A 10 éve elhunyt Munkácsy-díjas Mészáros Mihály emlékére rendeztek kiállítást

A 10 éve elhunyt Munkácsy- és Ludwig-díjas Mészáros Mihály emlékére rendeztek kiállítást egykori lakhelyén, a Hűvösvölgyi út 77. szám alatt.

A tárlatvezető a szobrász fia, Mészáros Miklós, nem mindennapi kulisszatitkok felfedésével gazdagítja a látványt.

Hűvösvölgyi út 77. A bejáratnál vad színű, ülő nőszobor. A fák alatt egy fából faragott női fej, a borostyán épp úgy nőtte be, mintha dús, zöld hajjal készítette volna Mészáros Mihály – talán épp az angliai ösztöndíja előtt vagy a Nagyatádi Faszobrász Alkotótelep alapításakor.

Mm2
Mészáros Mihály Munkái / Fotó: Králl Bernarda

A tematikusan összeválogatott gyűjteményben mitológiai és bibliai alakok fogadják a belépőt, például Szent Sebestyén ló képében, Daidalos, Mózes. A galérián pedig fejportrékat láthatunk Csoóri Sándortól Lator Lászlón át Kaján Tiborig. A falakat al secco technikájú (a száraz vakolatra kerül a festék) falfestmények díszítik.

Kérdésünkre Mészáros Miklós, a tárlatvezető elmeséli, hogy egyszer úgy találta ülve édesapját az üres falak előtt. „Mit csinálsz, apa?” – kérdezte. „Látok itt egy nőt, korsóval a fején, ott néhány angyal ereszkedik le…” – és megfestette.

Mészáros Mihály több technikával is dolgozott, ő képviselte a viaszveszejtéses eljárás megújítását, de a terrakották „agyagnudlis” alapozása is számos szobrán tetten érhető. A szobrok két darabból állnak, ugyanis csak így fértek be a kemencébe.

Mm1
Mészáros Mihály Munkái / Fotó: Králl Bernarda

A kiállítás május 7-ig délután 13 és 18 óra között látogatható, ezután előzetes bejelentkezés lehetséges a meszarosmihaly.hu-n. Érdemes elmenni, mert a régi, harmonikus polgári világ egyik jeles bohémjának életébe és legjobb műveibe kaphatunk betekintést.

A kiállítás megtekinthető: 2018. május 15., 13 és 18 óra között

Helyszín: Budapest, 1021 Hűvösvölgyi út 77. mf.2.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból