A kanadai ukránok nem kérnek a sarló-és-kalapácsos vodkából

Az Ukrán-Kanadai Kongresszus (Ukrainian Canadian Congress, UCC) panasza nyomán Alberta és Quebec tartományok nem engedik a Hammer + Sickle (Kalapács és sarló) márkájú vodka árusítását. Sok ukrán-kanadai számára ugyanis ez a szimbólum történelmük egyik legsötétebb és legfájdalmasabb fejezetét idézi.

Az UCC érvelése szerint a sarló és kalapács a volt szovjet rendszerre emlékeztet, amelyik a holodomorért, azaz a mesterségesen előidézett éhínségért  felelős.

holodomor, magyarul éhhalál az ukrán nép történetének egyik legnagyobb katasztrófája volt 1932–1933-ban. Közvetlen halálos áldozatainak számát 3-3,5 millió és 7,5 millió közé teszik.

A katasztrófa része volt a nagy szovjet éhínségnek, amely a Szovjetunió más részeit is érintette. A holodomor nevet kimondottan az ukránok által lakott területeket sújtó éhínségre használják. 

A történészek többsége ma már egyetért abban, hogy az éhínség fő okozója nem természeti katasztrófa, hanem a Sztálin vezette szovjet kormányzat tevékenysége volt. 

Btgpei2
A Sérelmes Szimbólumot Viselő Vodka / Fotó: Reddit

Ez tehát körülbelül olyan gyűlöletes az ukránoknak, mint a náci horogkereszt, amit akaratlanul Shakira is promózott új termékén.

A Global News szerint februárban Quebec arról biztosította az UCC ügyvezető igazgatóját, Ihor Michalchyshynt, hogy leveszik a polcaikról a vodkát. Alberta pedig a közelmúltban döntött arról, hogy betiltja az ital márkát.

Michalchyshyn elmondta, hogy ilyen előzmények után a termék már sehol sem vásárolható Kanadában.

Az ügy érdekessége, hogy a sérelmes jelképet viselő vodkát gyártó anyavállalat, a Klin Groupe központja nem Moszkvában, sőt, egyáltalán nem is Oroszországban található, hanem Massachusetts-ben.

Hammer And Sickle Tradicion Logo
Sarló És Kalapács A Szivarokon Is / Fotó: Rare Cigar Shop

A cég a vodkán kívül olyan szivarokat is kínál, amelyek szintén a sarló és kalapács szimbólumot viselik.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból