A ’80-as évek multimédia művésze, aki Marc Jacobs egyik idei kollekcióját inspirálta

Tony Viramontes bátor, stilizált munkássága inspirálta a Marc Jacobs 2018-as őszi-téli kollekciójának ’80-as évekhez szóló ódáját.

A viramontesi nő új életre kelt idén a Marc Jacobs kifutóján, ahogy azt a művész az 1980-as években illusztrálta. A Tony Viramontes hagyatékgondozói Instagram-fiók pedig szívélyesen üdvözölte a múltidézést:

Shook! She’s alive. The Viramontes woman is back! Strutting her stuff down the runway @marcjacobs full throttle

– írják. A Viramontes hagyatékgondozói Instagram-fiók katalogizálja a multimédia-művész illusztrációk, kollázsok, fotók alkotta hatalmas életművét. Ezek a képek felelősek azért az erős nőábrázolásért, amely a ’80-as évektől kezdve meghonosodott kultúránkban. A sziluettek eltúlzottak, a színes szembeszökőek, akárcsak a Jacobs-kollekcióban, amely az ikonikus korszakot megidézi. A Stephen Jones-kreálta kalapok például a késő Yves Saint-Laurent vagy Claude Montana női matadorerőjét idézik meg.

Mixed Media Photo Collage For #VogueBambini By #TonyViramontes.

Tony Viramontes Archive (@tony_viramontes_archive) által megosztott bejegyzés,

A tervező így nyilatkozik a kollekcióról:

Azt akartam, hogy a drapéria mozgása ahhoz hasonlítson, ahogy Viramontes felskiccelte a rajzait, és legyen is meg benne ez az energia

– Tony Viramontes rajzai valóban szinte zavarbaejtően energikusak a kor illusztrációinak pasztell színeihez képest, és visszaadják a divat akkori változásának erőit. A művész Karl Lagerfeld, és Yves Saint-Laurent számára is rajzolt, de legmaradandóbb munkái talán azok, amelyeket zenészeknek készített: Janet Jackson Controljának nyers vöröse és a Duran Duran Arcadiájának neonja Viramontes legreprezentatívabb munkái.

Mixed Media Cover Art For @janetjackson Groundbreaking Album #Control By #TonyViramontes

Tony Viramontes Archive (@tony_viramontes_archive) által megosztott bejegyzés,

Tony Viramontes 1988-ban, 31 évesen hunyt el, a divatvilágban akkor sokakat érintő AIDS-nek köszönhetően. Ennek ellenére korának egyik emblematikus figurája a divatvilágban, a Tony Viramontes Archive pedig híven őrzi hagyatékát.

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból