A jövőben a környezetbarát technológiával, 3D nyomtatókkal készülő lakások oldhatják meg a lakhatási szegénységből adódó válsághelyzetet. 

3D nyomtatás során egy garzon 24 óra alatt készül el

A kaliforniai Coachella-völgyről eddig a híres fesztivál kapcsán hallhattunk, most viszont egy különleges projekt zajlik a sivatagos területen, írja a The Guardian. Itt készülnek kialakítani ugyanis Amerikában a legelső kizárólag 3D nyomtatással készült lakóparkot. 

A kivitelezést két helyi cég közösen végzi: a Palari csoport profilja a környezetbarát ingatlanfejlesztés, a Mighty Buildings pedig az építészeti technológiák szakértője. Egy öthektáros területen 15, környezetbarát 3D nyomtatással készült házat húznak fel, ami a két cég víziója szerint a lakhatás jövője.

3D Nyomtatas Lakopark Kalifornia
A 3D Lakópark Látványterve / Fotó: Hand-Out/Mighty Buildings/Eyrc Architects

A Mighty Buildings oaklandi székhelyén garázsméretű nyomtatók ontják magukból a házak elemeit. A cég által felhasznált anyag szinte azonnal megszilárdul, így a különböző alkotórészek, mint a tető, szigetelés, külső homlokzati elemek egyszerre készülhetnek el.

A nyomtatókkal egy ház felépítésének 80%-át automatizálni lehet, 95%-kal kevesebb munkaóra alatt készül el, és tizedannyi építési hulladék keletkezik, mint egy hagyományos építkezés során. Egy 32 nm-es miniházat 24 óra alatt képesek előállítani a nyomtatók, amelyek gyakran éjszaka is folyamatosan dolgoznak.

Kapcsolódó cikk

A Rancho Mirage nevű területen, amelyet a Coachella-völgy Beverly Hills-eként is emlegetnek, a közel 1000 négyzetméteres telkeken letisztult, modern, 135 négyzetméter területű háromszobás, két fürdőszobás villákat alakítanak ki, amelyekhez tartozik egy kétszobás, egy fürdőszobás kisebb lakóház is. A hátsó udvarban minden telken kialakítanak egy úszómedencét, de felárért további extrákkal (napozóterasz, melegvizes kád, tűzrakó hely, külső zuhanyzók) lehet felturbózni a felszereltséget. Az ár 595 ezer dollártól indul, a legdrágább, minden kényelemmel ellátott otthonért 950 ezer dollárt kell kifizetni. 

A 3D nyomtatóval készült házaké a jövő

2019-ben Mexikóban egy nonprofit szervezet alacsony jövedelmű családoknak adományozott 3D nyomtatással készült házakat. A Texas állambeli Austinban idén adnak át néhány hasonló technológiával készült otthont. Kaliforniában jelenleg súlyos lakhatási válság van, 1,8-3,5 millió új lakásra lenne szükség az államban 2025-re. A Mighty Buildings elsősorban a „hiányzó középosztály” igényeit elégítené ki. Tárgyaltak már arról önkormányzatokkal, hogyan tudnának 3D-s házakat építeni azon rétegek számára, akik nem képesek saját házat vásárolni.

A tanároknak, tűzoltóknak, a közalkalmazottaknak az elszabadult kaliforniai ingatlanárak mellet piaci alapon esélyük sincs arra, hogy saját lakást vegyenek

– jelentette ki Sam Ruben, a Mighty Buildings társalapítója. 

Az egyik leghíresebb helyi építész, Wallace Neff, az 1920-30-as évek sztártervezője, a kaliforniai stílus megteremtője után tehát új stílus és technológia honosodhat meg az államban. David Hockney, az egyik legdrágábban dolgozó ma élő képzőművész munkáiból is tudjuk, hogy a Los Angeles-i villák alaptartozéka a medence, amelyeket egyik korszakában rendszeresen megörökített. Az egyik leghíresebb sivatagi villát, a Kaufman Desert House-t tavaly 25 millió dollárért árulták. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet