23 tény, ami bizonyítja, hogy az élet a mikroállamokban olyan, mintha egy párhuzamos univerzumban lennél

A mikroállamokat még ma is rejtélyek övezik. Például sokan azt hiszik, hogy Monacóban csak milliárdosok élnek, a Vatikánban pedig csak egyháziak. A sok talánynak az a legfőbb oka, hogy a többségünknek fogalma sincs, milyen lehet egy olyan országban élni, ami egy nap alatt bejárható. Megtaláltuk a legérdekesebb dolgokat a mikroállamok életéről

1. Vatikán

Mikroallamok, Elet, 1
A világ legkisebb állama. Lakóinak kétféle okmánya lehet. A városállam rendes útlevelet állít ki, a Szentszék pedig diplomáciait. Az állampolgárság itt csak ideiglenes, csak a helyi munkavállalók és azok családtagjai kaphatják meg. Miután lejár a szolgálatuk a Szentszéknél, a vatikáni útlevél helyett olasz útlevelet kapnak, és a korábbi vatikáni állampolgárt kitessékelik Vatikán falain túlra.
Mikroallamok, Elet, 2
Az itt született gyerekek is megkapják az állampolgárságot, de elvesztik azt, ha betöltik a 18. életévüket vagy ha a szüleik vesztik el a vatikáni útlevélhez való jogukat. Nincsenek adók, az árak pedig majdnem 25%-kal alacsonyabbak, mint Rómában. Ez vonatkozik az élelmiszerekre, a gyógyszerekre, a kozmetikumokra, a márkás ruhákra, az elektronikai eszközökre és a cipőkre is.
Mikroallamok, Elet, 1
A vatikáni állampolgárok nem járhatnak fedetlen vállal az utcán, nem viselhetnek rövid szoknyát vagy rövidnadrágot. Szintén tilos hajnalig tartó, hangos bulikat tartani. Bárok és diszkók sincsenek a Vatikánban, a helyiek Rómába járnak át szórakozni. A legfőbb szabály, hogy ne jöjjenek haza túl későn, hiszen a Vatikán kapui éjjel negyed 2-kor bezárulnak és hajnali háromnegyed 6-kor nyílnak ki újra. A mulatozókat természetesen nem hagyják az utcán éjszakázni, de bekerülnek a jogsértők különleges nyilvántartásába.

2. Monaco

Hirdetések
Mikroallamok, Elet, 1
Vatikán után Európa második legkisebb állama Monaco. Egyik végéből a másikba nagyjából 50 perc alatt elsétálhatsz, ha kocogsz, akár fél óra alatt is átérhetsz. A monacói állampolgárok rendelkeznek bizonyos privilégiumokkal, ilyen például a lakhatási támogatás. De itt állampolgárságot kapni nem könnyű. Ha nem itt születtél, a másik lehetőség az, hogy házasságot kötsz egy monacói állampolgárral. Az állampolgárságot azonban csak a házasságkötést követően 10 évvel kaphatod meg. Monacóban nagyon szigorú a dresszkód. Például nem sétálhatsz mezítláb, yachtokon viszont nem viselhetsz lábbelit. Nincs sem hadserege, sem haditengerészete, de sok a rendőr. Ennek köszönhetően az országban igen alacsony a bűnözési ráta, az elítéltek többnyire csak lopást vagy pénzügyi bűncselekményt követtek el. A cellák a tengerre néznek, és még edzőterem is a rendelkezésükre áll.

3. San Marino

Mikroallamok, Elet, 5
Két régenskapitány irányítja az államot, akiket 6 hónapos periódusokra választanak. Ez alatt az időszak alatt nekik tilos autót vezetni. Rendkívül kevés embert ítéltek börtönbüntetésre San Marinóban, de nekik sem volt rossz dolguk, hiszen használhatták az edzőtermet, a könyvtárat és a tévészobát is. Ez a világon az egyetlen ország, ahol több az autó, mint az ember. Egy főre 1,6 autó jut. 2017-ben Európában a legkevésbé látogatott ország volt.

4. Málta

Hirdetések
Mikroallamok, Elet, 6
Itt a telek enyhék, ritkán csökken a hőmérséklet 10 fok alá. A házakban nincs központi fűtés, és nincs rajtuk hőszigetelés sem. A máltai az egyetlen sémi nyelv a világon, amit latin betűkkel írnak. A hangzása leginkább az arabra hasonlít, némi olasz beütéssel. Az országban a második hivatalos nyelv az angol, amit szinte mindenki beszél. De ha nem beszéled a máltai nyelvet, sosem fognak helyiként kezelni.
Mikroallamok, Elet, 7

Máltán van néhány különleges törvény. Például nyilvános helyen tilos a “heves futás”, ami azt jelenti, hogy nem futhatsz úgy, hogy a karod vagy a lábad intenzív mozgatásával veszélyeztetsz másokat. Létrát és más olyan eszközt, amit besurranók használhatnak a házakba való bejutáshoz, nem szabad az utcán hagyni. Ha mégis így teszel, bíróság elé állíthatnak. tt senki sem siet. “Egy hónapig próbáltam bejutni a szomszéd utcában lévő háztartási áruházba. Akárhányszor mentem, mindig volt valamilyen felirat az ajtón, például az, hogy ‘Sajnáljuk, de elmentünk horgászni. Valószínűleg nem mostanában érkezünk.’” – mesélte egy lány, aki Máltán tanult, végül pedig ott is maradt. Málta nagyon sűrűn lakott ország. “Akárhova mész, szinte biztos, hogy lesz ott valaki más, lehet, hogy olyan, akit ismersz” – írja egy brit srác, aki Máltán él.

5. Andorra

Mikroallamok, Elet, 8
Az apró hercegséget Franciaország és Spanyolország határolja. Ún. társuralkodók irányítják, akik közül az egyik Franciaország elnöke, a másik pedig Urgell püspöke, aki Spanyolországot képviseli. 1864-ben megtiltották az ügyvédeknek a bírósági tárgyalásokon való jelenlétet, mert – ahogyan írták – “az ügyvédek képesek a feketét fehérnek, a fehéret feketének feltüntetni”. Az alacsony bűnözési ráta miatt Andorra nagyon biztonságos országnak számít. “A szüleim nem aggódtak, ha késő este még az utcán voltam vagy elmentem valami közeli helyre, például egy síközpontba. A testvérem, aki a tinédzser éveinek nagy részét Barcelonában töltötte, sokkal kevesebb szabadságot kapott, mint én” .

6. Liechtenstein

Hirdetések
Mikroallamok, Elet, 9
Ebben az államban nem létezik a szegénység. Az itt dolgozók több mint fele Ausztriából, Svájcból és Németországból ingázik naponta. Liechtenstein hercege, II. János Ádám testőrök nélkül járkál az utcán és elegyedik beszélgetésbe a járókelőkkel. Az sem ritka, hogy összejövetelt rendez a kastélyában, ahova az összes lakost meghívja.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet