Bajban vagy, hogy milyen süteményt tálalj karácsonykor? – Mutatunk három egyszerű receptet!
Ha gyorsan kell összedobnod valamilyen süteményt karácsonyra, ezeknek biztosan sikere lesz.
Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre. Ám vannak olyan részletek, amiket jobb, ha nem hagysz figyelmen kívül!
Most olyan hétköznapi élelmiszereket gyűjtöttünk össze, amiket szinte biztos, hogy eddig rosszul mostunk meg.
A fagyasztott zöldségek egyszerűbbé teszik az életünket. Csak beletesszük a fazékba, és megfőzzük őket. Azt tudnod kell, hogy mielőtt lefagyasztják őket, ezeket a zöldségeket megmossák vízben. Sokan nem mossák meg a mirelit zöldséget felhasználás előtt, és ezzel nincs is baj, ha magas hőmérsékleten megfőzöd. De ha roppanósan szereted, mosd meg alaposan, és úgy főzd meg, mint a friss zöldséget, hogy eltávolítsd róla a piszkot és a baktériumokat is.
Minden fajta rizst 3-4-szer meg kell mosni főzés előtt. A legnagyobb veszélyt nem a piszok jelenti, hanem a rizsszemeket fedő keményítő. Emiatt a keményítő miatt tapadnak össze a rizsszemek, és tűnnek kevésbé gusztusosnak. Más keményítő tartalmú gabonafélét is ajánlott megmosni, egészen addig, míg a vize tiszta nem lesz.
Minden tengeri herkentyűt meg kell mosnod, aminek héja van, mivel tele lehet homokkal és más szennyeződéssel. Máskülönben megeszed ezt a sok piszkot, márpedig valószínűleg nem pont erre vágysz, mikor kagylóból készíted a vacsorát.
A tej, a joghurt és más folyékony tejtermék csomagolását ajánlott elmosnod még felnyitás előtt. Vásárlók ezrei tapogatják meg a csomagolásukat, amikor pedig kinyitod őket, a mások kezéről származó baktériumok könnyen átkerülhetnek a belsejükbe is.
Kapcsolódó cikk
Kell minden baci az immunrendszernek.
A nyers halat nem kell megmosnod, hacsak nem nyersen szeretnéd elfogyasztani. A magas hőmérséklet megöli a baktériumokat, és ha megmosod a friss halat, az egész konyhádban szétszóródhatnak a kórokozók. A kezeidet mosd meg és a vágódeszkát, valamint a kést, amivel a halat szeleteled.
Nem számít, milyen fajta káposzta, mindenképpen alaposan mosd meg. A káposztafélék családjába tartozó karfiolnak minden virágát válaszd szét, és tisztítsd meg. Ha piros vagy fejes káposztát főzöl, a legfelső két réteg levelet távolítsd el róla, mivel ezek rejtik a szennyeződéseket. Hogy megszabadulj a rovaroktól és baktériumoktól, engedd tele a mosogatót vízzel, adj hozzá kevés ecetet, és hagyd benne a káposztát néhány percig. Ezután tiszta vízzel öblítsd le.
A dobozos italok nagyon praktikusak a nyári hőségben, hiszen az ital sokáig hideg marad, és még az íze is finomabb. De ne igyál a dobozból anélkül, hogy a nyitójánál el ne mosnád. Ezek a dobozok piszkos teherautókon érkeznek az üzletekbe, ahol rengetegen megfogdossák őket. Ha van lehetőséged, inkább töltsd ki az italt a dobozból egy pohárba.
Ha salátát készítesz, ne felejtsd el jól átmosni. Szedd leveleire, hagyd őket ázni vízben, majd alaposan mosd el. Ezután tedd egy szűrőbe, és hagyd megszáradni. Most már biztonságosan fogyaszthatod.
Az egyik legegészségesebb gyümölcs, amit azonban speciális módon kezelnek. Ha télen szeretnél almát enni, meg kell mosnod. Tanulmányok szerint, ha víz és szódabikarbóna keverékébe áztatod 12 percre, a vegyszerek többségét el tudod távolítani róla.
A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.
Kapcsolódó cikk
Nincs olyan ember, aki ne inna műanyag palackból vizet, de vajon ismerjük a palackok sötét, negatív oldalát is? Nos, lássuk a négy fő „titkot”.
Ha gyorsan kell összedobnod valamilyen süteményt karácsonyra, ezeknek biztosan sikere lesz.
A rántás azonban problémás tud lenni, ha nem ismered az elkészítésének fortélyait.
Sokak kedvenc édessége a tejberizs, de aki próbálta már elkészíteni, tudja, hogy sokféleképpen lehet mellényúlni.
Egy mondás szerint a férfi (adott esetben a nő) szívéhez a gyomrán át vezet az út.
Hogy a habarásban többé ne találj csomókat, fogadd meg a következő tippeket.
Kerti partin szeretnéd elkápráztatni a barátaidat? A házilag készített hamburgerrel nem tudsz tévedni.
A tészta szétfő vagy összeragad – ismerősek ezek a problémák azoknak, akik még nem találták meg a tökéletes spagettihez vezető utat.
A paradicsomszószt házilag elkészíteni igazán nem ördöngősség.
Ha finom ételeket tudsz főzni, az nagyon menő. De ha úgy tudod őket elkészíteni, hogy okos trükkökkel közben egy csomó időt is spórolsz, az még menőbb.
A magyar háziasszonyok szaftos húsok és pörköltek mellől nem hagyhatják el a nokedlit, amit igazán jól elkészíteni nem is olyan könnyű.
Amerikából terjedt el ez a különösnek tűnő, de ma már közkedvelt módja a sült csirke készítésének.
Minden író-olvasó találkozóra speciális pizzával készülnek.
A kókuszolaj gazdag zsírsavakban, ezért külsőleg és belsőleg is érdemes felhasználni.
A tojásfehérjét felverni úgy, hogy az pont jó legyen, valójában nem bonyolult feladat.
Kígyóbor, joghurtos kóla, ranch-öntet ízű szénsavas üdítőital – csak néhány azon bizarr italok közül, melyek valóban léteznek a világban.
A világ legegyszerűbb ételének tűnik, pedig a rántottát igenis el lehet rontani.
Hogy az étel olyan legyen, amilyenre számítasz, a következő hibákat ne kövesd el.
A banán és a kukorica teljesen másmilyen volt, mielőtt az ember elkezdte termeszteni, a sárgarépát politikai célból változtatták sárga színűvé, a görögdinnye pedig eredetileg ehetetlenül keserű volt.
A főzés nem mindenkinek megy, egy gyereket pedig rábírni arra, hogy tiltakozás nélkül megegye, amit elé tesznek, talán még nehezebb.
Mi a közös egy tornacipőben, egy tojástartó dobozban és egy dinoszauruszban? Hogy mindegyikből lehet torta.
A hűtőben mindenfélét tárolunk: gyümölcsöt, zöldséget, édességet, kenyeret. De kerülnek bele mártások, szószok, konzervek is.
Ha azt is hiszed, hogy a kosaradat csupa friss élelmiszerrel töltötted meg, talán mégsem használod vásárláskor az összes érzékszervedet.
De ha nem vagyunk tapasztalt termesztők, az édes, lédús, finom dinnye kiválasztása gyakorlatilag olyan, mint a zsákbamacska
A modern konyhai készülékek megtervezésénél a két legfőbb szempont a használhatóság és a kényelem.
Az élelmiszerek, amiket megveszünk, gyakran nem olyanok, mint amilyennek elképzeltük őket.
Megtudhatod, mire figyelj, hogy a legjobbat vihesd haza a konyhádba.
Következzenek egyedülálló torták, melyektől mosolyra fakadsz, vagy éppen elakad majd a lélegzeted.
Naponta több ezernyi ételfotó kerül fel az internetre, többségében olyan finomságokról, melyek úgy néznek ki, mintha profi séfek készítették volna őket.
A főzés művészet. Ha úgy érzed, te vagy az egyetlen, akinek nem megy, nyugodj meg, sok sorstársad van.
Mivel a nevük és a kinézetük is hasonló, sok élelmiszert nehéz megkülönböztetni egymástól. Egy kis tévedés azonban eléggé összezavarhatja az ízlelőbimbóidat.
Az alábbi tippek még hatékonyabbá tesznek a konyhában.
A következő torták látványától egyszerre kapsz kedvet az utazáshoz és a falatozáshoz.
Ez lesz az “új normális”.
Elméletben képesek vagyunk mindenféle étel megemésztésére.
Kétszer annyian választanak húsmentes opciót, ha a menün fenntarthatóságról olvasnak.
Ezekkel a trükkökkel nem lesz unalmas a vegán menü.