A #MeToo után is sok a munkahelyi szexuális zaklatás

Hiába álltak ki rengetegen történeteikkel, a nők még mindig rengetegszer szenvednek el szexuális zaklatást munkahelyükön, és még mindig sokan tartanak tőle, hogy jelentsék az ilyen eseteket.

Nem lehet tagadni, hogy a #MeToo és a Time’s Up mozgalmak rengeteget tettek azért, hogy a szexuális zaklatás áldozatai nagyobb láthatóságot, több védelmet és megértést kapjanak, de még mindig csak egy hosszú út elején állunk.

A brit Young Women’s Trust friss felméréséből például kiderült, a nők most is gyakran válnak munkahelyi szexuális zaklatás áldozataivá.

És még most is sok eset azért marad titokban, mert a nők félnek jelenteni a zaklatókat.

10 hónappal a Weinstein-ügy kirobbanása után sem sikerült elfogadni a capitoliumi #MeToo törvényt

A Capitoliumon történt szexuális zaklatások esetén irányadó eljárást megreformáló szabályozás a Kongresszus parkolópályáján vesztegel. A Képviselőház és a Szenátus közötti folyamatos feszültség eredményeként a törvényjavaslat több mint 6 hónapja megakadt. A Képviselőház tagjai azt állítják, társaik a Szenátusban nem akarják feloldani a saját #MeToo szabályozásuk közötti eltéréseket.

A több mint 4000 18 és 30 év közötti résztvevő válaszaiból kiderült, hogy a nők 15 százléka szenvedett már el szexuális zaklatást a munkahelyén, amiről nem szólt felettesének vagy a hatóságoknak.

Munkahelyi Zaklatás / Fotó: Paul S. Foreman

Az is kiderült, hogy a nők harmada egyáltalán nem is tudja, hogyan kellene jelenteni a szexuális zaklatást, ötödük pedig szimplán fél attól, hogy panaszt tegyen – a válaszadó nők 24 százaléka tart tőle, hogy elveszítenék állásukat, ha felszólalnának egy ilyen ügyben.

#MeToo : Így emeli fel a hangját a közösségi média a szexuális zaklatások áldozataiért / ContextUs

Habár a filmiparban robbant a bomba, mára jóval túlnőtte az iparág határait az a láncreakció, amit R ose McGowan bejelentése indított el, miszerint Harvey Weinstein megerőszakolta őt. Legutóbb Cameron Russell modell osztotta meg név nélkül néhány szexuálisan bántalmazott nőtársa történetét. A nyíltan beszélni tudó nők bátorsága lenyűgöző, de ugyanakkor fényt derít az áldozatok számára is, ami már-már ijesztő nagyságokat ölt.

Az alapítvány szakértői szerint fontos lenne, hogy a munkaadók barátságosabb légkört teremtsenek a nők számára, próbálják felvenni a harcot a gender pay gap ellen, és biztosítsák a nőket afelől, hogy esetleges panaszuk értő fülekre és segítő szándékra talál.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból