Amellett, hogy egyre nagyobb rangja van az immár tizennegyedik alkalommal átadott Aegon Művészeti Díjnak, amely magánalapítású tisztán szakmai díjként kerül átadásra, idén több dolognak is örülhetünk.

Ismét női szerző a díjazott, ami ritka, második alkalom, és ez egybevág az Aegon női esélyegyenlőséget támogató törekvéseivel. Ismét költészet, amit kezdenek újra megszeretni az olvasók.

Takacs Zsuzsa Valuska Gabor
/ Fotó: Valuska Gábor

Takács Zsuzsa a magyar- és világirodalom változatos költészeti hagyományait felelevenítő művészetének gyűjteményes kötete a Magvető Kiadó gondozásában megjelent Vak remény, amelyről szerzője így nyilatkozott:

“Mindnyájan sajátos történetek keretei között élünk, életünknek nemcsak szerzői, fő- és mellékszereplői vagyunk, elbeszélői, hanem önkényes vagy vétlen meghamisítói. Verstörténeteimben szereplőim sorsát pedig saját sorsomként élem újra, csapásként, engesztelésként, elvesztett lehetőségként. A kimondásban eleve benne foglaltatik egy másfajta, nyelvi jellegű kudarc is. Pontatlan vagy pontosnak vélt megfogalmazásunk sosem azonos az eredeti gondolattal. A kimondás korlátot állít, a közlésben szüntelen eltolódások, csúszások vannak. Ha eljutunk a megfogalmazáshoz, az már többszörösen is hamis az eredeti gondolathoz képest. Attól hogy megírom, hogy saját koordinátái közt megáll saját lábán, mégsem zárul le egy vers. Mint valami ketrecbe zárt griffmadár, kikölti a tojásait, és fiókáival együtt (de mondhatnám vészjóslóbban is: gyújtóbombáival együtt) tágabb teret követel magának.”

Ez a vers valamiért nagyon eltalált több ezer embert

3 Semmilyen hírverés nélkül imádják ezt a verset Mint írja Urfi Péter, “Amikor megírtam, hogy Amerikában az év egyik legnagyobb netes szenzációja lett egy ismeretlen írónő tök átlagos novellája, eszembe jutott, hogy volt-e valami ilyesmi idén a magyar irodalomban.

Vannak évek, amikor könnyen konszenzusos döntésre jut a zsűri, és van, amikor hosszabb szakmai vita után derül ki a nyertes személye. Így volt ez idén is, Takács Zsuzsa kötete az utolsó körben Szvoren Edina és Krusovszky Dénes könyvével maradt versenyben.

Gács Anna így fogalmazott:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Takács Zsuzsa kötete több szempontból is kiemelkedik a jelöltek közül. Nemcsak azért, mert egy jelentős életmű lenyomata, de azért is, mert az új versciklus még ezen az életművön belül is valami újat, nagyon izgalmasat hoz. Olyan költészet ez, ami ezer szállal kötődik a mai tapasztalatainkhoz, dilemmáinkhoz, szorongásainkhoz.[/perfectpullquote]

A szakmai zsűri minden évben új tagokból áll. Az idei évtől újításként a díjalapító úgy döntött, nem kér fel zsűrielnököt, azonos rangú tagokból állt a testület. A zsűri tagjai idén:

Csorba Csilla irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum volt igazgatója, Gács Anna irodalomtörténész, Eszes Valéria középiskolai magyartanár, Kálmán C. György irodalomtörténész, Kulcsár Szabó Zoltán irodalomtörténész, Lévai Balázs rendező-producer és Ott Anna irodalomszervező.

Az Aegon Művészeti Díj ünnepélyes díjátadó gálája és a szerző köszöntése április 8-án 19 órakor lesz a Katona József Színházban.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk