Hallgatom A zeneipar és a #MeToo: ez történt a nőkkel...

A zeneipar és a #MeToo: ez történt a nőkkel a Grammyn

Nem, szerencsére nem erőszaktevésről van szó, de Neil Portnow, a zeneipar egyik nagyágyúja ezzel a megjegyzéssel több embert is megsérthetett.

- Advertisement -

Bár az idei Grammy-díjátadó tele volt női hangokkal és azok üzeneteivel, úgy látszik, a zeneipar bort iszik, de vizet prédikál.

A ceremónia előtt megkérték Lorde-t – aki egyébként az egyetlen női jelöltje volt az Év Albuma díjnak –, hogy csoportosan adjon elő szóló produkciója helyett. Díjat egyébként csak Alessia Cara vihetett haza nőként, a legtöbbet Bruno Mars és Ed Sheeran kaszálta.

Lorde legutóbbi albumát egyébként egyik rajongója művészi csúcsra emelte.

A rajongók a #GrammysSoMale használatával fejezték ki frusztrációjukat a díjátadó után, és amikor a Variety szembesítette a The Recording Academy elnökét, Neil Portnow-t a kritikákkal, ő csak annyit mondott, hogy a nőknek ki kell állniuk magukért.

Olyan nőkkel kell, hogy kezdődjön a dolog, akiknek szívük-lelkük a kreativitás, akik zenészek, mérnökök, producerek akarnak lenni vezetői pozícióban részt vállalva az iparban

– mondta Portnow. Hogy mi a baj ezzel? Az elnök meritokratikus retorikája teljesen figyelmen kívül hagyja a masszív strukturális és intézményes akadályokat, amelyekkel a nők szembenéznek a zeneiparban (de tulajdonképpen bármilyen iparban). A változás megkezdése sajnos nem a nők, hanem a hatalmat birtokló férfiak kezében van.

Portnow szavai márcsak a #MeToo és a #TimesUp tekintetében is abszurdak és szomorúak. Míg a mozgalom nem ért célba olyan mértékben a zeneiparban, mint Hollywoodban, itt is voltak tanúságtételek az erőszakról. Az idei Grammyn ezt Kesha performansza fejezte ki a legjobban, aki a Prayinget azoknak a végrehajtóknak üzente, akik nem hajlandóak felbontani a kiadói szerződését az énekesnő zaklatása ellenére.

Bruno Mars a legjobb album díját a 24K Magic-kel nyerte, ami gyakorlatilag egy retro múltidézés… Milyen univerzumban innovatívabb ez, mint Lorde Melodramája?!

Lorde válaszképp a következő üzenettel tett közzé legközelebbi turnédátumait:

P!nk egy kézzel írt hozzászólásban fejtette ki véleményét:

Annak ellenére, hogy Portnow kommentárjai vállalhatatlanok, az iparban hatalommal bíró emberek véleményét képviselik. És mivel a zeneipart valószínűleg nem fogja egy ilyen ügy alapjaiban felforgatni, képviseletre várni egy alapjaiban romlott intézményrendszerben fölösleges.

A világ zeneipar mélyen gyökerező problémákkal néz szembe. Az előadók kizsákmányolásától kezdve a nőket ért zaklatásokon át a háttérmunkások egyenlőtlen kezeléséig. Az olyan díjátadók, mint a Grammy nem az előadókat ünneplik, inkább magát a zeneipart: dicsőségét, hatalmát és rendszerének rendíthetetlenségét.

Ez nem az fórum, ahol a harcot megvívják majd.

Promóció
ForrásDazed

legnépszerűbbek

Ezek a legjobb Tarantino-filmek a Rotten Tomatoes szerint

A Rotten Tomatoes-on a közönség értékelései alapján így rangsorolták Tarantino filmjeit.

Bödőcs Tibor: „Hugyozzál Hölgyet hermelinnel a hóba, hülyegyerek!” – Így veti a képzőművészetbe magát Bödőcs

Bödőcs Tibor humoristának október elején jelent meg második könyve, a Meg se kínáltak. Korábban már elolvastuk, „megkritizáltuk”, most pedig kiszemezgettük belőle a képzőművészethez – kulturális magazin révén – kötődő legjobb idézeteket.

a szerk. ajánlása

Ilyen lenne, ha a kedvenc filmjeleneteinket a kedvenc Disney-karaktereinkkel vegyítenénk

A Disney-figurák jól mutatnak a hollywoodi filmek jeleneteiben is

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

"Kásler Miklósnak szeretném ajánlani a 10 című előadásunkat, mert az a tízparancsolatról szól", mondja Sodró Eliza.

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb ifjúsági regény

A BBC összeállította minden idők legnagyobb hatású angol nyelvű regényeinek 100-as listáját. Cikksorozatunk hetedik részében a tíz legjobb ifjúsági regényt mutatjuk be.

most pörög

Az 50 év után előkerült iratok szerint Samuel Beckett Nobel-díja ellen a biztosság elnöke kampányolt

Samuel Beckett irodalmi Nobel-díja megosztotta a jelölőbizottság tagjait, ez derült ki a Svéd Akadémia archívumának frissen előkerült irataiból.

Tóth Gabi férje, Krausz Gábor a nők védelmére kelt Schobert Norbi videója után

A hétfői ebéd előtt olyan Facebook-videót rögzített Schobert Norbi, hogy tematizálta a magyar közéletet.

Rendezők, akik világhírű festményeket csempésztek filmjeikbe – Ilyen a mozi és képzőművészet csodálatos találkozása

Mi köze Klimt A csók című festményének Scorsese Viharszigetéhez? Vagy a Forrest Gump kis Jenny-jének a 20. század egyik leghíresebb amerikai képéhez?

Brad Pitt: “Quentin Tarantino több nőt szabadított meg a cipőjétől, mint a reptéri ellenőrök valaha”

Nem csak Leonardo DiCapriót és Margot Robbie-t említette meg, de kifejezte háláját Margot Robbie lábfeje, Dakota Fanning lábfeje és Margaret Qualley lábfeje iránt is Brad Pitt.

ez is érdekeltéged
<3