A London Pride-ot transzneműek ellen tiltakozók zavarták meg

A Budapest Pride idén békésen, atrocitások és túlnyomó részben kordonok nélkül zajlott szombaton. Ugyanez sajnos a London Pride-ról nem mondható el.

A Pride-ot a brit fővárosban transzneműek elleni aktivista csoport zavarta meg. A csapatnak valahogyan sikerült átvennie a vonulást. Egy ideig a felvonulás élén mentek, transzparenseiken transzneműek elleni üzeneteket lehetett olvasni, és szórólapokat osztogattak.

Az incidensről elsők között a Pink News számolt be. Riportjuk szerint a csoport körülbelül 10 aktivistából állt. Az nem derült ki, hogy a vonulást megzavarók miként azonosították magukat. A Pink News állítása szerint nők voltak. A transzparenseiken pedig többek között ez volt olvasható: “A transzneműek tevékenysége eltörli a leszbikusokat”. 

A csoport tagjai elmondták a portálnak, hogy a “transznemű emberek ellen” tiltakoznak. Továbbá azt akarják, hogy a transzneműeket tiltsák el a nemükkel látszólag összhangban lévő vécék használatától.

Úgy tűnik, a csoport még csak nem is regisztrált a vonulás előtt, hanem egyszerűen megjelentek, és beszivárogtak a rendezvényre. Ráadásul hangoskodásra, ugrálásra, kiabálásra vették rá a vonulók egy részét. Egyelőre nem derült ki, a Pride-szimpatizánsok miért ültek fel a provokációnak. 

Sem a szervezők, a Pride in London, sem a rendőrség nem avatkozott közbe. Egyes értesülések szerint a szervezők vezetői tulajdonképpen megengedték nekik, hogy velük vonuljanak.

Ennek azonban a Dazed szerint nem kellett volna így lennie. A tervek szerint Sadiq Khan, London polgármestere vezette volna a vonulást a Nemzeti Egészségügyi Szolgálattal (National Health Service) együtt, az intézmény fennállásának 70. évfordulója alkalmából. 

A Pride in London egyik szóvivője ekként fogalmazott az esetről:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Pride-ot minden évben százezrek kísérik, hogy demonstrálják, a Pride még mindig fontos. A melegre való tekintettel és a mai rendezvényen résztvevő minden ember biztonsága érdekében megengedtük a csoport tagjainak, hogy elől menjenek. Nem nézzük el nekik a hozzáállásukat és üzenetüket. Reméljük, e nagyon kis számú csoport akciója nem árnyékolja be annak a 30 ezer embernek az üzenetét, akik ma felvonultak.[/perfectpullquote]

No Title

Live image of transphobes disrupting Pride in London, via @PinkNews pic.twitter.com/Ij8D48sxIa

https://twitter.com/PrideInLondon/status/1015678388600758275

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból