A neonáci NSU-tagot, Beate Zschäpe-t a müncheni bíróság szerdán bűnösnek találta terrorcselekmények elkövetésében, és életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. Ezzel Németország második világháború utáni történelmének egyik legnagyobb pere zárulhat le.

Ítélethirdetés a neonáci terrorista szervezet ügyében

A neonáci terrorista csoport, a National Socialist Underground (NSU) egyetlen túlélő tagját, Beate Zschäpe-t bűnösnek találták 10 rendbeli gyilkosságban, melyeket 2000 és 2007 között követett el. Az áldozatok közül kilencen bevándorlók voltak, a 10. pedig rendőr. A bíróság bűnösnek mondta ki két bombamerénylet, több rendbeli rablás elkövetésében, emberölés kísérletében és terrorszervezet létrehozásában és abban való közreműködésben is. 

Ralf Wohllebent, aki a 9 ember életét követelő gyilkosságokhoz a fegyvert szolgáltatta, 10 év börtönbüntetésre ítélték. 2 másik társukat, Holger G.-t és Carsten S.-t 3-3 év szabadságvesztésre ítélték terrorszervezet támogatásáért és 9 rendbeli gyilkossághoz nyújtott bűnsegédletért. 

Andre E.-t a csoport támogatásáért 2 év és 6 hónap börtönbüntetésre ítélték. Őt szabadon engedték, mert a tárgyalássorozat alatt az előzetesben már letöltötte ezt az időtartamot.

Az ítélethirdetésre rengetegen voltak személyesen is kíváncsiak. A müncheni bíróságon telt ház volt. Neonácik is bejutottak az épületbe és hangosan ujjongtak, mikor Andre E.-t elengedték. A bíróság előtt sokan figyelték, ahogy egyperces néma csenddel emlékeztek meg az NSU-áldozatokra, még az ítélethirdetés előtt. 

No Title

Minute of silence for the victim of the #neonazi terrorist group #NSU in front of Munich’s Higher Regional Courthouse where the verdict in the NSU trial is expected today. pic.twitter.com/AbLaYePx0p

Az MDR riportere szerint a 43 éves Beata Zschäpe mosolyogva lépett a tárgyalóterembe. “Érzéketlennek próbált látszani”, mikor belenézett a kamerákba.

A bíróság megállapítása szerint az NSU három tagja elhatározta, hogy “ideológiailag motivált támadásokat” hajtanak végre, külföldi állampolgárokat ölnek meg, és a gyilkosságokat együtt tervelték ki.

Methode2Ftimes2Fprod2Fweb2Fbin2Fe85Ead3E Ecce 11E7 Ad3E 1Cc26D7D8B0C
Beate Zschäpe, Uwe Böhnhardt És Uwe Mundlos 1998-Ban / Fotó: The Times

A bíró hozzátette, hogy Zschäpe “különleges szerepet játszott” abban, hogy “ártalmatlan legendát” kreáljon a külvilág felé, míg a csoport másik két, férfi tagja, Uwe Böhnhardt és Uwe Mundlos, akik már nem élnek, hajtották végre a támadásokat.

Megválaszolatlan kérdések

Beate Zschäpe ügyvédje szerint az ítélet gyenge lábakon áll, és ügyfele fellebbezni fog ellene. Az ítélethirdetést egy nagyon összetett, 5 évig tartó jogi procedúra előzte meg több mint 430 tárgyalási nappal és körülbelül 600 tanú meghallgatásával.

906521121 Beate Zschaepe Angeklagte Im Nsu Prozess
Élete Végéig Börtönben Maradhat Beate Zschäpe / Fotó: Afp / Christof Stache

Már az eljárás alatt komoly vádak érték a nyomozóhatóságot, hogy nem végzik megfelelően a munkájukat. 13 külön önálló parlamenti interpelláció is volt mind szövetségi, mind tartományi szinten, de ezek elbuktak a hatósági akadálypályán, mivel a belföldi hírszerző ügynökségek iratokat semmisítettek meg, és neonáci körökből származó, fizetett informátoraikat védték.

Közösségi szervezetek, politikai pártok és jogászok nem sokkal az ítélethirdetés után közleményekben fejezték ki aggodalmukat, hogy ez nem lehet az NSU-ügy lezárása.

Németország neonáci terrorista hálózatának teljes körű feltérképezését követelték. Angela Merkel még 2012-ben ígéretet tett arra, hogy mindent hézagmentesen kivizsgálnak, ami az “NSU-komplexummal” kapcsolatos. Sokak szerint a kancellár nem tartotta meg az ígéretét, és számos fontos kérdés máig tisztázatlan az ügyben.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.