Manapság tényleg nem mindig könnyű eldönteni, hogy mi valódi hír és mi fake news. Nemrég bejárta a világhálót az a videó, amelyben egy orosz nő fehérítőt locsol a tömegközlekedési eszközök ülésein terpeszkedő férfiak lába közé. Így akart tiltakozni e macsó “önkifejezés” ellen. 

Az orosz Anna Dovgalyuk elmagyarázta, hogy akciója nem más, mint a “nemi agresszió” megnyilvánulása elleni harc. A videó jelenleg több mint 6 millió megtekintésnél jár.

1252231
Úgy Tűnik, Fake News Volt / Fotó: Dazeddigital

Nos, úgy tűnik, álhírrel volt dolgunk, a Dazeddigital brit kulturális és közéleti magazin hétfői cikke szerint.

A videóban szereplő egyik férfi legalábbis azt állítja a Bumaga orosz újságnak, hogy fizettek neki azért, hogy eljátssza az áldozatot a filmben.

Putyin nem egyszer kérdőjelezte már meg a #MeToo mozgalom létjogosultságát. Szeret pikírten nyilatkozni azokról a nőkről, akik csak most állnak elő múltbéli zaklatásaikkal. Emiatt sokan arra gondoltak, hogy a videó a Kreml propagandája volt.

Mivel a “feministának” tűnő fehérítős akció rendkívül erőszakos, felmerült a gyanú, hogy valakik így akarják lejáratni a feminizmust, és aláásni a mozgalom jelentőségét. A videó nem mellesleg nőgyűlölő kommentek százait generálta.