Trolling in the Deep: Ha 2020 eddig nem volt furcsa, Adele bantu frizurával és kulturális kisajátítással jön

Adele az egyik legnagyobb londoni fesztivált, a Notting Hill Carnivalt idézte fel közösségi oldalán, majd hajviselete miatt rátámadtak a kommentelők.

Ha a Notting Hill Carnivalra mész, nem veheted el a bantu nők frizuráját!

Az nem szorul magyarázatra, miért vált ki közfelháborodást, ha egy közszereplő, híresség rasszista vagy antiszemita kijelentéseket tesz közzé közösségi oldalán, ahogy például olvashattuk a rapper Wiley ámokfutásait a Twitteren. Adele legutóbbi posztjával azonban úgy tűnik, sokak érzékenységét megsértette: augusztus utolsó napján közzé tett bulifotója ugyanis hatalmas visszhangot váltott ki a közösségi oldalán.

adele bantu haj botrany
Adele a jamaikai bantuként fesztiválozik / Fotó: Adele Instagram

Az angol Grammy-díjas énekesnőt a kommentelők nagy része kulturális kisajátítással vádolja, amiért tradicionális bantu frizurát hord és az ezt megörökítő fotót feltöltött Instagram-oldalára. Adele így kívánt megemlékezni a híres londoni Notting Hill Carniválról, amelyet augusztus utolsó hétvégéjén szoktak tartani, de idén a koronavírus-járvány miatt online rendezték meg.

Notting Hill Carnival 2020: Europe’s biggest street party goes online

Subscribe to the Evening Standard on YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC7RQon_YwCnp_LbPtEwW65w?sub_confirmation=1 London’s largest-ever street party …

Az, hogy Adele a bantu nők jellemző frizuráját, a fonott vagy sodort varkocsokból alkotott minikontyokat viselte a különböző népek és etnikumok zenéjét és viseletét felvonultató fesztivál kapcsán, nagyon sok felhasználónál kiverte a biztosítékot. Nem beszélve arról, hogy ráadásul a jamaikai zászlót idéző bikinifelsőt viselt.

Michelle Obama természetes hajával inspirálja a lányokat, akik „úgy néznek ki, mint ő”

A volt first lady az afro-amerikai nőkre fókuszáló ESSENCE magazin címlap jára került. Úgy döntött, a borítón szabadjára engedi természetes fürtjeit. A DesignTaxi beszámolója szerint arra akarta emlékeztetni az embereket, senkit sem definiálja, ha a megszokott normákon kívül él. Az animációban Childish Gambinot, azaz Donald Glovert láthatjuk sétálgatni a környéken, ami tele van nagyobbnál nagyobb nevekkel a hiphop világából.

„A fehérek semmilyen körülmények között ne csináljanak maguknak bantu kontyokat és pont” – reagált különösebb indoklás nélkül egy kommentelő az énekesnő Instagram-oldalán.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ha 2020 nem lett volna eddig is már elég furcsa, most Adele bantu frizurával és kulturális kisajátítással jön, amit senki sem kért tőle. Ez is jelzi, hogy mennyire problémás minden fehér női popzenei előadó. Utálom ezt látni[/perfectpullquote]

– írta egy másik felhasználó a Twitteren.

Több tiszteletet a bantu nők hajviseletének

Ugyanakkor többen is az énekesnő védelmére keltek, írja a Variety.

„Hagyjátok már őt békén. Ez a Notting Hill Carnival fesztivál, hivatalosan munkaszüneti nap, és egyébként is jól néz ki!” – tette közzé véleményét egy másik kommentelő.

Introducing ‘Tastes of Carnival’ by official partner @SamsungUK featuring @official_levi_roots cooking up a Caribbean feast. This mini-film is brought to you by @SamsungUK in glorious 8K #GalaxyS20 #QLED8K. Watch Carnival online at home link in bio #NHCatHome

No Description

Mások olvasatában nem negatív felhangról vagy szándékról, „kulturális kisajátításról” van szó, hanem azt üzeni a kép, mennyire bejön Adele-nek a bantuk hajviselete.

Adele, Jay-Z, Ariana Grande és számos más híresség áll ki az amerikai tüntetők mellett

A Minneapolisban történt rendőri túlkapás és George Floyd, fekete férfi halála tüntetéseket és fosztogatásokat eredményezett az Amerikai Egyesült Államok számos területén. A rasszizmus igazságtalanságai ellen protestálók ezrei küzdenek, míg a rendőrök gumilövedékkel és könnygázzal védekeznek a tüntetők ellen, akik rendőrkocsikat zúznak szét, rendőr kapitányságokat foglalnak el és rabolnak helyi üzleteket.

Végül még David Lammy londoni – egyébként színes bőrű – politikus is úgy érezte, hozzá kell szólnia a vitához.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez a hülye vita abszolút ellentétes a Notting Hill Carnival szellemiségével és a rájellemző farsangi beöltözés hagyományával. Adele Tottenhamben született és nőtt fel, ha valaki, akkor ő igazán tudja, miről is szól a fesztivál. Köszi, Adele. Felejtsd el a gyűlölködőket[/perfectpullquote]

– üzente az énekesnőnek a jogász végzettségű képviselő, aki nemrég kedvenc jogi témájú könyveit ajánlotta a The Guardian olvasóinak.

Adele, aki tavasszal látványos fogyásával került be a hírekbe, legalább elképzelt pixie frizurájával egyértelmű sikert aratott rajongói között.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból