Soros György: önzetlen filantróp vagy liberális demagóg? Ezzel a felütéssel kezdődik a Németországban működő, nemzetközi hírportál egyik vezércikke. A Deutsche Welle szerint egyeseknek az amerikai-magyar milliárdos a nagylelkűség megtestesítője. Mások számára viszont az álruhába bújt ördög. Mindenesetre a 87 éves Soros György a világ egyik legellentmondásosabb figurája. 

Soros Budapesten született 1930. augusztus 12-én Schwartz néven, egy szekularizált felső-középosztálybeli zsidó családban. Nevüket az egyre erősödő antiszemitizmus miatt változtatták meg a kevésbé zsidós hangzású Sorosra. Amikor a náci Németország 1944-ben megszállta Magyarországot, a család kereszténységüket igazoló hamisított dokumentumokat szerzett be, hogy megússzák a holokausztot.

Édesapja maga is számos magyar zsidó ember életét mentette meg.

Soros György 1947-ben beiratkozott a London School of Economics-ra, ahol a híres osztrák-brit filozófus Karl Popper tanítványa lett, aki a liberális demokrácia elkötelezett híve és a tekintélyelvű és totalitárius rendszerek éles kritikusa volt.

Popper reflexivitás elméletét, mely szerint a megfigyelés aktusa megváltoztatja a megfigyelés tárgyát, Soros a gazdaság területén alkalmazta.

Megfordította azt a hagyományos logikát, miszerint az árak visszatükrözik a gazdasági alapokat, és azt állította ehelyett, az árak maguk ösztönzik a gazdasági fejlődést.

A Soros on Soros: Staying Ahead of the Curve című 2005-ös könyvében eképpen fogalmazza ezt meg: “Az uralkodó meggyőződés szerint a piacoknak mindig igazuk van. Én ezt pont fordítva látom. Én azt feltételezem, hogy a piacok mindig tévednek. Még akkor is, ha alkalomadtán e feltételezésem téves, munkahipotézisként használom.”

A lap szerint Soros az 1960-as években kezdett befektetésekkel foglalkozni, és milliókat keresett befektetési alapokkal.

F67592C1B92044Db850D41D0B405Fd26 18
A Gusztustalan Plakátkampány Magyarországon, Mindenhol / Fotó: Balogh László / Reuters

Az 1990-es években tőzsdézett. A brit fonttal való short ügyletek milliárdokat hoztak neki, amiért ezen a gúnynéven emlegették: “az ember, aki bankot robbantott a Bank of Englandben.”

Ahogy nőtt a vagyona, úgy kezdett emberbaráti tevékenységekbe, és úgy fokozódott persze a körülötte kialakuló vita is, amit ez kiváltott. 

2017-ben nettó vagyonát kb. 25 milliárd dollárra becsülték, és ezzel bekerült a világ 30 leggazdagabb embere közé. Talán kevesen tudják, de pénzének mintegy 80%-át jótékonykodásra költötte, főként az általa alapított Open Society Foundations-re (OSF).

Az OSF a világ minden pontján működő, jótékonysági tevékenységek nemzetközi csoportja. Honlapja szerint például ilyen projektekkel foglalkozik: “demokratikus gyakorlat”, “információs és digitális jogok”, “igazságügyi reform és jogállamiság.”

A Deutsche Welle kiemeli, hogy Soros még a kommunizmus bukása előtt elkezdte támogatni a demokratikus szerveződéseket Kelet-Európában.

Azóta alapítványokat hozott létre, és százmilliókat adományozott demokráciát támogató szervezeteknek a korábbi kommunista blokk országaiban. Soros alapította a Közép-európai Egyetemet is (Central European University, CEU), amelynek New Yorkban és Budapesten működik kampusza.

3 1 1
Ceu Melletti Tüntetés / Fotó: Berecz Valter

“A politikai kockázat nagyon magas, és a soviniszta, idegengyűlölő szélsőjobb felemelkedése zavaró fejlemény” – mondta Soros a the Financial Times-nak 2009-ben.

Alapítványai békefolyamatokat is támogattak a Közel-Keleten.

Maga Soros nem nagy Izrael-rajongó. Egyszer ezt mondta a New Yorker-nek: “Nem vitatom el a zsidók nemzeti létezéshez való jogát, de ennek én nem akarok részese lenni.” Majd így folytatta: “Büszke vagyok a zsidóságomra — habár, be kell valljam, gyakorlatilag egy egész élet kellett ahhoz, hogy erre a pontra eljussak.”

A Deutsche Welle szerint számos fontos ügyet támogatott az USA-ban is, például a szeptember 11-i terrortámadások utáni  projektekre adott pénzt. Soros a Brexit egyik támadója volt, és több adományt juttatott Brexit-ellenes csoportoknak az Egyesült Királyságban.

Soros nézetei hatalmas ellenségeket is szereztek neki.

A milliárdos legfőbb támadója Orbán Viktor, Benjamin Netanyahu és más populista politikusok az USA-ban, Nagy-Britanniában és más országokban.

A lap megemlíti, hogy Sorost Orbán az újraválasztási kampányának főszereplőjévé tette, rájátszva az antiszemita sztereotípiákra. Azzal vádolta az amerikai üzletembert, hogy megrontja a hagyományos társadalmat, mert a Magyarországra irányuló migránsok tömegeit támogatja.

Orbán Fogadja A Parlamentben Soros Györgyöt 2010 Októberében – Ekkor Még Úgy Tűnt, Nincs Baj Sorossal / Fotó: Magyar Nemzet

A Deutsche Welle arról is ír, hogy az Orbán-kormány Soros tevékenységének ellehetetlenítésére a törvényhozást is bevetette. Mindezek a nyomások végül oda vezettek, hogy az OSF elhagyni kényszerült Budapestet, és Berlinbe költözik.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.