Az Alzheimer-kór esetében különösen fontos a korai felismerés. Ezen betegség esetében is vannak bizonyos jelek, amelyekre érdemes odafigyelni.

A memória romlása, ami már megnehezíti a mindennapokat

A rövid távú memória gyengülése az egyik leggyakoribb az Alzheimer-kór korai tünetei közül. Amikor valaki újra és újra ugyanazt a kérdést teszi fel és mind gyakrabban felejt el fontos dátumokat, dolgokat, egyre inkább a családtagokra, ismerősökre hagyatkozik ezen a téren, érdemes felkeresni az orvost.

A problémamegoldás képességének gyengülése, tervek követésének nehézsége

Az Alzheimer-kór figyelmeztető jele lehet, ha a számokkal nehezen boldogulunk és egyre nehezebben tudunk véghez vinni tervszerű dolgokat. Ilyen pl. egy recept követése vagy a befizetendő számlák összegyűjtése, összeszámolása.

Rutinfeladatok elvégzésének problémája

Mindennapi életünkben a munkában és a háztartásban is vannak olyan feladatok, melyeket rendszeresen végzünk. Ha azt vesszük észre, hogy ezek már nem mennek olyan gördülékenyen, mégpedig nem fizikai okok miatt, érdemes jobban megfigyelni magunkat és ha ez huzamosabb időn át fennáll, javasolt felkeresni az orvost.

Kapcsolódó cikk

Helyekkel is idővel kapcsolatos zavarok

Az időérzék gyengülése, az idő múlásának másként való észlelése, pl. az évszakok összekeverése, a jövő fogalmával kapcsolatos zavarok szintén beszédes jelei lehetnek az Alzheimer-kór kezdeti fázisának.

Látászavarok, térbeli érzékeléssel kapcsolatos problémák

Az Alzheimer-kór korai fázisban látászavarokat okozhat. Egyes esetekben nehezebben megy az olvasás vagy a színek felismerése. Az észlelés szintén nehézségekbe ütközhet, egy Alzheimer-kórosnál pl. előfordulhat, hogy odasétál a tükörhöz, mert azt hiszi, valaki más is van a szobában.

Gond a szavakkal, a beszéddel és az írással

Az Alzheimer-kór megnehezíti a párbeszédek követését, a beszédre való figyelést. A betegek gyakran ismétlik magukat vagy böngészik a szótárt, hogy megtalálják a megfelelő szót. Előfordul, hogy a mondat közepén abbahagyják a mondatot és később folytatni sem tudják.

Társas kapcsolatok lazulása

A mentális funkciókban történő változás a korai stádiumban lévő Alzheimer-kóros számára megnehezítik a munkában és a társas kapcsolatokban való helytállást. Ha hirtelen azt vesszük észre, hogy családtagunk szokásai e téren megváltoztak, ne késlekedjünk, igyekezzünk segíteni neki, mégpedig szakember bevonásával.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.