A még csecsemő korú Paul Alexandert a szülei 1939 nyarán tették fel a Londonba tartó Kindertransportra (zsidó gyermekeket Nagy-Britanniába szállító vonat – a szerk.), hogy megmentsék az életét a nácik elől. A zsidó származású Alexander most, majdnem 80 évvel a történtek után újra bejárta ezt az utat, ezúttal biciklijén. A tekerésre fia és unokája is elkísérte.

Kerékpárral az életben maradás útján

Az eseményen több mint 40 kerékpáros vett részt. A csapat pénteken érkezett Londonba a Berlinből induló 5 napos tekerés után. A túra célja főhajtás volt a Kindertransport-vonatok előtt, amelyek zsidó gyermekeket szállítottak az Egyesült Királyságba a második világháború előtt.

A legidősebb közülük, a most 81 éves Paul Alexander.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ő volt az egyike azon 10.000 gyermeknek, akik annak köszönhetően menekültek meg a holokauszttól, hogy Nagy-Britannia beengedte a Kindertransport-vonatokat. [/perfectpullquote]

Alexander 18 hónapos volt, amikor a szülei feltették a vonatra. 1939 júliusában érkezett Londonba.

Kindertransport Then C Preview
Zsidó Gyerekek A Kindertransporttal Menekültek Meg A Holokauszt Elől / Fotó: The Association Of Jewish Refugees

“Köszönetet kell mondanom a szüleimnek, hogy egyedül elküldtek” – mondta Alexander a brit sajtószövetségnek, miután célba ért a Nagy-Britanniában működő World Jewish Relief csoport által szervezett út végén. “El sem tudjuk képzelni, mit élhettek át akkoriban” – tette hozzá.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Végül mindkét szülőjének sikerült utána mennie az Egyesült Királyságba, és újra egyesülhetett a család. [/perfectpullquote]

Alexander egészen 24 éves koráig maradt Londonban.

“Szerencsés voltam, három év után újra együtt lehettem a szüleimmel, jó életem volt Angliában, és aztán kivándoroltam Izrael államba, gyönyörű családom lett ott, és azóta is nagyon csodás az életem” – mondja.

44357090 401
Paul Alexander Megérkezik Londonba Fia És Unokája Társaságában / Fotó: Picture-Alliance / Dpa / Yui Mok

A jogászként dolgozó Alexandernek és feleségének 3 gyermeke és 9 unokája született. A biciklis túrára 34 éves fia és 14 éves unokája kísérte el. 

Az én válaszom Hitlernek”

“A gondolat úgy született meg a fejemben, hogy ez az én válaszom Hitlernek, hogy bizonyos értelemben bebizonyítsam magamnak, hogy megmutassam a világnak és köszönetemet fejezzem ki, hogy sikeres voltam az életben és boldog házas ember vagyok és van családom” – mondta Alexander, amikor vasárnap útnak indult Berlinből.

Sebastian Wood, Németország brit nagykövete is ott volt a startnál Berlinben, a német kormány képviselőivel együtt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]”A múltunk emlékeztetés arra, hogy harcolnunk kell az antiszemitizmus, a rasszizmus és a diszkrimináció egyéb formái ellen” – mondta Karina Häuslmeier, a német külügyminisztérium képviseletében.[/perfectpullquote]

“Tartozunk ezzel azoknak a gyermekeknek, akik túlélték és azoknak is, akik nem.”

A zsidók üldözése, a velük szembeni agresszió fokozatosan súlyosbodott a ’30-as évek Németországában. A náci pogromok egyre durvábbak lettek. Ezek közül a leghírhedtebb 1938 novemberében volt, és kristályéjszaka, más néven novemberi pogromok (németül Kristallnacht) néven vonult be a történelembe.

The Boerneplatz Synagogue In Flames During Kristallnacht The 22Night Of Broken Glass22. Frankfurt Am Main Germany November 10 1938. Us Hocolaust Memorial Museum
Frankfurt, A Boeme Utcai Zsinagóga Felgyújtása A Kristályéjszakán, 1938. November 10-Én / Fotó: History Collection

A Kristallnacht után protestáns, zsidó és kvéker vezetők egy csoportja Neville Chamberlainhez, akkori brit miniszterelnökhöz folyamodott segítségért, hogy az Egyesült Királyság fogadja be az egyedül érkező zsidó gyerekeket. Ennek köszönhetően német, osztrák, lengyel és cseh zsidó gyermekeket menekítettek Nagy-Britanniába. A szüleik közül sokan elpusztultak a Holokausztban.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.