A következő élelmiszerek nem tüntetik el ugyan az összes nikotint a tüdőből, de összetevőik csökkentik ezen káros anyagok negatív hatásait, ezzel együtt a dohányzásból adódó betegségek kockázatát is.

A dohányzás káros hatásait mindannyian ismerjük, és hogy a szörnyű következményeket elkerüljük, természetesen a legjobb letenni a cigarettát. Ugyanakkor vannak olyan ételek, melyekkel javíthatjuk a tüdő állapotát, elősegíthetjük a regenerálódását. 

 Természetesen, ezekkel nem feltétlenül tudjuk megelőzni a dohányzás miatt kialakuló betegségeket, de csökkenthetjük a rák esélyét.

Narancs

Minden citrusféle, de főleg a narancs nagyon jó hatással van a tüdőre. Nagy mennyiségben tartalmaz B6-vitamint és vasat, melyek segítik a tüdőt a jobb működésben. Ezek a hatóanyagok hozzájárulnak, hogy a tüdő több oxigént tudjon szállítani a véráramba. A sok narancs és citrusféle fogyasztása különösen jellemző a mediterrán étrendre, ez pedig összefüggésbe hozható azzal, hogy az ott élők körében jóval kisebb a mell-, a hasnyálmirigy- és a tüdőrák előfordulási aránya.

Dohanyzas, Dohanyos Tudo, Etelek Amikkel Javitani Tudod A Tudod 7
/ Fotó: Bright Side

Hagyma

A hagyma nem csak fűszer-, de gyógynövény is. Légúti problémákra régóta használják, mivel kénes összetevői kitisztítják a tüdőt. Éppen ezért alkalmas a köhögés és az asztma kezelésére is. Erős hatóanyagai feloldják a nyákot és segítik a távozását, így a tüdő fokozottabb működésre lesz képes.

Dohanyzas, Dohanyos Tudo, Etelek Amikkel Javitani Tudod A Tudod 8
/ Fotó: Bright Side

Áfonyalé

Tanulmányok szerint az áfonyalé lelassítja egyes ráktípusok terjedését. Benne olyan anyagok találhatók, melyek jót tesznek a tüdőnek, alkalmasak az influenza és számos más, a tüdőt érintő betegség kezelésére. Mivel kitűnő antioxidáns, a sejtkárosodással szembeni védelmet is növeli.

Dohanyzas, Dohanyos Tudo, Etelek Amikkel Javitani Tudod A Tudod
/ Fotó: Bright Side

Gyömbér

Az intenzív ízű gyömbér sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a kálium, a magnézium, a cink vagy a béta-karotin. Légzőszervi problémákon is képes segíteni, asztma ellen az egyik leghatékonyabb gyógynövény. Kivonatáról úgy tartják, a tüdőrákos sejteket is elpusztítja.

Dohanyzas, Dohanyos Tudo, Etelek Amikkel Javitani Tudod A Tudod 6
/ Fotó: Bright Side

Gránátalma

Sok olyan alkotóelem található benne, ami támogatja a tüdő egészségét. Az egyik ilyen az ellagsav, ami antioxidáns hatásával semlegesíti a szabadgyököket, ezzel pedig sokféle ráktípus kialakulásának esélyét is csökkenti. A gránátalma kivonat vizsgálatok során bizonyította, hogy a mell- és tüdőrákos sejtek vérellátását is korlátozni tudja, akár sejtpusztulást is előidézhet.

Dohanyzas, Dohanyos Tudo, Etelek Amikkel Javitani Tudod A Tudod 5
/ Fotó: Bright Side

Erős paprika

A paprikák jelentős része tartalmaz kapszaicint. Minél csípősebb a paprika, annál több található benne ebből az összetevőből. A kapszaicin segíti a nyák távozását, így gyakorol pozitív hatást a tüdőre. Még a kevésbé csípős paprikafajták is hasznosak a tüdő számára, mégpedig magas C-vitamin és karotinoid tartalmuk miatt, melyekről kimutatták, hogy csökkentik a tüdőrák esélyét.

 
Dohanyzas, Dohanyos Tudo, Etelek Amikkel Javitani Tudod A Tudod 2
/ Fotó: Bright Side

Fokhagyma

Akárcsak a hagyma, a fokhagyma is igen fontos gyógynövény a légzőszervrendszer számára. Egy vizsgálat eredménye szerint az, aki legalább hetente kétszer eszik nyers fokhagymát, több mint 40%-kal csökkentheti a tüdőrák kockázatát. Ez a kénes összetevőinek köszönhet, melyek közvetlenül a tüdőnél fejtik ki hatásaikat. A nyers fokhagyma jóval hatékonyabban működik, mintha kivonat vagy kapszula formájában szednéd.

Dohanyzas, Dohanyos Tudo, Etelek Amikkel Javitani Tudod A Tudod 4
/ Fotó: Bright Side

Alma

Az egészségesen működő tüdőnek sokféle tápanyagra van szüksége. Ezek pedig megtalálhatók az almában. Egy kutatás kimutatta, hogy heti 5 alma elfogyasztása nagyban javítja a tüdő funkciókat. Az alma jelentősen lelassítja a tüdő állapotának romlását, amit a dohányzás mellett a légszennyezettség és már káros környezeti hatások is előidézhetnek.

Dohanyzas, Dohanyos Tudo, Etelek Amikkel Javitani Tudod A Tudod 1
/ Fotó: Bright Side

Igy változik meg az életed, ha felhagysz a dohányzással és az alkohollal.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.