Aiden Aslin egyike volt annak az öt brit katonának, akik ezen a héten hazatértek, miután fogságba ejtették és megkínozták az orosz csapatok.

A 28 éves Aiden Aslin önként jelentkezett katonának, hogy segítsen az ukrán erőknek leküzdeni az orosz inváziót. Ám fogságba került, ahol öt hónapig kínozták, mielőtt szabadult volna, írja a DailyStar.

Aiden áprilisban került fogságba, miután csapata megadásra kényszerült az élelmiszerkészletek kifogyása miatt Mariupolban. Azonnal arcon ütötték, miután közölte az orosz katonákkal, hogy brit, és fogva tartói kemény bánásmódban részesültek az elkövetkező hónapokban.

A tiszt cigarettázott, és letérdelt elém, hogy megkérdezze: "Tudod, ki vagyok?" Nemet mondtam, ő pedig oroszul válaszolt: „Én vagyok a halálod”

– emlékezett vissza a brit katona, akit fogvatartója megkéselte, majd megkérdezte tőle, hogy “gyors halált vagy szép halált” szeretne-e.

Oroszul válaszoltam, hogy „gyors halált”. Elmosolyodott, és azt mondta, "Nem, szép halálod lesz... és én gondoskodni fogok róla, hogy szép legyen".

Aiden elmagyarázta, hogy “nem tudott sírni” vagy gyengeséget mutatni, még akkor sem, amikor Donyeckben egy színlelt per során halálbüntetést kapott.

Állítólag a Chelsea Football Club egykori tulajdonosa, Roman Abramovics segített közvetíteni az Oroszország és Ukrajna közötti fogolycserét, amely végül lehetővé tette Aiden és négy másik brit számára, hogy utat törjenek maguknak haza az Egyesült Királyságba Szaúd-Arábián keresztül.

Aiden katonatársaival együtt végzett erőfeszítéseit az ukrajnai tisztek méltatták, miután csütörtök reggel épségben és egészségesen hazatértek. “Azok a srácok mindent megtettek a demokrácia és a szabadság védelmében” – mondta a PA hírügynökségnek Mamuka Mamulasvili, aki annak a grúz légiónak a parancsnoka, amelyben a csapatok feltételezhetően szolgáltak.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet