Bajban vagy, hogy milyen süteményt tálalj karácsonykor? – Mutatunk három egyszerű receptet!
Ha gyorsan kell összedobnod valamilyen süteményt karácsonyra, ezeknek biztosan sikere lesz.
Érett és ízletes gyümölcsöket és zöldségeket találni nem is olyan egyszerű dolog. Most Maria Troitskaia, aki cukrászként dolgozik, megosztja veled tapasztalatait, és segít, hogyan válaszd ki a megfelelőket, mikor az üzletben keresgélsz.
Megtudhatod, mire figyelj, hogy a legjobbat vihesd haza a konyhádba.
Sokan azt hiszik, hogy a szárral együtt kapható paradicsom frissebb, ezért ezt választják. Valójában azonban ennek semmi köze a frissességhez, sokkal inkább az éretlenséget mutatja. Az érett paradicsom ugyanis lepotyog a szárról. Ha még mindig a száron lóg, az azt jelenti, hogy teljes érettsége előtt vágták le, és a dobozban hagyták beérni. Az ilyen paradicsomokban nagyon kevés a vitamin és a hasznos összetevő.
A paradicsom színe egységes és élénk legyen, zöld foltok nélkül. Ha megszagolod, az illata is kellemes. Nagyon könnyű kiszúrni a boltban a nitrátos paradicsomokat, ezek rugalmasak, de nem szilárdak. Ha megnyomod, az ujjad nyoma nem fog ott maradni a paradicsomon. A jó paradicsomnak puha a tapintása.
A legfinomabb és legédesebb görögdinnyék augusztus második felében érnek egészen szeptember végéig. Egyes termelők nitrogénes műtrágyával szórják meg, és növekedésserkentőkkel permetezik a még éretlen dinnyéket, hogy hamarabb tudják őket betakarítani. A dinnyékbe ezek az anyagok beszívódnak, ezért nem szabad megvenni őket. Olyan dinnyét se vásárolj, ami már meg van vágva, mivel ezekben rengeteg a kórokozó lehet.
Válassz közepes méretű görögdinnyét. Csíkjai legyenek kontrasztosak, élénk színűek, a héja pedig fényes – ebből láthatod, hogy a dinnye érett. Az érett dinnye szára el van száradva, mivel ha a gyümölcs megérik, már nem vesz fel nedvességet a talajból. A dinnye oldala 5-10 cm átmérőjű foltban sárga színű legyen. Kopogtasd meg, mielőtt megveszed: visszhangzik, ha kellően érett.
Kapcsolódó cikk
Elméletben képesek vagyunk mindenféle étel megemésztésére.
Kevesen tudják, hogy a kaliforniai paprikának két fajtája van: a hímivarú és a nőivarú, ezeknek az íze pedig eltérő. Hogy megállapítsd, melyikbe tartozik, fordítsd a paprikát fejjel lefelé. Ha 4 részre van tagolva, nőivarú, ha 3-ra, akkor hímivarú. A hímivarú paprika alakja hosszúkásabb, míg a nőivarú rövidebb és szélesebb. A nőivarú kaliforniai paprika édesebb, és nyersen is ehető.
A hímivarú kaliforniai paprika savanyúbb és keményebb, ideális főzéshez és befőzéshez is. Minél nehezebb a kaliforniai paprika, annál több a leve. A szárának zöldnek és keménynek kell lennie. Olyan paprikát keress, amin nincsenek narancs színű pöttyök, mivel ez rovarfertőzésre utal.
A közepes méretű almák a legjobbak. Az alma kemény és nehéz kell, hogy legyen. Fényes almát sose vásárolj! Hogy a gyümölcs minél szebb legyen, a termelők viasszal vagy gyantával fényesítik.
Ha zöld almát veszel, figyelj arra, hogy a szár körül a színe szürkés legyen. Ez mutatja, hogy az alma már érett. A legjobb az érési szezon csúcsán almát vásárolni, amikor a legfinomabbak a gyümölcsök, és a legmagasabb a vitamintartalmuk. Az év más időszakaiban tápanyagtartalmuk csökken.
Az érési szezon csúcsán, júniusban vagy júliusban vásárolj cseresznyét. Ebben az időszakban a legfinomabb, ekkor tartalmazza a legtöbb tápanyagot, és ilyenkor a legolcsóbb is. Tapintsd meg a gyümölcsöt. Se túl kemény, se túl puha ne legyen. A szemek fényesek és élénk színűek. Minél sötétebb a cseresznye, annál több hasznos cukrot, karotinoidot, antocianint és organikus savat tartalmaz.
Cseresznyét csakis szárral együtt vásárolj! A friss cseresznye szára zöld és kemény. Ha a gyümölcsöt ragacsosnak találod, biztos lehetsz benne, hogy már nem friss. Az erjedt szag szintén ezt jelzi – az ilyen cseresznyét hagyd ott!
Egységes színű szilvát válassz. A repedt, foltos vagy más módon sérült szemeket ne vedd meg. A szilva legyen nehéz, illata kellemesen édes. Ha a héján van egy vékony fehér réteg, abból arra következtethetsz, hogy a szilvát nemrégiben szedték le a fáról. Figyeld a szárát is, az érett szilvának a szára is érett, barnás.
Az uborka színe jó esetben ragyogóan zöld, tapintásra pedig kemény. Ha friss, színe élénk és nem fényes. Ha a héja túl fényes, az annak a jele, hogy az uborkát nitrátokkal kezelték, és viasszal vonták be.
Ha a szára fonnyadt és száraz, az uborka túlérett. Közepes méretű, 10-15 cm-es uborkát válassz. A túlszárított zöldségnek vizes íze van és kesernyés. A foltok, repedések, sérülések a héjon szintén nem kívánatosak.
Élénksárga banánt válassz, melynek héján apró barna pöttyök vannak. Ezek mutatják, hogy a gyümölcs kellően érett és ehető. Az ilyen banánt azonban nem tárolhatod 2 napnál tovább.
Ne vegyél olyan banánt, amin nagy fekete foltokat látsz. Ezek azt jelzik, hogy a gyümölcsben már megindult a rothadási folyamat. A banán kiválasztásakor a méret nem tényező. Ha bébi banánt vásárolsz, tudnod kell, hogy az íze sokkal édesebb, az ára pedig jóval magasabb.
Kapcsolódó cikk
Ma már nem csak filterből készítünk teát, hanem sokféle fűszer- és gyógynövényből is.
Az érett körtét könnyen fel lehet ismerni intenzív aromájáról. A gyümölcs nem lehet sem túl kemény, sem túl puha, a héján ne legyen sérülés, horpadás. A szár környékén látható barna pöttyök arra utalnak, hogy a körte nem friss. Vannak olyan fajták, melyek megőrzik élénkzöld színüket, de a legtöbb esetben a kis piros színezet mutatja, hogy a gyümölcs érett.
Mikor kivit vásárolsz, a gyümölcsöt fogd a mutató- és a hüvelykujjad közé, majd nyomkodd meg kicsit. Az érett kivi puha, de rugalmas. Az illatát is vizsgáld meg. Az érett kivinek erős citrus illata van, héja egyenletes és kemény, nincs rajta sérülés.
Az érett citrom héja fényes, mintha most polírozták volna. Fontos, hogy a héja sima legyen. Az első termésből származó citrom, amit a fáról elsőként gyűjtöttek össze, sima héjjal rendelkezik. Ezekben magasabb a hasznos anyagok mennyisége, mint azokban, amiket ezután szüretelnek. A túlzottan dudoros héj vastag és többnyire nagyobb a súlya az ilyen citromnak, mint a vékony héjú gyümölcsnek, de a leve kevesebb.
A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.
Kapcsolódó cikk
A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.
Ha gyorsan kell összedobnod valamilyen süteményt karácsonyra, ezeknek biztosan sikere lesz.
A rántás azonban problémás tud lenni, ha nem ismered az elkészítésének fortélyait.
Sokak kedvenc édessége a tejberizs, de aki próbálta már elkészíteni, tudja, hogy sokféleképpen lehet mellényúlni.
Egy mondás szerint a férfi (adott esetben a nő) szívéhez a gyomrán át vezet az út.
Hogy a habarásban többé ne találj csomókat, fogadd meg a következő tippeket.
Kerti partin szeretnéd elkápráztatni a barátaidat? A házilag készített hamburgerrel nem tudsz tévedni.
A tészta szétfő vagy összeragad – ismerősek ezek a problémák azoknak, akik még nem találták meg a tökéletes spagettihez vezető utat.
A paradicsomszószt házilag elkészíteni igazán nem ördöngősség.
Ha finom ételeket tudsz főzni, az nagyon menő. De ha úgy tudod őket elkészíteni, hogy okos trükkökkel közben egy csomó időt is spórolsz, az még menőbb.
A magyar háziasszonyok szaftos húsok és pörköltek mellől nem hagyhatják el a nokedlit, amit igazán jól elkészíteni nem is olyan könnyű.
Amerikából terjedt el ez a különösnek tűnő, de ma már közkedvelt módja a sült csirke készítésének.
Minden író-olvasó találkozóra speciális pizzával készülnek.
A kókuszolaj gazdag zsírsavakban, ezért külsőleg és belsőleg is érdemes felhasználni.
A tojásfehérjét felverni úgy, hogy az pont jó legyen, valójában nem bonyolult feladat.
Kígyóbor, joghurtos kóla, ranch-öntet ízű szénsavas üdítőital – csak néhány azon bizarr italok közül, melyek valóban léteznek a világban.
A világ legegyszerűbb ételének tűnik, pedig a rántottát igenis el lehet rontani.
Hogy az étel olyan legyen, amilyenre számítasz, a következő hibákat ne kövesd el.
A banán és a kukorica teljesen másmilyen volt, mielőtt az ember elkezdte termeszteni, a sárgarépát politikai célból változtatták sárga színűvé, a görögdinnye pedig eredetileg ehetetlenül keserű volt.
A főzés nem mindenkinek megy, egy gyereket pedig rábírni arra, hogy tiltakozás nélkül megegye, amit elé tesznek, talán még nehezebb.
Mi a közös egy tornacipőben, egy tojástartó dobozban és egy dinoszauruszban? Hogy mindegyikből lehet torta.
A hűtőben mindenfélét tárolunk: gyümölcsöt, zöldséget, édességet, kenyeret. De kerülnek bele mártások, szószok, konzervek is.
Ha azt is hiszed, hogy a kosaradat csupa friss élelmiszerrel töltötted meg, talán mégsem használod vásárláskor az összes érzékszervedet.
De ha nem vagyunk tapasztalt termesztők, az édes, lédús, finom dinnye kiválasztása gyakorlatilag olyan, mint a zsákbamacska
A modern konyhai készülékek megtervezésénél a két legfőbb szempont a használhatóság és a kényelem.
Az élelmiszerek, amiket megveszünk, gyakran nem olyanok, mint amilyennek elképzeltük őket.
Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.
Következzenek egyedülálló torták, melyektől mosolyra fakadsz, vagy éppen elakad majd a lélegzeted.
Naponta több ezernyi ételfotó kerül fel az internetre, többségében olyan finomságokról, melyek úgy néznek ki, mintha profi séfek készítették volna őket.
A főzés művészet. Ha úgy érzed, te vagy az egyetlen, akinek nem megy, nyugodj meg, sok sorstársad van.
Mivel a nevük és a kinézetük is hasonló, sok élelmiszert nehéz megkülönböztetni egymástól. Egy kis tévedés azonban eléggé összezavarhatja az ízlelőbimbóidat.
Az alábbi tippek még hatékonyabbá tesznek a konyhában.
A következő torták látványától egyszerre kapsz kedvet az utazáshoz és a falatozáshoz.
Ez lesz az “új normális”.
Elméletben képesek vagyunk mindenféle étel megemésztésére.
Kétszer annyian választanak húsmentes opciót, ha a menün fenntarthatóságról olvasnak.
Ezekkel a trükkökkel nem lesz unalmas a vegán menü.