A két AT4 rakétavetőt egy próbagránáttal együtt találták meg egy szemetesben, kevesebb mint egy mérföldre egy kaliforniai középiskolától, ami a rendőrség szerint nem szokatlan.

Két rakétavetőt és egy nem robbanásveszélyes gyakorlógránátot találtak egy kukában, kevesebb mint egy mérföldre egy kaliforniai iskolától a hét elején – számolt be a Daily Star.

Szerdán a hatóságok a winchesteri Leon Roadon lévő címre hívták, miután a bejelentések szerint katonai fegyvereket egy szemetesben vették észre a Liberty High School közelében.

A szeméttároló belsejében a rendőrség két üres, eldobható egylövetű AT4-es páncéltörőt és egy félbevágott inert gyakorlógránátot talált.
“Bár az indítócsövek birtoklása illegális, nem jelentenek veszélyt a biztonságra, és nem jelentett veszélyt a közösségre sem” – mondta a rendőrség szóvivője az NPR-nek.

Ez az incidens nem volt szokatlan esemény, mivel már-már rutinszerűen szoktunk találni katonai eszközöket

– tette hozzá.

A rendőrség egyelőre nem tudta megállapítani, ki dobhatta el.

Az AT4 egy könnyű, így hatékinyan hordozható, eldobható, egyetlen lövéssel irányítható indítóeszköz. 

Egyetlen lövés az AT4-ről elegendő lenne a legtöbb páncélozott személyszállító megbénításához, valamint jelentős horpadást okozna az ellenséges bunkerekben és védelmi állásokban.
Az amerikai hadsereg újoncai gyakran már a kiképzésük elején megtanulják kezelni az eldobható, svéd gyártmányú hordozórakétát.
Az Egyesült Államok törvényei szerint, mivel lőfegyvernek minősül, az AT4 műszakilag legálisan birtokolható megfelelő regisztrációval.
Mivel azonban a rakétavetőket és a páncélököket „pusztító eszközöknek” tekintik, egyes államokban, köztük Kaliforniában, illegálisak.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.