Naponta több mint 400 000 zsebtolvaj lép az utcára, és ahhoz, hogy megvédhessük magunkat, olyan ravasznak kell lennünk, mint ők, és az ő szemszögükből kell látnunk a dolgokat.

Bright Side összeszedett néhány trükköt, amivel biztonságban tudhatod a holmidat, akár külföldön jársz, akár csak az utcán sétálsz.

Ne használd a szabadtéri ATM-eket

Zsebtolvajok.ellen .Lopas .Megelozese
Az ATM-ek olyanok, mint a zsebtolvajok mágnesei, és akár párban is dolgozhatnak, hogy elvonják a figyelmedet, miközben egyikük kikapja a pénzedet. Emellett vannak tolvajok, akik megpróbálják kilesni a PIN- kódot, majd ellopni a pénztárcádat.
Ha ATM-et kell használnod, használd a beltériket. Ennek az az oka, hogy a szállodákban és éttermekben lévő ATM-ekben kevesebb készpénz van, és nem olyan valószínű, hogy kihasználják őket.

Legyél tisztában azokkal, akik túl gyorsan mozognak a tömegközlekedési eszközökön

Zsebtolvajok.ellen .Lopas .Megelozese.2
Ha vonaton vagy buszon ülsz, és észreveszel valakit, aki állandóan fel- alá és gyors tempóban járkál, tartsd közel a holmidat. Még jobb, ha szorosan fogod a táskádat.
Amikor egy zsebtolvaj ezt teszi, annak az az oka, hogy átvizsgálja a környezetet, keresve a felügyelet nélkül hagyott táskákat, vagy olyanokat, amelyeket könnyen megragadhatóak, amikor leszállnak a következő megállónál. Arra is figyelni kell, akik kis mozdulatokat végeznek a kezükkel és a lábukkal is. Ezt egyfajta testi figyelemelterelésként fogják használni, hogy ne lásd, mikor nyúlnak, hogy megragadjanak valamit.

Ne használj gombos füles táskát

Zsebtolvajok.ellen .Lopas .Megelozese.3
Ha táskát szeretnél viselni, válassz olyat, amelybe a tolvaj nehezen nyúlhat be és lophatja ki az értékeidet. A keresztes táskák jó választások, mert a tolvaj nem lesz képes csak úgy megragadni és elfutni. Kerüld azokat a táskákat, amelyeknek csak egy gombos füle van.
Ezenkívül jobb, ha egy 2 rétegű táskát veszel, cipzárral és egy gombos füllel. Azonban egy tapasztalt zsebtolvaj képes lehet anélkül, hogy te éreznéd, kinyitni a cipzárt, így talán jobb lenne egy zárral ellátott cipzár.

Ne állj meg nézelődni, ha valaki veszekedni kezd

Zsebtolvajok.ellen .Lopas .Megelozese.4
A tolvajok tudják, hogy sokan nem tudnak ellenállni a veszekedő idegenek bámulásának. Ezért vitába kezdhetnek, abban a reményben, hogy elvonják a figyelmedet. Egy másik zsebtolvaj közben áthatol a tömegen, és elemeli az értékeidet. Arra számítanak, hogy mindenki a veszekedésre figyel, nem pedig a pénztárcájukra.
Más módon is elterelhetik a figyelmet, például elesnek, vagy úgy viselkednek, mintha betegek lennének.

Legyél tisztában a „szendvics” technikával

Zsebtolvajok.ellen .Lopas .Megelozese.5
Ha egy mozgólépcsőn találod magadat néhány emberrel előtted, akik valójában akadályozzák az elhaladást, akkor előfordulhat, hogy „szendvics” technikába botlottál. Az előtted álló pár valójában egy „staller”, aki időt nyerhet arra, hogy a mögötted lévő zsebtolvaj elemelje az értékeidet. Ez általában bevásárlóközpontokban, repülőtereken, piacokon vagy vasútállomásokon fordulhat elő.
Ennek elkerülése érdekében tartsd a táskádat magad előtt, a lábadnál vagy magad mellett, amikor mozgólépcsőn vagy. Ha úgy érzed, hogy „szendvics” helyzetben vagy, határozottan, de udvariasan kérd meg az előtted haladókat, hogy lépjenek félre, hogy elhaladhass.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.