Nem volt érvényes a népszavazás Macedóniában, a miniszterelnök mégis örül

Noha a népszavazás az alacsony részvétel miatt nem volt érvényes, Macedónia miniszterelnöke, Zoran Zaev mégis örül. Mint ismeretes, a referendum az ország nevének Észak-Macedóniára történő megváltoztatásáról szólt a Görögországgal kötött megállapodás részeként. Ám ennél jóval nagyobb volt a tétje.

A macedón választópolgárok kevesebb mint fele vett csak részt a vasárnapi referendumonEz azonban nem szegte kedvét a kormányfőnek, aki megígérte, hogy keresztülviszi a tervet. A népszavazás tétje ugyanis az európai uniós és NATO-csatlakozás volt.

Választási tisztviselők szerint a szavazók több mint 90%-a támogatta a névváltozással járó javaslatot. A választásra jogosultaknak azonban csak 35%-a ment el szavazni, a küszöb pedig 50% lett volna. 

Az alacsony részvétel ellenére Zoran Zaev a vasárnapi referendumot “demokratikus sikerként”könyveli el. 

A pozitív eredményű referendum egy hosszú ideje húzódó vita lezárását jelentette volna Athénnel. S megnyitotta volna az utat Skopje előtt az EU-s és NATO-tagság előtt.

A névváltoztatás melletti elsöprő arányú szavazatokat látva az előzetes eredmények alapján Zaev azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy most “a parlamenten a sor, hogy megerősítse a többség akaratát”.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Eltökélt vagyok arra, hogy Macedóniát bejuttassam az Európai Unióba és a NATO-ba   [/perfectpullquote]

– tette hozzá a macedón miniszterelnök.

h 54480184
Alexis Ciprasz görög és Zoran Zaev macedón miniszterelnök a Nyugat Balkáni Csúcson Londonban, 2018. július 10-én / Fotó: EPA-EFE / Luke Macgregor / Pool

Alexis Ciprasz görög miniszterelnök nagyra értékelte Zaev “kitartását és eltökéltségét” abban, hogy keresztülvigye az egyezséget.

Jens Stoltenberg, NATO főtitkár üdvözölte az igen szavazatokat, mert a névváltoztatás szerinte történelmi esélyt jelentene arra, hogy pont kerüljön egy évtizedek óta húzódó vita végére Görögországgal.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Arra buzdítom az összes politikai vezetőt és pártot, hogy konstruktívan és felelősségteljesen vegyen részt e történelmi lehetőség megragadásában   [/perfectpullquote]

– twittelte Stoltenberg. Majd hozzátette: “a NATO ajtaja nyitva áll”.

Az EU is arra ösztönzi a feleket, hogy tartsák tiszteletben a népszavazás eredményét.

45701436 304
Az ellenzék a népszavazás bojkottjára szólított fel / Fotó: Deutsche Welle

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Heather Nauert úgy fogalmazott, a macedón törvényhozóknak felül kell emelkedniük a kicsinyes pártpolitikán, és élniük kell ezzel a “történelmi lehetőséggel” annak érdekében, hogy “ragyogó jövője” legyen az országnak “a nyugati intézmények teljes jogú tagjaként”.

Az ellenzék a népszavazás ellen agitált. Szerintük a referendum elbukott, és a Görögországgal kötött egyezség nem kapott zöld utat.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból