Esküvői szezon 2020: kompromisszumtenger a házasság előtt

Többszáz fős vendégsereg, hetedhét országra szóló kerti fogadás, élőzene és menyasszonytánc. Csak pár tényező a sok közül, amelyet az idén nyárra tervezett esküvői szezon alatt egy lagzin sem valósíthatnak meg az életüket összekötni készülő szerelmesek.

A kevesebb néha több

Fenti állítás mire nézve lehetne igazabb, mint egy szerelmes pár nagy napjára – legalábbis, ha magára a házasságkötés aktusára gondolunk. Jó esetben egy esküvő egyszeri és megismételhetetlen élmény. Legyen szó szűkkörű, visszafogott vacsoráról vagy többszáz fős mulatságról, mindenki arra vágyik, hogy a legkülönlegesebb emlékeket hozza ki a nagy napból.

koronavírus esküvői szezon
/ Fotó: İssam Rimawi – Anadolu Agency

A koronavírus járvány miatt az esküvői szezon teljes átalakuláson megy keresztül, nem kis kihívás elé állítva az esküvőszervezőket. A kompromisszumok sora, amelyeket a házasulandók megkötni kényszerülnek, egyre csak bővülni látszik.

A vendéglista maximum 30 főt számlálhat, az álló- vagy ülőfogadás szóba sem jöhet, a rezesbandáról nem is beszélve.

Gyakorlatilag minden, ami egy házasság ünneplésére hivatott, idén biztosan csak hiú ábránd marad. Mi marad tehát az életüket összekötni vágyóknak, ami miatt félelem helyett izgatottan készülhetnek a nagy napra?

Esküvői szezon pro-kontra: család vagy barátok?

Mint ahogyan arról mi is beszámoltunk év elején, Beatrix hercegnő, II. Erzsébet királynő 31 esztendős unokája május 29-én ment volna férjhez olasz ingatlanmágnás vőlegényéhez, de a szigorítások alól még a királyi sarj sem kivétel, a hercegnő is elhalasztani kényszerült a ceremóniát.

Július 4-től ugyan a brit kormány lazítani látszik a hónapok óta tartó rendkívüli intézkedéseken, és immár a bárok és éttermek nagy része is újranyithat majd, továbbra is szigorú szabályok szerint egedélyezett csupán gyülekezni, és a szociális távolságtartás a jövőben is elengedhetetlen lesz.

A szociális buborék fogalmának értelmében beltéren együtt ünnepelhet két külön háztartásban élők egy-egy csoportja, illetve kültéren hat főig bezárólag egy kisebb baráti társaság – ebben az esetben nem szükséges az egy háztartásban élők vendéglistájának összeállítása. A szertartást azonban a lehető legrövidebb időn belül kell levezényelni, és még azt is megszabja az új rendelkezés, hogy a gyűrűk átadása előtt és után a jegyeseknek kezet kell mosniuk. A hitvesi csókot megelőző óvintézkedésekről azonban nem szól a fáma.

Mindenkit vagy senkit

A Dél-Koreában többmillió hívet számláló Szentlélek Társasága a Világ Kereszténységének Egyesítéséért, más néven Egyesítő Egyház vallási mozgalom, amelyet Mun Szonmjong alapított 1954-ben, februárban még megtartotta a több mint hatezer jegyespárt összeboronáló tömegházzasság rendezvényét.

In sickness and in health: S. Korea mass wedding defies virus fears | AFP

Thousands of couples – some in facemasks – tie the knot in a mass Unification Church wedding, despite concerns in South Korea over the spread of the coronavi…

Az egyház szlogenje – Egy család Isten színe előtt – alapján nemzetközi vegyesházasággokkal próbálják megteremteni a világbékét és Isten eredeti ideálját. Az egyház felfogása alapján a tömegházasságok során a fiatalok megkapják Isten áldását, melynek helyes alkalmazásával örökre együtt maradhatnak, a haláluk után a szellemi világban is.

Élveboncolás szeretettel – Házassági történet – Kritika

A Házassági történet igazi fesztiválsiker, a teljeskörű bemutatót hatalmas várakozás előzte meg. A kritikusok imádják, jelenleg a Rotten Tomatoes oldalán 96%-on áll. Pedig önmagába véve témájában úgy tűnhet, hogy Baumbach nem fedezi fel újra a tüzet. Éppen ellenkezőleg. Az Adam Driver és Scarlett Johansson főszereplésével készült történet a legklasszikusabb filmes technikákkal, egy sokszorosan elcsépelt témát, a válást mutatja be.

A romantika mint faktor mindezek alapján minimálisra csökken az idei esküvői szezon alatt. Nem meglepő, hogy a házasulandók nagy része későbbi időpontot igyekszik keresni a mennyegzőre. Sokak számára azonban az előre lefoglalt helyszínekért kifizetett foglaló, a megrendelt ételmennyiség, a ruhabérlés vagy vásárlás olyan gigászi összegek elvesztését jelentené, hogy templomban vagy házasságkötő teremben, de kénytelenek mégis megtartani a ceremóniát.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból