Nem, szerencsére nem erőszaktevésről van szó, de Neil Portnow, a zeneipar egyik nagyágyúja ezzel a megjegyzéssel több embert is megsérthetett.

Bár az idei Grammy-díjátadó tele volt női hangokkal és azok üzeneteivel, úgy látszik, a zeneipar bort iszik, de vizet prédikál.

A ceremónia előtt megkérték Lorde-t – aki egyébként az egyetlen női jelöltje volt az Év Albuma díjnak –, hogy csoportosan adjon elő szóló produkciója helyett. Díjat egyébként csak Alessia Cara vihetett haza nőként, a legtöbbet Bruno Mars és Ed Sheeran kaszálta.

Lorde legutóbbi albumát egyébként egyik rajongója művészi csúcsra emelte.

A rajongók a #GrammysSoMale használatával fejezték ki frusztrációjukat a díjátadó után, és amikor a Variety szembesítette a The Recording Academy elnökét, Neil Portnow-t a kritikákkal, ő csak annyit mondott, hogy a nőknek ki kell állniuk magukért.

Olyan nőkkel kell, hogy kezdődjön a dolog, akiknek szívük-lelkük a kreativitás, akik zenészek, mérnökök, producerek akarnak lenni vezetői pozícióban részt vállalva az iparban

– mondta Portnow. Hogy mi a baj ezzel? Az elnök meritokratikus retorikája teljesen figyelmen kívül hagyja a masszív strukturális és intézményes akadályokat, amelyekkel a nők szembenéznek a zeneiparban (de tulajdonképpen bármilyen iparban). A változás megkezdése sajnos nem a nők, hanem a hatalmat birtokló férfiak kezében van.

Portnow szavai márcsak a #MeToo és a #TimesUp tekintetében is abszurdak és szomorúak. Míg a mozgalom nem ért célba olyan mértékben a zeneiparban, mint Hollywoodban, itt is voltak tanúságtételek az erőszakról. Az idei Grammyn ezt Kesha performansza fejezte ki a legjobban, aki a Prayinget azoknak a végrehajtóknak üzente, akik nem hajlandóak felbontani a kiadói szerződését az énekesnő zaklatása ellenére.

Bruno Mars a legjobb album díját a 24K Magic-kel nyerte, ami gyakorlatilag egy retro múltidézés… Milyen univerzumban innovatívabb ez, mint Lorde Melodramája?!

Lorde válaszképp a következő üzenettel tett közzé legközelebbi turnédátumait:

P!nk egy kézzel írt hozzászólásban fejtette ki véleményét:

Annak ellenére, hogy Portnow kommentárjai vállalhatatlanok, az iparban hatalommal bíró emberek véleményét képviselik. És mivel a zeneipart valószínűleg nem fogja egy ilyen ügy alapjaiban felforgatni, képviseletre várni egy alapjaiban romlott intézményrendszerben fölösleges.

A világ zeneipar mélyen gyökerező problémákkal néz szembe. Az előadók kizsákmányolásától kezdve a nőket ért zaklatásokon át a háttérmunkások egyenlőtlen kezeléséig. Az olyan díjátadók, mint a Grammy nem az előadókat ünneplik, inkább magát a zeneipart: dicsőségét, hatalmát és rendszerének rendíthetetlenségét.

Ez nem az fórum, ahol a harcot megvívják majd.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.