A koronavírus következtében mindenki az otthonába húzódott vissza, az utcák is elnéptelenedtek. London egyik legnépszerűbbbb turistalátványossága, az Abbey Road gyalogátkelőhelye ennek következtében azonban végre felújítás alá kerülhetett. 

A Beatles nyomában

Ötvenegy évvel ezelőt, 1969-ben született az ikonikus, azóta is sokak által ismert Beatles albumborítója. A képen a zenekar tagjai, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison and Ringo Starr sétálnak át a londoni Abbey Road egyik gyalogátkelőhelyén. A képet Iain Macmillan készítette. Érdekes adalék, hogy a hat képből álló fotósorozat ötödik eleme lett a végleges borítókép. 

Abbey Road Crossing
Újrafestették Az Abbey Road Híres Gyalogátkelőhelyét / Fotó: Getty Images

Az évtizedekkel ezelőtt készített album fedőlapja azonban elképesztő hagyományt eredményezett. Évente átlagosan 300 ezer rajongó érkezik az Abbey Road-ra, hogy rekreálják a világhírű fényképet és az örökéletű zenekar “nyomába eredhessenek”. Ez a szám pedig hirtelen megugrott a tavalyi évben, ugyanis a lemezborító 2019-ben ünnepelte 50. születésnapját. 

Mint régen

A koronavírus következtében azonban csökkent a forgalom nemcsak az Abbey Roadon vagy Londonban, de tulajdonképp a világ összes nagyvárosa kiürült. A vírus rohamos terjedése ellen ugyanis csak egyet tehetünk: ha otthon maradunk. 

A The Beatles legendás zebrája megelevenedik Amerikában

A Vine St. és a Hollywood Blvd. kereszteződésében elevenedik meg a londoni Abbey Road Studios előtti gyalogátkelőhely szeptember 26-án. A zebra a Beatles utolsó stúdióalbumának borítóján szerepel, ami miatt Londonban óriási turisztikai látványosság. A lemez az említett napon lesz 50 éves, ennek apropóján pedig érkezik a jubileumi kiadás.

Minden történésnek azonban két oldala van. Míg az emberek nagy része egy vilgágjárvány következtében négy fal közé szorult, addig a hatóságoknak a látogatottság hiányában volt lehetősége újrafesteni az ikonikus gyalogosátkelőhelyet. Erre korábban még sosem került sor, így a turistalátványoságon jelentősen meglátszottak milliók léptei. A gyalogosátkelőhelyet először amúgy 1931-ben festették fel az aszfaltra. 

Harry herceg az Abbey Roadon pózol Bon Jovival!

Harry herceg visszalépve a hercegi kötelességeitől, az Invictus Games Kórussal együttműködve pénzt gyűjt sérült és beteg katonai személyeknek. A terv szerint, Harry és a zenekar újradolgozzák Bon Jovi Unbroken nevű számát, az albumból befolyó összeget pedig a hátráltatott helyzetűeknek adományozzák. A választás nagyon találó, hiszen az amerikai énekes ezt a számát eredetilega veteránok, illetve a poszttraumás szindrómában szenvedők számára komponálta.

A Beatles 1969-ben kiadott tizenkettedik lemeze a borítóhoz méltó módon az Abby Road nevet viseli. Az album egyébként egy kompromisszum eredménye volt, Paul McCartney a Fehér Album felvételei alatt született konfliktusok jóvátételeként ajánlotta fel az új lemez lehetőségét. A zenekar producere, George Martin belement az egyezségbe feltéve, hogy a srácok “úgy dolgoznak majd, mint régen”. Az album címe eredetileg Everest lett volna, de később ezt lecserélték Abby Road-ra.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet