A zsír rendkívül fontos tápanyagforrás.

Fontos szerepet játszik a testsúly szabályozásában, a tápanyagok felszívódásában, a bőr és a haj egészségének fenntartásában, a testsúly szabályozásában, az immunműködésben, a hormonegyensúly fenntartásában. Mindezekből látható, hogy zsírra igenis szükségünk van.

Egy kiegyensúlyozott étrend rengeteg növényi élelmiszert tartalmaz, zöldségeket és gyümölcsöket, melyek valóban hozzátartoznak az egészséges táplálkozáshoz. Azonban a zsírok is elengedhetetlenek ahhoz, hogy a zsírban oldódó vitaminok – A-, D-, E-, K-vitamin- a szervezetben hasznosulni tudjanak. Az egészséges zsírokat tartalmazó ételek a legjobb fogyókúrás ételek, hiszen eltelítenek és megakadályozzák, hogy a kelleténél többet együnk.
Az alacsony zsírtartalmú diéták éppen ezért veszélyesek lehetnek egészségünkre. A legfőbb hátrányaik:

Gyengébb agyműködés

Az agy jelentős részben zsírból áll és a megfelelő működéshez zsírsavakra van szüksége. A koleszterin pedig szintén nélkülözhetetlen az agy számára. Kutatások bebizonyították, hogy az alacsony koleszterinszint mennyivel károsabb az agynak, mint a magas. Az agy nagy mennyiségben igényli a koleszterint energiaforrásként. A zsírszegény étrend tehát az agyműködést lassítja, rosszabb teljesítményt eredményez a munkában, rontja a koncentrációt és a memóriát.

Kiegyensúlyozatlan hormonműködés

Elegendő zsírt fogyasztani az egyik legfontosabb dolog a hormonrendszer szempontjából. Az alacsony zsírtartalmú diéták megnövelik a meddőség és a terméketlenség kockázatát, de kutatások során arra is fény derült, hogy a menstruációs ciklusban is zavart tudnak okozni. Vizsgálatok kimutatták, hogy az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása csökkentette, míg a magas zsírtartalmúaké növelte a teherbeesés esélyét.

Kapcsolódó cikk

Túlsúly és túlevés

Nézzük meg bármely kutatás eredményeit és látni fogjuk, hogy milyen szoros kapcsolat van az elhízás, a zsírbevitel és a hormonok között. Jól tudjuk, hogy sokan azok közül, akik nagy súlyt veszítenek, röviddel a diéta után vissza is szedik azt. Egyes tanulmányok szerint a magasabb zsír- és alacsonyabb szénhidrát tartalmú étrend követésével ez megelőzhető. Sok fogyókúrázó tapasztalhatta azt is, hogy a magasabb zsírtartalmú diéta során sokkal kevésbé éhezik meg.

Az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség magasabb kockázata

A túlsúly és az inzulin szorosan összefüggnek. Az egészséges zsírok azonban a legjobb szabályozói az inzulin szintnek. Tudjuk azt is, hogy a több zsírt és kevesebb cukrot, valamint kevesebb szénhidrátot tartalmazó étrendek csökkentik a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Tehát ne az egészséges zsírok, hanem a szénhidrát mennyiségét fogjuk vissza!

Nagyobb esély a depresszióra és szorongásra

A zsírsavak fontos szerepet játszanak az agyműködésben a hangulat, a kedélyállapot tekintetében is. Míg a transzzsírok növelik a depresszió és a szorongás esélyét, addig az olívaolajban lévő zsírok csökkentik azt. Más szóval, a magas zsírtartalmú étrend megelőzheti a depressziót és más mentális zavarokat. Ebben különösen meghatározóak az omega-3 zsírsavak.

Bélproblémák

A magasabb zsír- és rosttartalmú diéták kifejezetten jót tesznek a beleknek. Segítségükkel táplálhatjuk a bélrendszerben élő hasznos baktériumokat és csökkenthetjük az ott kialakuló gyulladások esélyét. A kókuszzsírnak éppen az az egyik legfőbb előnye, hogy védi a beleket és még a krónikus bélbetegségben szenvedők számára is könnyen emészthető.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

meghalt-karsai-daniel-halalanak-oka

Szívszorító: Meghalt Karsai Dániel

Egy ország rendült meg. Negyvenhét éves korában elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász. Halálának hírét szombaton este testvére, Karsai Péter jelentette be közösségi oldalán. Karsai Dániel majdnem

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.