A nagymamáktól sok tanácsot kapunk a konyhai teendőkhöz, de vajon ezek mind működnek is?

Nagyanyáink és anyáink számtalan konyhai praktikát sajátítottak el és örökítették át a következő generációkra. De az internet korában már milliónyi tipp és trükk jut el hozzánk, így egyre nehezebb kiválogatni, hogy melyik a valóban hasznos és melyiknek nincs semmi értelme.

Vajon anyáink konyhai trükkjei tényleg annyira jók, mint amilyennek hitték őket? Most leteszteltük őket.

Hogy vastagabb legyen a tészta, keverj össze szódát ecettel

10 konyhai mitoszrol 1

Hogy megnézzük, ez a tipp beválik-e, nem kell nekiállni tésztát sütni. Inkább vegyük elő a kémia tudásunkat: hogy a szódát sütőporként használhassuk, savas környezetre van szüksége. A ‘60-as évek háziasszonya a szódát ecettel keverte össze (valószínűleg, mert az volt kéznél). A reakció következtében szén-dioxid képződik, amitől a tészta kissé felemelkedik. A probléma az, hogy a szén-dioxid szinte azonnal el is szökik.

Ideális esetben a szódát száraz összetevőkkel és savval kell összekeverni, ezután folyadékkal. Gyorsan kell összekeverni őket, majd rögtön betenni a sütőbe. Az ecetet jobb elkerülni, helyette inkább kefirt, tejfölt, citromlevet használni, de még egyszerűbb venni egy csomag sütőport. Jobb, ha ez a praktika a múltban ragad.

Eredmény: Nem működik.

Hogy a főtt tojást könnyebb legyen megpucolni, főzés után hideg vízbe kell tenni

10 konyhai mitoszrol 2

A főtt tojás héját tökéletesen eltávolítani igazi művészet. Ehhez hideg vízbe áztatni nem elég.

A séfek azonban megtalálták ennek is a módját. A tojásokat könnyebb megpucolni, ha forrásban lévő vízben főzöd őket. De figyelni kell, mert a héjuk könnyen megreped.

Még néhány tipp:

  • Minél frissebb a tojás, annál nehezebb eltávolítani a héját.
  • Az elkészült tojásokat legalább 15 percre jeges vízbe kell tenni, majd hideg folyóvíz alatt megpucolni.
  • Hogy a tojások héja főzés közben biztosan ne repedjen meg, főzd őket párosával. Így lehet a legtökéletesebben megfőzni őket.

Eredmény: Működik, de csak akkor, ha a többi szabályt is betartod.

Hogy a serpenyőt megtisztítsd az odaégett ételmaradéktól, forralj benne sós vizet

10 konyhai mitoszrol 3

Régi háztartási könyvekben azt javasolják a háziasszonyoknak, hogy a leégett serpenyőbe tegyenek vizet, sok sót, majd forralják fel. Ez azonban nem fogja megmenteni szegény serpenyőt, a leégett maradék ott marad, ahol volt. A só pedig még kárt is tehet a rozsdamentes acélban.

Van sokkal hatékonyabb módszer a serpenyő megtisztítására. Áztasd meleg vízbe egy éjszakára. Reggel sokkal könnyebb lesz elmosni, függetlenül attól, hogy mennyire súlyos a helyzet.

Eredmény: Nem működik

Hogy a kezed ne maradjon büdös a haltól vagy a hagymától, mosd meg hideg vízzel, majd töröld át ecettel vagy citrommal

10 konyhai mitoszrol 4

A hal és a hagyma szagától nem könnyű megszabadulni, de nem lehetetlen. Mosd meg folyó víz alatt, majd töröld át citromlével. Az ecetes-vizes oldat is segíthet.

Eredmény: Működik.

Hogy a sajt ne száradjon ki, műanyag fólia helyett sütőpapírba csomagold

10 konyhai mitoszrol 5

A sajtokat többnyire nejlon csomagolásban árulják. De a mítosz szerint a sütőpapír sokkal jobb a tárolására, és ez nemcsak a sajtra, de számos más élelmiszerre is igaz.

Az egyik sajtot műanyag fóliába, a másikat sütőpapírba csomagoltuk, majd 3 napra a hűtőbe tettük. Az eredmény meglepő volt: a sütőpapírba csomagolt sajt teljesen kiszáradt, míg a nejlonba csomagolt friss maradt.

A legjobb, ha a sajtot minél hamarabb elfogyasztod, hogy ne is tudjon megromolni.

Eredmény: Nem működik.

Hogy ne könnyezz hagymapucolás közben, mártsd a kést hideg vízbe

10 konyhai mitoszrol 6

Hagymával főzni sokan nem szeretnek, mert nem lehet megúszni könnyek nélkül. Régi tipp, hogy mártsd a kést hideg vízbe és elkerülheted a könnyeket.

Ez a tanács általánosságban működik, de sok múlik azon, hogy mennyire erős a hagyma és mennyire érzékenyek a szemeid. A hideg vízbe mártott kés sem ment meg a könnyektől, nem beszélve arról, hogy percenként mártogatni a kést nem túl kényelmes főzés közben.

Eredmény: Többnyire működik.

Hogy a főtt burgonyát könnyebb legyen meghámozni, tedd néhány percre jéghideg vízbe

10 konyhai mitoszrol 7

Mikor a burgonya készre főtt, rögtön kiszedjük a vízből, hogy lehűljön és neki tudjunk állni a hámozásnak. A héja azonban nem akar lejönni…

Kapcsolódó cikk

Hogy ezt elkerüld, kövesd ezt a technikát: a készre főtt burgonyát tedd jéghideg vízbe néhány percre, és ezután állj neki megpucolni. Ha a burgonya kellően lehűlt, a nedvességnek köszönhetően a héja könnyen le fog jönni.

Eredmény: Működik.

Az egyszerű fizika törvényszerűsége ez: ha sót adunk hozzá, a jég elolvad, de a hőmérséklete csökken. Ezzel a módszerrel le lehet hűteni a forró italt percek alatt.

10 konyhai mitoszrol 8

Hogy ezt elkerüld, kövesd ezt a technikát: a készre főtt burgonyát tedd jéghideg vízbe néhány percre, és ezután állj neki megpucolni. Ha a burgonya kellően lehűlt, a nedvességnek köszönhetően a héja könnyen le fog jönni.

Eredmény: Működik.

Hogy a hagyma ne keseredjen meg, önts rá forró vizet

10 konyhai mitoszrol 9

Amikor az ételben keserű a hagyma, azt senki sem szereti. Egyszerű módszer van azonban ellene: ha felvágtad a hagymát, tedd egy kis tálba és önts rá forrásban lévő vizet. Hagyd így 2 percig, majd szűrd le. Ezután a hagyma egyáltalán nem lesz keserű – kipróbáltuk.

Eredmény: Működik.

 

Néhány tipp a hagyma darabolásához:

10 konyhai mitoszrol 10
  • Néha a héj nehezen jön le a hagymáról. Hogy könnyebb legyen a pucolás, a hagyma felső rétegét is szedd le a héjával együtt.
  • A végét a hagymának ne vágd le, ennél fogva kényelmesebben foghatod darabolás közben. Majd utána dobd ki.
 
10 konyhai mitoszrol 11
  • Hogy ne vágd el az ujjaidat, soha ne úgy tartsd a hagymát, ahogyan az első képen látod. Hajlítsd vissza az ujjaidat, így tartsd szorosan a hagymát, mint az igazi séfek.

Hogy az avokádó ne barnuljon meg, egy darab hagymával együtt tárold

10 konyhai mitoszrol 12

Ha az avokádót beteszed a hűtőbe, kevesebb mint egy nap alatt barna lesz. Egyesek szerint ez nem következik be, ha egy darab hagymát is teszel mellé.

Kipróbáltuk ezt a módszert. 3 napra tettük a hűtőbe az avokádót egy hagymával együtt, de ez sem segített rajta. Sőt, elképesztő hagyma szagot árasztott, ami nem éppen a kívánt hatás. Viszont, ha egy légmentesen lezárható tasakba teszed, nem fog megbarnulni.

Eredmény: Nem működik.

 

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

meghalt-karsai-daniel-halalanak-oka

Szívszorító: Meghalt Karsai Dániel

Egy ország rendült meg. Negyvenhét éves korában elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász. Halálának hírét szombaton este testvére, Karsai Péter jelentette be közösségi oldalán. Karsai Dániel majdnem

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.