Magyarországon, az Y generáció előtti lakosság többsége nagyjából a Nemzeti Dalban foglaltak szerint gondolkodik az októberből november hónapba forduló napokról.

A húsz évenkénti generációváltások sorozatának, a “nyugati” kultúrák által támogatott szervezetek népnevelői munkájának, valamint a média által is überkúlnak beállított jelmezesdi erdeményeként azonban végre hazánban is kezd feloszlani a selytelmes köd, ami a Halloween-jelenséget övezi. És már nem csak a hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak kezdetű soroknak van létjogosultsága.

Halloween vs. Mindenszentek vs. Halottak Napja

Jó hírünk van mindenki számára, akit még a kétségek kopogó szellemei gyötörnének: a Halloween – bár a naptár szerint előbb tartják – sosem tör a Mindenszentek vagy a Halottak Napja babérjaira! Előbbi a történelem folyamán szorosan összekapcsolódott az ősszel tartott ősi kelta Samhain pogány ünneppel. Úgy hitték, az elmúlt évben meghalt emberek lelkei ezen az éjjelen vándorolnak át a holtak birodalmába. November 1-jén tartják, és a katolikus egyház ekkor emlékezik meg az üdvözült lelkekről. Utóbbi pedig keresztény ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért. Az ünnepet minden évben november 2-án tartják.

A Halloween pedig egy kelta hagyományból ered. Hajdan jellemzően az angolszász országokban ülték meg, október 31. éjjelén.

A kelták eredetileg Crom Cruach Istent, a boszorkányok, druidák és démonok istenét ünnepelték Halloween idején, a kelták évfordulóján, bő termést remélve tőle. A Halloween szó óangol eredetű.

Reméljük, az alábbi jelmez-válogatással meg tudjátok győzni végre a nagyit is, hogy mekkora buli is ez az egész. Ha esetleg kétség övezi az alábbi fotók után is, mutassátok meg neki az Orbán Viktor- vagy éppen a Soros György-jelmezt! Kommentben várjuk a kedvenceiteket! 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.