A mostani időjárást nagyon megszenvedik a frontérzékenyek, keddtől vártható enyhülés.
Az elmúlt órákban döbbenetes adatokat szolgáltat az Időkép hőtérképe. Cikkünk írása idején az ország keleti és nyugati része mintha nem is egy évszakban lenne. Mátészalkán éppen 28 fokos melegben, rövidnadrágban, pólóban közlekednek az emberek az utcán, eközben Sopronban alig éri el a 6 fokot a hőmérők higanyszála, ami már kabátot, sapkát, vastag zoknit követel. Az országban 22 fokos hőmérsékleti kontraszt alakult ki.
A frontérzékenyek számára ez a nap maga lehet a pokol, az ország területére csak lassan bekúszó hidegfront már tegnap óta gyötri az arra érzékenyek szervezetét. A szomszédos Ausztriában eközben egyre lejjebb süllyed a hóhatár, az Alpok magasabb régióiban vasárnapig 100-200 centiméternyi friss hó is hullhat. Ha enyhül az idő a következő napokban és olvadni kezd, áradásokra lehet számítani.
Ciklon örvénylik ma és a következő napokban a Kárpát-medence felett, így mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, írja a met.hu, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.
Szombaton is felettünk fog pörögni a ciklon, marad a felhős, borongós idő. Többfelé várható eső, zápor. Tartós, kiadós eső északnyugaton és keleten valószínű. Élénk, erős lesz a szél, északnyugaton viharos, néhol erősen viharos lesz az északnyugati légmozgás. A hűvös hajnalt követően délután 11-18 fokot mérhetünk, az Északi-középhegységben lesz legkevésbé hűvös az idő.
Vasárnap sem várható számottevő változás, folytatódik a többnyire felhős, esős időjárás, helyenként kiadós csapadék várható. A csapadékmező inkább csak estére kezd majd szétesni. A Dunántúlon az északnyugati szél lesz viharos, kezdetben erősen viharos, máshol az északkeleti, keleti szél támadhat fel. A csúcsérték mindössze 11 és 19 fok között tetőzhet.
Még hétfőn sem tágít a csapadékos, borongós, ezen a napon 14 és 20 fok között alakulhatnak a maximumok. A Dunántúlon helyenként még viharos lehet a szél. Keddre viszont már jelentősen csökkenni fog a csapadékhajlam, ekkor már csak elszórtan fordulhat elő kisebb eső, záporeső, néhol zivatar. Hajnalban köd és pára képződhet, délutánra 17 és 25 fok közé melegszik az idő. A folytatás egyre jobb időt ígér.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.