A Lacoste új kampányában a tíz legveszélyeztetettebb állatfajra cseréli krokodilos logóját.

Hirdetés

A márka az International Union for Conservation of Nature’s Save Our Species programmal együttműködve annyi példányszámban dobja piacra a különleges pólókat, ahány az adott fajból még fennmaradt a világon.

Kaliforniai disznódelfin

/ Fotó: Lacoste

A magányos tengeri emlős a sekély vizek lakója, körülbelül 48 kilót nyom és 1,5 méter hosszú. Kritikus veszélyeztetettsége oka nyilván a halászat, hiszen könnyen belekeveredik a hálókba. Mindössze 30 maradt belőle a világon.

Burmán fedett teknős

/ Fotó: Lacoste

Ennek a burmai származású, különleges színű édesvízi teknősnek a jövője meglehetősen sötét. A kapzsi tojásgyűjtés az embert teszi a faj elsődleges kipusztítójává, a teknős könnyen kiszámítható párzási és fészekrakási időszaka miatt. Immár csak 40 maradt belőlük.

Északi sportos lemúr

/ Fotó: Lacoste

Ez az emlős mindössze 50 centiméter fejtől farokig és 800 grammot nyom. Észak-Madagaszkár erdejeiben él. Elsődlegesen az orvvadászat és élőhelyének gazdasági okok miatt való pusztítása fenyegeti. 50 maradt belőle.

Jávai orrszarvú

/ Fotó: Lacoste

A jávai orrszarvú nagyon ritka, csendes és magányos állat. Mostmár csak Indonéziában található, a Rhino Protection Unit védelme alatt él esőerdőkben. Főképp alacsony szaporodási arányuk, és a szarvuk miatti orvvadászat miatt veszélyeztetett. 67 példány él még a fajból.

Cao-vit gibbon

/ Fotó: Lacoste

Ez az emberszabású majom az egyik legritkább ilyen faj a világon. Annak ellenére, hogy súlya 5-10 kiló között mozog, gyorsan tud ágak közt lóbálva magát közlekedni. A gibbon egy Vietnam és Kína határán húzódó erdőben él, ahol az erdőirtás csökkenti életterét. 150 él még belőlük.

Kakapo

/ Fotó: Lacoste

Ennek a röpképtelen éjjeli madárnak Új-Zéland ad otthont. Tollazata a sárgástól a mocsárzöldön át a barnáig terjed, körülbelül 60 centiméter hosszú egy példány. A hím kakapo egy igen erős hangot ad ki a nőstény bevonzása érdekében. 157 maradt belőlük, főképp alacsony szaporodási arányuk miatt.

Kaliforniai kondor

/ Fotó: Lacoste

Szárnyfesztávolsága akár a 3 métert is elérheti, ezáltal az USA legnagyobb repülő madarának számít. Kopasz, narancssárga feje van, testét pedig fekete tollak fedik. Leginkább élőhelye szennyezettsége miatt veszélyeztetett. 231-en maradtak.

Saola

/ Fotó: Lacoste

Ezek a félénk növényevők csendes életet élnek Vietnam és Laos hegységeinek erdejeiben, túlélésüket az orvvadászat fenyegeti. Ezáltal a saola az egyik legnagyobb kihalófélben lévő emlős. 250 él még.

Szumátrai tigris

/ Fotó: Lacoste

Ez a ragadozó akár 100 kilót is nyomhat, és elérheti a 2,5 méter hosszúságot. Hazája Indonézia, genetikailag mégis rendkívül távol áll az ott élő többi tigrisfajtól, önmagában egy alfajt alkot. Napjainkban az orvvadászat és az erdőirtás veszélye fenyegeti. 350 példány maradt.

Anegadai iguána

/ Fotó: Lacoste

A brit Anegada-sziget iguánája egy olyan növényevő, amely akár 6 kilót is nyomhat, több mint 60 centiméter hosszú és a trópusi erdők lakója. A szarvasmarha-tenyésztés és a mezőgazdaság terjeszkedése miatt élőhelyeik zsugorodnak és vadon élő kutyák és macskáknak is igen ízéletes tápláléka. 450 maradt belőle.

 

Hirdetés