A T-1000-eshez hasonló robot gyártásán dolgozik egy kínai tudós

A Terminátor 2: Az ítélet napja című filmben látható folyékony fémből álló gyilkos robot lehet, hogy valósággá válik a jövőben?

A Teminátor 2: Az ítélet napja című filmben tűnt fel Robert Patrick alakításában az a T-1000-es robot, amely képes az alakjának megváltoztatására és az öngyógyulásra is.

robert patrick
Robert Patrick / Jelenet a Terminátor 2: Az ítélet napja című filmből

Tang Shiyang kínai kutató tíz éves volt csupán, mikor a filmet látta, de olyan hatással volt rá, hogy most a cseppfolyós fémből készülő robot megalkotásán dolgozik.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A jövőben olyan folyékony fémeket tartalmazó puha robotokat tervezünk fejleszteni, amelyek speciális küldetésekben használhatók fel, mint például a földrengés áldozatainak felkutatása és megmentése, mivel ezek a szerkezetek megváltoztathatják az alalkjukat, így átcsúszhatnak az ajtók alatt, vagy átjuthatnak olyan helyeken, ahová az emberek nem tudnak bejutni.[/perfectpullquote]

 

mondta Tang Shiyang, az ausztráliai Wollongong Egyetem kutatója.

A kutatócsoport reméli, hogy idővel olyan kis méretű robotok is gyárthatóak majd, amelyek képes lesznek behatolni az emberi szervezetbe is.

liquid robot 1575695
A folyékony robot elfér egy tenyérben / South China Morning Post

Ebben az eljárásban a rák gyógyításának új lehetőségét látják, hiszen ezek a nanorobotok képesek lesznek a testen belül felvenni a harcot a daganatos sejtekkel. Azt még nem árulták el a kutatók, hogy mikor kerülhetnek „bevetésre” a jelenleg fejlesztés alatt álló robotok, de jelenleg is folynak a kutatások.

Az viszont már biztos, hogy James Cameron produceri felügyelete mellett 2019-ben rebootolják a Terminátor franchise-t. A filmben Linda Hamilton mellett, ígéretéhez híven, az igazi terminátor Arnold Schwarzenegger is visszatér.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból