Bajban vagy, hogy milyen süteményt tálalj karácsonykor? – Mutatunk három egyszerű receptet!
Ha gyorsan kell összedobnod valamilyen süteményt karácsonyra, ezeknek biztosan sikere lesz.
Mivel a nevük és a kinézetük is hasonló, sok élelmiszert nehéz megkülönböztetni egymástól. Egy kis tévedés azonban eléggé összezavarhatja az ízlelőbimbóidat.
A következőkben olyan élelmiszereket láthatsz, melyeket a leggyakrabban tévesztünk össze. Végre megtudhatod, hogyan ismerd fel őket.
Szinte teljesen egyformán néznek ki, de amint megkóstolod őket, érezni fogod a különbséget. A zöld banán héja zöldebb, vastagabb és csak megfőzve lehet megenni. A banán ezzel szemben nyersen fogyasztható és édes.
A legfőbb különbség köztük a gyümölcstartalom. A zselé homogénebb állagú, melyet úgy készítenek, hogy a gyümölcs szilárd részeit eltávolítják belőle. A lekvár ugyanazzal a módszerrel készül, de tartalmaz gyümölcsdarabokat és jóval kenhetőbb az állaga.
Kapcsolódó cikk
Bizonyos ételek nagyon nem tesznek jót az emésztésnek, ha egyébként is problémád van ezzel, jobb, ha az alábbi élelmiszereket messzire elkerülöd!
A héjukban rejlik a legfőbb különbség. Az őszibarack pihés, míg a nektarint bőrszerű héj borítja. Főzéshez egymást helyettesítve is felhasználhatjuk őket, de az őszibarack héja vastagabb, ezért azt meg kell hámozni.
Mindkettőben sok vitamin és ásványi anyag található – ez a közös bennük. Ugyanakkor a szójababot nem lehet nyersen fogyasztani. A csicseriborsót viszont igen, és sokféleképpen el is lehet készíteni.
Bár ugyanúgy néznek ki, két teljesen különböző fűszernövényről van szó. A petrezselyemnek hegyesebb végű levelei vannak és enyhébb íze, míg a koriander levelei gömbölydedek és íze erősebb. A leginkább úgy lehet megkülönböztetni őket, hogy megkóstoljuk.
A legfőbb összetevője mindkettőnek a tejszín. A különbség köztük abban rejlik, hogy mennyi zsiradékot használnak fel a készítés során. A gelatóhoz kevesebb tejszín, több tej kell, és egyáltalán nem kerül bele tojássárgája. A fagylaltnak ezzel szemben a tojássárgája az egyik legfőbb összetevője. A másik különbség a hőmérsékletben van: a fagylaltot -17 fokosan, a gelatót -9 fokosan szolgálják fel.
Kapcsolódó cikk
Táplálkozásod nem túl izgalmas és változatos, pedig érdemes lenne belecsempészni néhány újdonságot.
A jamgyökér nagyon nagyra meg tud nőni, súlya elérheti a 60 kg-ot is. Nem könnyű megszabadulni vastag, durva héjától, könnyebb, ha előtte felmelegítjük. Az édes burgonya héja sima, többféle színben létezik, íze édes, kevésbé száraz és kevesebb keményítőt tartalmaz.
Összetevőikben nem különböznek, de elkészítésük módjában igen. A cupcake a miniatűr verziója a tortának, míg a muffinnál a hozzávalókat egyszerűen csak összekeverik, előbb a szárazakat, majd a nedveseket, majd a kettőt egybe. A muffin kevésbé édes, több gyümölcsöt tartalmaz, de zöldségekből és sajtokból is elkészíthető sós változatban, ellentétben a cupcake-kel.
Az uborka érintésre viaszosabb, keményebb. A cukkininek mindig simább a héja. Ha megkóstolod, a cukkinit puhábbnak, az uborkát roppanósnak fogod érezni.
A nyerscukor enyhén karamelles ízű, kristályai aranybarnák. A barna cukor sötétebb, ragacsosabb és erősen karamell ízű.
A macaron Franciaországból származik. Két könnyű kekszből áll, köztük krémmel. A macaroon viszont kókuszreszelék és tojásos keverékből készül, puha állagú, illatos édesség.
A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.
Kapcsolódó cikk
Elméletben képesek vagyunk mindenféle étel megemésztésére.
Ha gyorsan kell összedobnod valamilyen süteményt karácsonyra, ezeknek biztosan sikere lesz.
A rántás azonban problémás tud lenni, ha nem ismered az elkészítésének fortélyait.
Sokak kedvenc édessége a tejberizs, de aki próbálta már elkészíteni, tudja, hogy sokféleképpen lehet mellényúlni.
Egy mondás szerint a férfi (adott esetben a nő) szívéhez a gyomrán át vezet az út.
Hogy a habarásban többé ne találj csomókat, fogadd meg a következő tippeket.
Kerti partin szeretnéd elkápráztatni a barátaidat? A házilag készített hamburgerrel nem tudsz tévedni.
A tészta szétfő vagy összeragad – ismerősek ezek a problémák azoknak, akik még nem találták meg a tökéletes spagettihez vezető utat.
A paradicsomszószt házilag elkészíteni igazán nem ördöngősség.
Ha finom ételeket tudsz főzni, az nagyon menő. De ha úgy tudod őket elkészíteni, hogy okos trükkökkel közben egy csomó időt is spórolsz, az még menőbb.
A magyar háziasszonyok szaftos húsok és pörköltek mellől nem hagyhatják el a nokedlit, amit igazán jól elkészíteni nem is olyan könnyű.
Amerikából terjedt el ez a különösnek tűnő, de ma már közkedvelt módja a sült csirke készítésének.
Minden író-olvasó találkozóra speciális pizzával készülnek.
A kókuszolaj gazdag zsírsavakban, ezért külsőleg és belsőleg is érdemes felhasználni.
A tojásfehérjét felverni úgy, hogy az pont jó legyen, valójában nem bonyolult feladat.
Kígyóbor, joghurtos kóla, ranch-öntet ízű szénsavas üdítőital – csak néhány azon bizarr italok közül, melyek valóban léteznek a világban.
A világ legegyszerűbb ételének tűnik, pedig a rántottát igenis el lehet rontani.
Hogy az étel olyan legyen, amilyenre számítasz, a következő hibákat ne kövesd el.
A banán és a kukorica teljesen másmilyen volt, mielőtt az ember elkezdte termeszteni, a sárgarépát politikai célból változtatták sárga színűvé, a görögdinnye pedig eredetileg ehetetlenül keserű volt.
A főzés nem mindenkinek megy, egy gyereket pedig rábírni arra, hogy tiltakozás nélkül megegye, amit elé tesznek, talán még nehezebb.
Mi a közös egy tornacipőben, egy tojástartó dobozban és egy dinoszauruszban? Hogy mindegyikből lehet torta.
A hűtőben mindenfélét tárolunk: gyümölcsöt, zöldséget, édességet, kenyeret. De kerülnek bele mártások, szószok, konzervek is.
Ha azt is hiszed, hogy a kosaradat csupa friss élelmiszerrel töltötted meg, talán mégsem használod vásárláskor az összes érzékszervedet.
De ha nem vagyunk tapasztalt termesztők, az édes, lédús, finom dinnye kiválasztása gyakorlatilag olyan, mint a zsákbamacska
A modern konyhai készülékek megtervezésénél a két legfőbb szempont a használhatóság és a kényelem.
Az élelmiszerek, amiket megveszünk, gyakran nem olyanok, mint amilyennek elképzeltük őket.
Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.
Megtudhatod, mire figyelj, hogy a legjobbat vihesd haza a konyhádba.
Következzenek egyedülálló torták, melyektől mosolyra fakadsz, vagy éppen elakad majd a lélegzeted.
Naponta több ezernyi ételfotó kerül fel az internetre, többségében olyan finomságokról, melyek úgy néznek ki, mintha profi séfek készítették volna őket.
A főzés művészet. Ha úgy érzed, te vagy az egyetlen, akinek nem megy, nyugodj meg, sok sorstársad van.
Az alábbi tippek még hatékonyabbá tesznek a konyhában.
A következő torták látványától egyszerre kapsz kedvet az utazáshoz és a falatozáshoz.
Ez lesz az “új normális”.
Elméletben képesek vagyunk mindenféle étel megemésztésére.
Kétszer annyian választanak húsmentes opciót, ha a menün fenntarthatóságról olvasnak.
Ezekkel a trükkökkel nem lesz unalmas a vegán menü.