A dzsesszzenész férfi az agyműtét közben sem hagyta abba a gitározást

Az agyműtétről nem feltétlenül a vidám és szórakoztató kifejezések jutnak az eszünkbe, pedig van aki gitározik vagy éppen énekel miközben az orvosok turkálnak a fejében.

A dél-afrikai Musa Manzini dzsesszzenészt agydaganat miatt kellett megoperálni, de ő még ekkor sem hagyta abba zenélést. Videó is készült a műtétről.

Brain tumor patient plays guitar during awake craniotomy surgery

Brain tumor survivor Robert Alvarez and neurosurgeon Sujit Prabhu, M.D., explain why and how Robert played the guitar during his surgery for a grade II astro…

Az agysebészet nagyon nagy odafigyelést igényel, hiszen egyetlen rossz mozdulat azonnali halált okozhat az orvos. A visszafordíthatatlan, élethosszig tartó károsodások veszélye is magas hiszen, ha az orvos szikéje az egészséges agyszövetbe vág bele akkor az emiatt károsodhat is. Ez sokkal könnyebben megtörténhet, mint gondolnánk.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nagyon nehéz megmondani a különbséget a tumoros és az egészséges agyszövet között[/perfectpullquote]

– árulta el Dr. Basil Enicker, dél-afrikai idegsebészeti specialista.

Egy Encker által vezetett operáció, úgy tűnik ugyanannyira tudományos is, mint művészi. Az éber állapotban végrehajtott kraniotómia (koponyaműtét) során a sebész és csapata egy tumort távolított el Musa Manzini dél-afrikai dzesszbasszista agyából – tudhatjuk meg az Open Culture beszámolójából.

Azért, hogy folyamatosan nyomon tudják követni az operáció menetét, megkérték a zenészt, hogy a műtőben akusztikus gitárján játsszon. Hiszen ha abbahagyja a zenélést vagy rosszul kezd el játszani az jelzés az orvosok számára, hogy rossz agyi területen próbálkoznak.

Megszólalt a kirúgott szívsebész: a meghalt beteg többször is telefonált, mi lesz vele

Székely László szívsebészt két és fél héttel ezelőtt rúgták ki a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből. Azóta a nyilvánosság előtt üzenget egymásnak a kórház és az orvos, sokszor egymásnak homlokegyenest ellentmondó dolgokat állítva. A szívsebész most a Népszavának adott interjút. Elmondta, hogy kirúgása óta a volt titkárnője fogadja a betegek hívásait, és az új osztályvezetőhöz irányítja őket.

Ezek a zenés beavatkozások nem is olyan ritkák. Ugyanilyen okból kifolyólag a texasi Anderson Rák Központban szintén gitározott a fiatal zenész Robert Alvarez, miközben az agyából a tumort távolítottak el a beszéd- és mozgás központ közeléből. Egy brazil férfi Beatles-számokat játszott agyműtéte közben, míg egy operaénekes a Csendes éjt énekelte, miközben az orvosok kivették a tumort a központi idegrendszeréből.

musa3
Musa Manzini dél-afrikai jazz zenész / fotó: JAZZIZ

Természetesen nem minden kranitómiás beavatkozás ennyire muzikális, de van jó pár ilyen videó a YouTube-on, amelyek megnézésével készítette fel magát mentálisan az operációra Manzini.

kraniotomia
Régészeti lelet is bizonyítja az egykori koponyalékeléseket / kép: Hipochonder blog

A mai kor agyműtétei, azért sokkal biztonságosabbak, mint amelyek 8000 évvel ezelőtt zajlottak. Ugyanis régészeti leletek tanúskodnak arról, hogy már akkoriban is végeztek koponyalékelést orvosi célból. Azt egyelőre nem tudni, hogy a neolitikumi páciensek mivel múlatták az időt a műtét közben. Az énekléshez valószínűleg nem volt hangulatuk.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból