt problémák, mind a zenei stílus szempontjából.

Orlando

Provided to YouTube by Domino Orlando · Blood Orange Negro Swan ℗ Domino Recording Co Ltd Released on: 2018-08-24 Artist: Blood Orange Auto-generated by YouT…

Nagyon jó, hogy ilyen lemezek készülnek! Okos, szenvedélyes, tökéletlen, sokoldalú: itt a helye! „Noone wants to be the negro swan”? Ezután a lemez után dillema.

Noname – Room 25

Copy Of D 4786 4
Noname / Fotó: Study Breaks Magazine

Ez már egy olyan világ, ahol nem kell óriási tehetségnek születni ahhoz, hogy jó zenét csinálj. És ez nagyon jó tendencia.

Na, persze, valamiben biztos tehetséges a 27 éves Fatimah Warner. Ez az adottság azonban nem úgy írható le, hogy „fantasztikus hangja van” vagy „fú, de dögös”!

Ez a tehetség az a különleges karakter, amit magában hordoz. A teljes tökéletlenség a Room 25 ritmikailag, zeneileg, akárhogy. De ez a tökéletlenség annyira magával ragadó, hogy az akusztikai élmény egészen egyedi és fülbemászó lesz.

Noname – Room 25 (Full Album)

✖✖✖ Tracklist ✖✖✖ 0:00 – Noname – Self https://www.youtube.com/watch?v=kHkMWaZXNow 1:34 – Noname – Blaxploitation https://www.youtube.com/watch?v=CVB27WfkTeM…

Az NME konkrétan hibátlannak ítélte meg a lemezt. Érdemes túllátni, hiphop-rajongó barátaim, a Nicki Minaj-Cardi B-Princess Nokia szentháromságon. (Már ha van ilyen.) Kisebb csodákat lehet találni a függöny mögött.

Vince Staples – FM!

Vince Staples 10E Lead
Vince Staples / Fotó: Gq

Vince Staples 2016-os, Big Fish Theory albumával már jelezte, hogy új utakat keres a hiphopban. Az idén megjelent, rádióműsor koncepciót követő FM! is mintadarab.

Kenny Beats beatjei itt is elrugaszkodnak az egyszerű traptől a különböző elektronikus tánczenei műfajok felé.

Vince odamondós szövegei arról, milyen afroamerikaiként élni a nyugati parton, nem feltétlen komplexek, de kegyetlen őszinték: „Summertime in the LB wild / We gon’ party til the sun or the guns come out”.

Feels Like Summer

Provided to YouTube by Universal Music Group Feels Like Summer · Vince Staples FM! ℗ 2018 Def Jam Recordings, a division of UMG Recordings, Inc. Released on:…

Tele van fekete humorral, provokációval és a rapper egyedi és szórakoztató technikájával. A FUN! című dalt már csak azért is érdemes kiemelni, mert készült hozzá egy klip, amiről esszét illene írni.

The 1975 – A Brief Inquiry Into Online Relationships

The 1975 Dedicate Loving Someone To Lgbtq Community After Orlando Shooting 01
The 1975 / Fotó: Time Magazine

A The 1975 a tinédzserszórakoztató, olykos giccsesgitárzenétől elért az érett, minőségi, magaskultúra felé kacsintgató vegyespopig. Tökéletesen leírja mindezt, hogy a brit NME magazin első lemezük után a legrosszabb banda díját adta nekik, most pedig már másodjára ítéli oda az év lemeze címet.

Hogyan lehet ennyi műfajt egy lemezre sűríteni? Hogyan fér meg egymás mellett az indiepop, az R’n’B, a UK garage és a jazz?

Mindez kiegészül okos, elemzésre érdemes dalszövegekkel, arról, milyen fiatalnak lenni a 2010-es években. Az egyszerű szavak súlyt találnak. Matt Healy úgy játszik velük, hogy egy pillanatra se válnak közhelyessé. Van mit mondania mindenkinek. És mondja is!

The 1975

Provided to YouTube by Universal Music Group The 1975 · The 1975 A Brief Inquiry Into Online Relationships ℗ 2018 Dirty Hit, under exclusive licence to Polyd…

Valamikor Trumptól idéz ironikusan („I moved on her like a b*tch”; „Thank you, Kanye, very cool!”), valamikor meg a legkönnyedebb gúnnyal énekli meg, hogy halomra csalta a csaját (TOOTIMETOOTIMETOOTIME). Egyre gyakrabban olvasni, hogy a The 1975 az évtized legfontosabb zenekara. Az A Brief Inquiry Into Online Relationships megmutatja, miért durrogtat ilyeneket az angol sajtó.

Jpegmafia – Veteran

0012216837 10
Jpegmafia / Fotó: Gq

Barrington DeVaughn Hendricks Irakban szolgált 4 évig, mielőtt leszerelt és Baltimore-ban elkezdett zenét csinálni. Nem érdekli túlzottan, hogy adófizetőktől kapja a nyugdíját, pofátlanul végigoltja az amerikai társadalmat. Milyen jól teszi!

A katonai szolgálat megtette hatását „Peggy” elméjében, de ritka pozitív értelemben. A producer-rapper 2018-as Veteran című lemeze egyedi színfolt a hiphopban. Azoknak ajánlott, akik a zajok mögött felfedezik a gyönyört.

Meg akik zenét keresnek kondizáshoz. Na, jó igazából mindenkinek ajánlott, aki ad magára! Experimental hiphop, egyedi hangzás: ezek jellemzik tömören. „I am not contested.”-ordítja a Thug Tearsben. Mi azért mégis besoroltuk a versenybe.

JPEGMAFIA – Veteran [Full Album]

This in of the sickest Experimental stuff i`ve heard in ages! Support the artist by purchasing the cassette here: https://jpegmafia.bandcamp.com/album/vetera…

A helyezését annak köszönheti, hogy előremutatóbb és könyörtelenebb még ezeknél a remekműveknél is. Ezen a listán sok a provokatív előadó, de talán JPEGMAFIA közülük is kiemelkedik. Olyan dalcímekkel, mint a I Cannot F*cking Wait Til Morrisey Dies, nem is nehéz.

Kids See Ghost – Kids See Ghost

Kids See Ghosts Three Burning Questions
Kids See Ghosts / Fotó: Djbooth

Kanye elvonult Wyomingba. Csinált X albumot. Ezek közül a Ye vagy a Pusha T-nek összerakott Daytona is ideférne a listára. De azt játszottuk, hogy Kanye Westtől egy lemezt választhatunk, és hát, akkor ez a Kids See Ghost kell legyen.

Hét szám csupán, de minden rajta van, ami kell. Ezt nem lehet hiphoplemeznek hívni, ezek a jövő hangjai. A Kids See Ghost egy mestermű, ami egy másodpercig sem felejti el, hogy mesterműnek van szánva.

Megosztó volt ugyan az album, a Pitchfork kevésbé imádta, míg Fantano kevés 10-ese közül az egyiket ennek a lemeznek ajándékozta. Most utóbbi mellé állnánk, ha nem baj. Kanye az év második felében inkább arról gondoskodott, hogyan legyen a világ legnagyobb faszkalapja. De amíg ő a világ legkísérletezőbb, legzsenibb producere, kit érdekel.

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

És itt van Kid Cudi, aki évek óta nem hozta azt a formát, amit indulásakor. De a KSG-n minden megmozdulása aranyat ér. Pont az van a hangjában, ami miatt anno megszerettük. Ezen az albumon nincs kulcsdal sem, de önmagában mindegyik zenetörténelem – már bocsánat!

Végszó

Charity Kanye Getty Ringer 3.0
Kanye West / Forrás: Giphy

2018 olyan volt, hogy hetente új albumra kellett ráfüggni, mert ilyen intenzitással droppoltak a jó lemezek. És jó a tendencia, azt hiszem. Mintha mindenkinek egyre érdekesebb dolgokat kellene csinálnia, hogy az élmezőnyben maradjon. Ha már egy Ariana Grande is úgy dönt, hogy eltér a sematikus popzenétől, akkor valami pozitív haladásnak kell lenni. Kapja be, aki szerint régen jobb volt! Sose volt jobb zenét hallgatni!

Maier Péter

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.