Ai Weiwei művészeti akcióvá avanzsálta kínai műtermének hatósági megsemmisítését

A kínai hatóságok előzetes figyelmeztetés nélkül elbontották Ai Weiwei pekingi stúdióját. A művész a rombolást egy 70 részes videósorozattal dokumentálta.

Az elismert, kínai származású művész műtermének váratlan lebontása augusztus 3-án kezdődött. A megsemmisítés folyamatát Ai Weiwei az Instagramra feltöltött videókkal örökítette meg.

A legérdekesebb az egészben az, hogy Ai látszólag nyugodtan viseli a rombolást és precízen figyelemmel kíséri a folyamatot.

No Title

No Description

Noha a művész 3 évvel ezelőtt jött el Kínából, hogy Berlinbe költözzön, 2006 óta lakott a stúdióban, és az még mindig az otthoni bázisa volt szülőföldjén.

Az ingatlan sok olyan műtárgynak otthont adott, amelyek túl nagyok vagy összetettek ahhoz, hogy könnyen elmozdítsák őket.

Figyelembe véve ezeket a személyes kötelékeket meglepő, hogy Ai csekély érzelmet mutat alkalomszerű képaláírásaiban. A feliratokat csupán arra használja, hogy tömören elmagyarázza, mi történik éppen.

https://www.instagram.com/p/BmDKy21H7ef/?utm_source=ig_embed

https://www.instagram.com/p/BmQRAxxgwJO/?utm_source=ig_embed

Ai Weiwei személyes kommentárja híján a videók szabadon felhasználhatók politikai és művészi értelmezésekre. Egyesek a kínai hatalommal kapcsolatos szembenállását látják benne.

A művész számára minden bizonnyal nem ismeretlen a kormányzati elnyomás: apját, a híres költőt, Ai Qingt különböző kínai kormányok bebörtönözték és száműzték. Maga Ai 81 napot ült, amiért 2011-ben kritizálta a kínai hatóságokat.

Könnyű ezért ezeket az Instagram-videókat a további cenzúra ábrázolásaként látni.

Csakúgy, mint az állítólagos Han dinasztia korából származó urna esetében, melyet Ai szándékosan a földre ejtett és lefényképezett, a műtermének megsemmisítéséről szóló videók is megkérdőjelezik, hogy amit látunk, értékes-e.

1246730
A Han Dinasztiabeli Urna Megsemmisítése, 1995-Ben / Fotó: Ai Weiwei

Insta-követői közül sokan úgy látják, a videóknak más művészeket is lelkesíteniük kellene, hogy “életben tartsák a lángot”.

No Title

No Description

No Title

No Description

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból