A banán és a kukorica teljesen másmilyen volt, mielőtt az ember elkezdte termeszteni, a sárgarépát politikai célból változtatták sárga színűvé, a görögdinnye pedig eredetileg ehetetlenül keserű volt. Néhány élelmiszer, amit ma örömmel fogyasztunk, fordulatos történelmet tudhat maga mögött.
Nézd meg, hogy a jól ismert ételeink milyen átalakulásokon mentek keresztül az idők során.
Az uborka eredetileg mérgező növény volt
Régen az uborka, azaz a vaduborka annyira mérgező volt, hogy nem is lehetett megenni. Az indiaiak mégis termesztették, mégpedig gyógyászati célokra. A napjainkban ismert és fogyasztott uborkának hosszabb az érési ideje és magasabb a víztartalma, ami ideális fogyókúrás zöldséggé teszi.
A padlizsán tüskés volt és nem lila színű
A padlizsán úgy nézett ki, mintha a növényből egy tojás nőtt volna ki – innen kapta angol elnevezését is (eggplant). A padlizsán legkorábbi változata különböző színekben létezett, mint a fehér, sárga és a piros. Alakja ovális vagy kör volt, és a szárán apró tüskék nőttek.
A paradicsomot régen mérgező almának hívták
Az 1700-as években az európaiak egy része még félt megenni a paradicsomot. Mérgező almának nevezték, mert azt hitték, azok a gazdagok, akik ettek belőle, miatta haltak meg. Végül kiderült, hogy a savas paradicsomot ólmot is tartalmazó ón tányérokra tették, ez a kombináció okozta a mérgezést.
A sárgarépa politikai okokból lett sárga
Kapcsolódó cikk
Az 5 legjobb étel az emésztés megkönnyítéséhez
Elméletben képesek vagyunk mindenféle étel megemésztésére.
Több évszázaddal ezelőtt a répa fehér és lila színű volt. Az egyik magyarázat szerint a sárgarépát a hollandok változtatták narancs színűvé, mégpedig politikai okokból. Orániai Vilmos tiszteletére a gazdák kezdték el termeszteni azt a sárgarépát, amit ma ismerünk. Bár ez csak egy feltevés, az Oránia-Nassaui uralkodóházzal elválaszthatatlanul összekapcsolódott a narancsszínű sárgarépa.
A kukorica alig volt fogyasztható
A kukorica a teosinte nevű, mexikói fűféléből származik. Ennek jóval kevesebb magja volt és azok is kemény burokban helyezkedtek el, ezért alig lehetett hozzájuk férni. A szelektív termesztésnek és a háziasításnak köszönhetően azonban a kukorica nagyobb, könnyebben termeszthető és ehetőbb lett.
A banánnak voltak magjai
A vadbanán kemény volt, valamint belsejében nagy magok rejtőztek. A mai banán a vadbanán két különböző variációjából jött létre. Nemcsak a magjai lettek kisebbek, de jobb az íze és magasabb a tápértéke is.
A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.
Kapcsolódó cikk
Mi történik valójában, amikor egy légy száll az ételre?
Valójában mikor a légy megpróbál enni az ebédünkből, folyadékká változtatja, ami viszont azzal is jár, hogy amit korábban evett, belekerülhet az ételünkbe.