Egy kutatás szerint ha olyan mellett alszol, aki horkol, annak az egészséged látja kárát

Nagyon fontos az, hogy milyen minőségű az esti alvásunk időszaka. Emiatt is nagyon kellemetlen tud lenni, ha valaki horkol mellettünk. De azon túl, hogy nehezen tudunk esetleg elaludni, más egészségügyi hatásai is lehetnek.
Nehéz lenne tagadni, hogy egy horkoló ember mellett az alvás nem leányálom. Főleg, ha egy ágyban fekszetek. De a közvetlen hatásokon túl más következményei is vannak a dolognak.

A tudomány nemrég fedezte fel, hogy nem csupán egy zavaró tényezőről van szó.

Kialvatlanság

Ez talán a legnyilvánvalóbb következmény, de az alváshiány hosszútávon komoly egészségi problémákhoz is vezethet. Mind a horkoló ember, mind pedig az, aki mellette fekszik, sok óra alvásról csúszik le, amire a szervezetnek alapvetően szüksége volna a regenerálódáshoz és különböző biológiai funkciók lezajlásához, mint például az emlékek rögzülése és az anyagcsere szabályozása.

Nemcsak az elegendő alvásról van szó, de annak folytonosságáról is. Az alvási apnoéban szenvedők párjai szinte mindig felébrednek, mikor maga a horkoló is. Így pedig az alvás különböző fázisain nem tudnak áthaladni, a biológiai mechanizmusuk pedig károsodik.

Az, aki nem alszik eleget, hajlamosabb hibázni, lassul a gondolkodása és gyengül a teljesítménye. Egy másik problémát is összefüggésbe hoztak ezzel az alvást folyamatosan zavaró jelenséggel, ami komolyan érintheti a párkapcsolatot is.

Felfedezték, hogy az alváshiány rizikófaktor szorongás és depresszió szempontjából is. Ez a pszichés következményeken túl növeli az elhízás és a stroke esélyét is.

Egeszsegtelen Ha Horkolnak Melletted, Horkolas, Alvaszavar 5
/ Fotó: Bright Side

Párkapcsolati problémák

A tény, hogy a párod horkolásától nem tudsz aludni, lassanként alááshatja az egész kapcsolatotokat. Minden éjjel a másik horkolását hallgatni és ébresztgetni vagy zajt csapni, hogy hagyja abba, pedig a másikat idegesíti fel. Ezért sokan inkább a különalvást választják vagy elválnak, miután már próbálták a füldugót is.

Arról sokat hallunk, hogy ha nem tudunk jól és eleget aludni, annak milyen hatásai lesznek. De ha ezt a párunk miatt szenvedjük el, őket fogjuk okolni a fáradtságunkért, a rossz kedvünkért, és ő lesz a haragunk legfőbb célpontja.

A konfliktusok pedig további rossz hatásokat gyakorolnak az egészségünkre. Bizonyított tény, hogy az otthoni rossz légkör növeli a stresszt, gyulladásokat okoz, és csökkenti az étvágyat. A folyamatos viták az immunrendszert is gyengítik.

Egeszsegtelen Ha Horkolnak Melletted, Horkolas, Alvaszavar 4
/ Fotó: Bright Side

Halláskárosodás

Egy kanadai tanulmányban megpróbálták felmérni a horkolás hatásait úgy a horkolóra, mint a mellette fekvőre. 4 párt vizsgáltak meg 35-55 éves kor között, akiknél a pár egyik tagja alvási apnoéban szenvedett.

A kutatók arra jöttek rá, hogy a horkolás nem hat annyira a horkolóra, mint a partnerére. Ennek oka, hogy az agy alvás közben tompítja a légzés megszakításait. De a partnerek 100%-a szenved ennek következményeitől, különösen a fül tekintetében, ami ki van téve a horkolásnak. A hatás egyenlő azzal, mintha 15 éven át minden éjjel egy ipari masinával aludnál.

Egeszsegtelen Ha Horkolnak Melletted, Horkolas, Alvaszavar 3
/ Fotó: Bright Side

Magas vérnyomás

A hangos zaj nemcsak a hallásra nézve káros, de kockázatos szintre emelheti a vérnyomást is. Egy kutatócsoport azt találta, hogy minél nagyobb a zaj hangereje, annál nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának valószínűsége. A test erre így reagál, függetlenül attól, hogy a zaj közben felébredünk-e vagy sem.

Arra is rájöttek, hogy ez minden 35 decibelt meghaladó zajra nézve igaz. Tehát, azok is ki vannak téve ennek a veszélynek, akik horkoló ember mellett alszanak, hiszen ennek a hangereje elérheti a 80 decibelt. A magas vérnyomás pedig más betegségekhez vezethet, mint a vese problémák, a demencia vagy a szívbetegség.

Egeszsegtelen Ha Horkolnak Melletted, Horkolas, Alvaszavar 2
/ Fotó: Bright Side

A horkolók mellett alvókra leselkedő veszélyek

Néhány közvetlen és közvetett következmény, ha egy olyan ember közelében alszunk, aki horkol:

Alváshiány és rossz alvás. Ingerlékenység, napközbeni álmosság, koncentráció és memória gyengülése, szorongás, stressz, immunrendszer gyengülése, elhízás, szívelégtelenség, demencia, halláskárosodás, magas vérnyomás, vese problémák, stroke.

Egeszsegtelen Ha Horkolnak Melletted, Horkolas, Alvaszavar
/ Fotó: Bright Side

Hogyan lehet megelőzni ezeket a problémákat

Rendszeresen egy horkoló mellett aludni nagy megpróbáltatás, főleg, ha már mindent kipróbáltál, hogy elviselhetőbbé tedd az éjszakákat. Ha a füldugó már csődöt mondott, még mindig alhatsz külön a párodtól.

Egy okos párnát is kifejlesztettek már a horkolók párjainak, ami egy egyenlő és ellentétes hangfrekvenciával semlegesíti a horkolás zaját. Bár még nem kapható, de a közeljövőben talán elérhető megoldás lesz.

Többféle trükk és gyógymód is létezik, próbáld ki őket, hogy helyreállítsd a köztetek lévő harmóniát és legfőképpen, hogy vigyázz az egészségedre!

Egeszsegtelen Ha Horkolnak Melletted, Horkolas, Alvaszavar 1
/ Fotó: Bright Side

Nincsen horkolás a környékeden mikor alszol, még sem tudsz elaludni? Több hasznos tippel is ellátunk, hogy minél nyugodtabban tudj pihenni.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk