Lengyelországban mégis életbe lépett az abortusztörvény

Három hónappal a tavaly október végi tiltakozáshullám után a lengyel kormány kihirdette Európa legszigorúbb abortusztörvényét. 

Gyakorlatilag ellehetetlenül a terhességmegszakítás törvényes lehetősége Lengyelországban

Miközben alig pár hete Argentínában legalizálták az abortuszt, ami egész Dél-Amerikában  progresszív változásokat hozhat, addig Lengyelországban életbe lép az abortusz közel teljes tilalma. Az ultrakonzervatív Jog és Igazság (PiS) kormánypárt által kezdeményezett jogszabály tavaly októberben hatalmas felháborodást váltott ki, és az egész ország területére kiterjedő tiltakozáshullámot indított el, írja a The Guardian.

lengyelorszag abortusztorveny tuntetes
Abortuszellenes tüntetők Lengyelországban / Fotó: Vesna Đukić-Williams Instagram

Szerda este a bejelentés hírére Varsóban és más városokban ismét utcára vonultak a tüntetők Marta Lempart, a tiltakozás egyik vezéralakja hívására, akit tavaly ősszel a Telex felkeresett.

Októberben a lengyel alkotmánybíróság kimondta, hogy alkotmányellenes a magzat súlyos fejlődési rendellenessége miatt megszakítani a terhességet – ezen állásfoglalás alapján szigorítottak az eleve európai összehasonlításban is az egyik legmerevebb abortusztörvényen. Már eddig is rendkívül alacsony volt a törvényes terhességmegszakítások száma, amelyeket nagy részben a magzat betegsége miatt végeztek.

Mostantól kizárólag szexuális erőszakból vagy vérfertőzésből létrejött, illetve a terhes nő életét veszélyeztető terhességet lehet megszakítani. 

Elméletileg az alkotmánybíróság döntései azonnal érvénybe lépnek Lengyelországban. Ám olyan esetekben, amikor a kormány érzékeli több mint 400 ezer tüntető ellenállását, tehát nagy valószínűséggel politikai indíttatásból, csak jelentős késéssel vezetik be a jogszabályok alkalmazását. 

A kormány kivárt, majd mégsem visszakozott az abortusztörvény kapcsán

Michał Dworczyk, a miniszterelnökség vezetője tavaly november elején még a párbeszéd fontosságáról és új álláspont kialakításáról nyilatkozott – kérdés, mi akadályozta meg a kormányt abban, hogy társadalmi párbeszédet folytassanak az érintettekkel, még a szigorítás előtt. Január 27-én azonban közzétették az alkotmánybíróság állásfoglalását, majd a kormány magát az új jogszabályt is kihirdette, ami egyenlő a hatályba lépéssel.

A PiS-t már korábban is azzal vádolták, hogy az alkotmánybírák politikai kinevezettjeik, akik révén keresztülvitték a párt ultrakonzervatív abortusztörvényét. Az elmúlt három hónapban az orvosokat teljes bizonytalanságban tartották afelől, hogy törvényes marad-e egyáltalán a beavatkozás. A lengyel nők ezért abortusztabletták segítségével igyekeznek elérni, hogy elvetéljenek, mások pedig kénytelenek külföldön elvetetni a magzatukat.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Az alkotmánybíróság a meg nem született gyermek életének védelmére hivatkozott állásfoglalásában, és megkérték a törvényhozókat, hogy a „gyermek” és „anya” szavakat használják a „magzat” illetve „várandós asszony” helyett, ha a jogszabállyal kapcsolatban nyilatkoznak.

Borys Budka, a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Civil Platform vezetője úgy fogalmazott, hogy egyetlen törvénytisztelő kormánynak sem lenne szabad bevezetnie ezt a jogszabályt. Tavaly október végén számos nemzetközi nőjogi szervezet kiállt a lengyel nők mellett a tiltakozás jelképévé vált vörös villám szimbólummal


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból