A kínai aktivista művész, Ai Weiwei egy majdnem elfeledett krízisről, a rohingja menekültek 2015-ben történt brutális tragédiájáról forgat filmet. 

Ne felejtsük el!

Öt évvel ezelőtt 700 ezer rohingja menekültet öltek meg vagy helyeztek át erőszakkal Mianmar Rakhine megyéjéből Bangladesbe. A 2015-ben történt krízishelyzetet tervezi vászonra vinni a kínai aktivista művész, Ai Weiwei. 

Ai Weiwei Krizis Film E1589464525197
A Rohingja Menekültekről Készít Filmet Ai Weiwei / Fotó: Getty Images

Ugyan nem olyan régen történt az esemény, sokak már így is elfelejtették a tragédiát, valamint annak súlyosságát, különösen a jelenleg zajló pandémia folytán. Nem titok azonban, hogy Weiwei a jelenlegi világjárvány által generált életet sem hagyná ki következő dokumentumfilmjei közül, írja a The Art Newspaper. 

A karantén segít felfogni

Weiwei szerint az emberi társadalom jelentős része él nehéz körülmények között, izolálva a civilizációtól. Ez nem csak Mianmarban érzékelhető, hiszen a világ minden pontján találkozhatunk menekülttáborokkal. Az alkotó szerint a koronavírus és a karantén kora egy kicsit segít megérteni, milyen az, amikor elszeparálva az élettől töltjük napjainkat. Pedig mi rendelkezünk vízzel, étellel, mellékhelyiségekkel. Míg sokan életük legtöbb kihívással rendelkező perceit élik, addig a mianmari menekültek, köztük egészen kicsi gyerekek is, csak álmodoznak egy ilyen életvitelről. 

Közelebbről is megismerhetjük a kínai politikai aktivistát, Ai Weiwei-t

A San Francisco-i galérista, Cheryl Haines készített a kínai művészről Ai Weiwei: Yours Truly címmel dokumentumfilmet. A film azok számára is közelebb hozza az ünnepelt művészt, akik eddig nem érdeklődtek iránta. A dokumentumfilm elsősorban a @Large: Ai Weiwei at Alcatraz elnevezésű kiállítás eseményeit mutatja be.

Ai Weiwei jelenleg az angliai Cambridge-ben él, élettársával és 11 éves fiával. A pandémia folytán ő is otthon tölti idejének jelentős részét. Elmondása szerint a világjárvány által generált szituáció a 2011-ben történt pekingi adócsalások időszakára emlékezteti.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nincs két katona a szobában, de amúgy ugyanaz. Ez is ugyanolyan kinti világtól való izoláció, csak most már van internetünk és rengeteg időnk főzni[/perfectpullquote]

– mondja Ai Weiwei, visszaemlékezve életének egy másik meghatározó idejére. 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet