A Deutsche Welle szerint a Stop Sorost már ma elfogadhatja a Parlament

A Deutsche Welle, Németország mértékadó nemzetközi hírportálja ismét főcímlapon foglalkozik a Stop Soros néven elhíresült törvényjavaslattal. A lap szerint ma a magyar Parlament megszavazhatja a törvénycsomagot, az Európa Tanács kérése ellenére.

Mint ismeretes, a jogszabály kriminalizálná az illegális bevándorlóknak nyújtott segítséget és egy éves börtönbüntetéssel fenyegetné. A törvényjavaslatot Soros György, magyar-amerikai pénzemberről nevezték el. Ez a Deutsche Welle szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek az EU migrációs politikájával szembeni nyomásgyakorlásának a része. A magyar kormány azzal vádolja Sorost, hogy az Európába irányuló tömeges migrációt támogatja. Továbbá azzal, hogy olyan civil szervezeteket finanszíroz, amelyek jogi segítséget nyújtanak a menedékkérőknek és menekülteknek. 

34385988 10156405880786575 6808922743677911040 O
A Stop Soros Büntetné A Civil Szervezeteket / Fotó: Hungary Today

Az új jogszabály a belügyminiszternek jogot adna arra, hogy betiltsa azokat a nem kormányzati szervezeteket, amelyek a migrációt támogatják és nemzetbiztonsági kockázatnak minősülnek.

A többek között az emberi jogok, a pluralista demokrácia és a jogállamiság védelmével foglalkozó Európa Tanács alkotmányos ügyekért felelős tanácsadó szervezete, a Velencei Bizottság vizsgálja a jogszabály-tervezetet. Péntekre várható a törvényjavaslattal kapcsolatos megállapításainak nyilvánosságra hozatala.

A bizottság elnöke, Gianni Buquicchio hétfőn arra kérte Szijjártót, hogy várja meg, amíg a testület nyilvánosságra hozza a javaslatait.

Azt szeretnék, hogy a kormány legalább vegye figyelembe a bizottság előzetes meglátásait, amelyeket már megosztottak a magyar illetékesekkel.

D Mti20171207001 2000
Szíjjártó Pétert Nem Érdekli A Velencei Bizottság Véleménye / Fotó: Zoom

Úgy tűnik, a nemzetközi szervezet kérése ismét süket fülekre talál a magyar kormányban. Szíjjártó Péter külügyminiszter kedden ugyanis azt nyilatkozta, hogy a Parlament már szerdán, azaz a mai napon lefolytatja a szavazási procedúrát a Stop Sorosról.

“Igen, holnap szavaz a Parlament, és a mi frakciónk a törvényjavaslat mellett fog szavazni” – mondta tegnap SzÍjjártó.

Megerősítette ezzel azt, hogy Magyarország a szavazásnak ad elsőbbséget és nem a Velencei Bizottság véleménye elismerésének.

A Spiegel értesülése szerint Angela Merkel német kancellár július 5-én megbeszélésre fogadja Orbán Viktort Berlinben.

Közben itthon a civil szervezeteken kívül nyomás nehezedik a tudományos élet szereplőire is. Ezzel kapcsolatos cikkünket ezen a linken olvashatod.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból