A Parfüm és további 5 zseniális film, ami német regény alapján született

Biztosan mindenki emlékszik a Parfüm című filmre. Az alapjául szóló irodalmi művet (A parfüm – Egy gyilkos története) Patrick Süskind német regény-és forgatókönyvíró írta. A nagy sikerű filmes adaptáció után most tévé-sorozatot forgatnak belőle.

A Parfümön kívül számos olyan világhírű film készült, amelyek német írók könyvének adaptációi. Ezekből szemezgettünk, hogy megmutassuk a kedvenceinket.

A tengeralattjáró (Das Boot)

19379329 303

Kritikusok szerint A tengeralattjáró “az egyik legnagyobb háborús film.” Wolfgang Petersen német rendező 1981-es mozija Lothar-Günther Buchheim könyvén alapul. A mozis darab cselekménye a második világháborús német tengeralattjáró precízen elkészített hű másolatán játszódik. A Das Boot hozta el Petersen számára a nagy áttörést, és nyitotta meg előtte az utat Hollywoodba. A film 6 Oscar-jelölést, ezen kívül Golden Globe- és BAFTA-jelölést kapott.

Nyugaton a helyzet változatlan

16911785 303

Folytassuk a sort egy háborús filmmel! A Nyugaton a helyzet változatlan a hangos film hőskorában készült. Kitűnő példája annak, hogy irodalmi műből milyen lebilincselő mozis alkotást lehet készíteni. Lewis Milestone amerikai rendező vitte színre az első világháború borzalmait 1930-ban, Erich Maria Remarque azonos című regénye alapján. A nácik gondoskodtak arról, hogy a filmet ritkán lehessen látni Németországban.

A bádogdob

38854813 303

A Bádogdob című regényért Günter Grass 1959-ben irodalmi Nobel-díjat kapott. A filmes adaptáció 20 évvel később született meg, a 13 éves David Bennenttel Oscar Matzerath szerepében. A fiú, aki tömegeket tud uralni azzal, hogy bádogdobján dobol, 3 évesen elhatározza, nem nő tovább. Volker Schlöndorff rendező filmje volt az első olyan német produkció, ami a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díjat elnyerte.

Halál Velencében

16468681 303

1971-ben Luchino Visconti olasz rendező elkészítette Thomas Mann azonos című regényének filmes adaptációját. Mann a Halál Velencébent 1912-ben írta. Visconti mozija nagyon közel áll az eredeti mű elbeszélő hangvételéhez. A film Dirk Bogarde-dal a főszerepben visszaadja a regény súlyosságát, melankolikusságát, de elképesztően gyönyörű.

Parfüm

16236326 303 1

Patrick Süskind 1985-ben írta meg nagy sikerű regényét, A parfüm – Egy gyilkos története címmel. 20 évet kellett várni a mozis adaptációra. Az irodalmi művet Tom Tykwer vitte filmre elképesztően szemet gyönyörködtető, szórakoztató és pompás jelenetekkel. A főbb szerepekben Ben Whishaw és Karoline Herfurth voltak láthatók.

A felolvasó

14997826 303

Nem csak a film, de az irodalmi mű is bestseller volt. Bernhard Schlink A felolvasó című regénye a náci éra messze ható következményeit és azt mutatja be, hogyan néz szembe egy ország a múltjával. Stephen Daldry 2008-as mozis adaptációja különösen jól sikerült. Nagyszerű film lett Kate Winslet, David Kross és Ralph Fiennes kitűnő színészi játékának is köszönhetően.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból