A moszkvai Csillagok háborúja iskola Jedi-növendékeket képez

A Csillagok háborújának valószínűleg szerte a világon hatalmas kultusza van. De úgy tűnik, az erő Oroszországban a legnagyobb. Moszkvában a reménybeli Jedik a világ első fénykardos harci iskolájában fejleszthetik tökélyre képességeiket.

Zöld és piros fénysugarak szűrödnek ki az edzőtermekből a moszkvai parkban lévő körkörös pavilonban, ami szinte úgy néz ki, mint egy űrhajó. A diákok egy közelgő előadásra gyakorolják a fénykardozás mesterségét. Ez a legelső fénykardos suli a világon.

45892367 303
Moszkvai Jedi-képző / Fotó: DW / Marina Ivanova

Az iskolát 2000-ben alapították, nem sokkal azután, hogy az első Csillagok háborúja előzmény filmek megjelentek. Körülbelül ötszázan edzenek benne rendszeresen, és a gyerekeknek ingyenes az oktatás. Az iskolában a filmben szereplő jeleneteket pontosan lemásolva gyakorolják a fénykardozást.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Fénykarddal a kezedben, azokat a mozdulatokat végezve, amelyeket a filmbeli karakterek is csinálnak, valóra válthatod az álmod, hogy te is a szereplők valamelyikévé válj   [/perfectpullquote]

– magyarázza Dmitrij Semenikhin tanár, az iskola igazgatója.

45892437 401
Fénykardos edzés a moszkvai iskolában / Fotó: DW / Emily Sherwin

A fénykardozás azonban több mint egy Csillagok háborúja-fantázia valóra váltása. Ez a színpadi vívás egyik formája, ami 2008 óta hivatalosan elismert sportág Oroszországban. A Jedi-képzőben komoly edzés folyik, hiszen a filmbeli jelenetek szerinti harc meglehetősen dinamikus. 

45892395 401
A lányok körében is népszerűek a Csillagok háborúja-jelmezek / Fotó: DW / Marina Ivanova

A Csillagok háborúja-filmek Oroszországban is igazi kasszasikernek számítanak. Érdekesség, hogy a Szovjetunió idején a rajongás is keretek közé volt szorítva. Olyannyira, hogy az első Star Wars-filmet, aminek ’77-ben volt a nemzetközi bemutatója, egészen 1990-ig nem mutathatták be az országban. A titokban terjesztett VHS-kalózpéldányok nem véletlenül végeztek a videotékás slágerlista élén.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból