A Dalai Láma bevallotta, tudott a buddhista tanítók által elkövetett szexuális visszaélésekről

A Dalai Láma arról beszélt a holland televíziónak, hogy az 1990-es évek óta tudott az Európában elkövetett szexuális bűncselekményekről. 12, Belgiumból és Hollandiából származó állítólagos áldozat írásbeli beszámolójával szembesítették.

A tibeti spirituális vezető Hollandiába tett négynapos látogatása során erősítette meg, hogy tájékoztatták őt a buddhista tanárok által a követőik sérelmére elkövetett szexuális visszaélésekről.

“Már tudtam ezekről a dolgokról, ebben nincs semmi újdonság” – mondta a Dalai Láma szombaton a holland közszolgálati televízióban, a NOS-ban a neki szegezett kérdésre válaszul. Majd hozzátette: “25 évvel ezelőtt… valaki említést tett egy szexuális vádakkal kapcsolatos problémáról” az India északi részén található Dharamshalában, a nyugati buddhista tanároknak rendezett konferencián.

20180914 636725273112946356 20180914131203016 Kbii U451797789294Eke 992X558@Lavanguardia Web
A Dalai Láma Rotterdamban / Fotó: Robin Utrecht / Efe

Az a 12 áldozat, akik azt állítják, tibeti buddhista tanárok fizikailag és lelkileg is zaklattak őket, petícióval fordultak a Dalai Lámához. Arra kérték a 83 éves szellemi vezetőt, hogy holland útja során találkozzon velük. A “metooguru” hashtag alatt körülbelül 1.300 aláírás gyűlt össze.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Menedékre leltünk a buddhizmusban nyitott elmével és szívvel, amíg meg nem erőszakoltak minket annak nevében   [/perfectpullquote]

– áll az áldozatok petíciójában.

Pénteken a Dalai Láma négy áldozattal találkozott is körülbelül 20 perc erejéig egy rotterdami szállodában. A találkozás után az érintettek azt mondták, a tibeti szellemi vezető ígéretet tett arra, hogy napirendre veszi az ügyeiket.

Erre állítólag a buddhista tanárok összejövetelén fog sor kerülni novemberben.

A Dalai Láma egyébként száműzetésben él Dharamshalában. Azt mondta a NOS-nak, hogy azok az emberek, akik szexuális bántalmazást követnek el “nem törődnek Buddha tanításával. Így most, hogy minden nyilvánosságra került, ezek az emberek aggódhatnak a szégyen miatt.”

A Dalai Láma “következetesen elítéli az ilyen felelőtlen és erkölcstelen viselkedést”, mondta pénteken az egyik képviselője Európában. A tibeti szellemi vezető nyilatkozata fényében ez azért megkérdőjeleződik.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból