Ahogy idősödik az ember, végbe mennek bizonyos változások, amik hatással lehetnek akár étkezésünkre is. Emiatt is fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mik ezek az ételek vagy akár italok.

A helyes táplálkozásra azért érdemes ebben a korban már különösen odafigyelni, mert az egészségtelen ételek sok olyan betegséget előidézhetnek, melyek 50 felett igen gyakoriak.

Hogy hosszú és egészséges életet élhessünk, itt az ideje egyes ételek és italok fogyasztását átgondolni, hiszen már másként hatnak a testre, mint 10 vagy 20 évvel korábban.

Alkohol

Ahogy idősödünk, egyre kevesebb alkohol is egyre erőteljesebben hat szervezetünkre. Nem beszélve arról, hogy 50 felett már sokan rendszeresen gyógyszert szednek, melyeknek többsége még minimális mennyiségű elfogyasztott alkohollal sem fér össze. Az alkohol ezenkívül súlyosbítja a csontritkulást, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást és a fekélyek állapotát is rontja. Ez esetben azonban hozzá kell tenni, hogy a mérték a lényeg. Tanulmányok ugyanis kimutatták, hogy akik soha nem fogyasztanak alkoholt, nagyobb eséllyel halnak meg szívbetegségben, mint azok, akik mértékkel fogyasztják.

Kávé

A túl sok kávé ráncosítja a bőrt. A koffein megnöveli a szervezetben a kortizol nevű stresszhormon szintjét, ami a bőr elvékonyodásához vezet. Aki naponta több mint 3 csésze kávét iszik, a bőrén ugyanúgy maradandó nyomokkal kell számolnia, mintha dohányozna.

Tartósított húskészítmények

Az erősen feldolgozott húskészítmények tele vannak nátriummal. A változókorban, illetve az után lévő nők fokozottan ki vannak téve a csontritkulás veszélyének, amit a túlzott sófogyasztás csak tovább fokoz.

Olajban sült ételek

Egy egészségesen működő gyomor a tartalmát képes gyorsan és hatékonyan kiüríteni, de idővel ez a folyamat lelassul. Az olajban sült ételek magas zsírtartalmúak és jóval tovább maradnak a gyomorban, mint más táplálékok. Ez pedig megnöveli a savas reflux kialakulásának kockázatát.

Finomított szénhidrátok

A fehér liszt, a cukor, a sütemények, a tészták megemelik a vércukorszintet és túlzott inzulin termelődéshez vezetnek, ami növeli a felnőttkori cukorbetegség kialakulásának esélyét. Kutatások azt is bizonyítják, hogy a finomított szénhidrátok a depresszióra is hajlamosabbá tesznek.

Fagylalt

Az 50 év feletti életszakasz egyik kellemetlen, ám gyakori kísérője a székrekedés, melyet a megemésztett táplálék lerakódása okoz a vastagbélben. A fagylalt, mindenki kedvenc édessége ebből a szempontból nem tesz jót az emésztőrendszernek. Magas a zsírtartalma, tele van laktózzal, ugyanakkor rost egy szem sem található benne, éppen ezért nagyon nehéz a megemésztése.

Margarin

A 65 év feletti korosztály körében a szívbetegség a vezető halálok, ám ennek a gyökere már jóval korábban elkezd kialakulni. 50 éves kortól a szív fala vastagabb lesz, a szívbillentyű jóval szilárdabbá válik. Hogy megelőzzük ezt a folyamatot, kerüljük a transzzsírokat, melyeknek az  egyik leggyakrabban fogyasztott forrása a margarin. Ez megemeli a káros LDL és csökkenti a hasznos HDL koleszterin szintjét.

Szója

A szexuális funkciók gyengülése szintén jellemző 50 év felett. Ebben az életkorban csökken az ösztrogén és a tesztoszteron szintje, a helyzetet pedig a szója tartalmú ételek még tovább rontják. Károsan hatnak a hormonháztartásra.

10 olyat jelet szedtünk össze, amik az idő teltével, rámutathatnak a korodra.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet