Magyarországon, az Y generáció előtti lakosság többsége nagyjából a Nemzeti Dalban foglaltak szerint gondolkodik az októberből november hónapba forduló napokról.

Hirdetés

A húsz évenkénti generációváltások sorozatának, a “nyugati” kultúrák által támogatott szervezetek népnevelői munkájának, valamint a média által is überkúlnak beállított jelmezesdi erdeményeként azonban végre hazánban is kezd feloszlani a selytelmes köd, ami a Halloween-jelenséget övezi. És már nem csak a hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak kezdetű soroknak van létjogosultsága.

Halloween vs. Mindenszentek vs. Halottak Napja

Jó hírünk van mindenki számára, akit még a kétségek kopogó szellemei gyötörnének: a Halloween – bár a naptár szerint előbb tartják – sosem tör a Mindenszentek vagy a Halottak Napja babérjaira! Előbbi a történelem folyamán szorosan összekapcsolódott az ősszel tartott ősi kelta Samhain pogány ünneppel. Úgy hitték, az elmúlt évben meghalt emberek lelkei ezen az éjjelen vándorolnak át a holtak birodalmába. November 1-jén tartják, és a katolikus egyház ekkor emlékezik meg az üdvözült lelkekről. Utóbbi pedig keresztény ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért. Az ünnepet minden évben november 2-án tartják.

A Halloween pedig egy kelta hagyományból ered. Hajdan jellemzően az angolszász országokban ülték meg, október 31. éjjelén.

A kelták eredetileg Crom Cruach Istent, a boszorkányok, druidák és démonok istenét ünnepelték Halloween idején, a kelták évfordulóján, bő termést remélve tőle. A Halloween szó óangol eredetű.

Reméljük, az alábbi jelmez-válogatással meg tudjátok győzni végre a nagyit is, hogy mekkora buli is ez az egész. Ha esetleg kétség övezi az alábbi fotók után is, mutassátok meg neki az Orbán Viktor- vagy éppen a Soros György-jelmezt! Kommentben várjuk a kedvenceiteket! 

Hirdetés