A zseniális kódfejtő, Alan Turing matematikus a második világháborúban segített megfejteni a németek üzeneteit, de nemi identitása miatt üldözték az ’50-es években.

Alan Turing emlékezete

A Kormányzati Kommunikációs Központ (GCHQ) közzé tette a „valaha volt legnehezebb fejtörőt”, egy tizenkét rejtvényből álló feladványsorozatot az új 50 fontos bankjegy kibocsátása alkalmából, írja a The Guardian

Míg Argentínában a nemzeti hősként tisztelt futballista, a tavaly váratlanul elhunyt Diego Armando Maradona emlékére szeretnének új bankjegyet kiadni, a britek új pénzén pedig a híres matematikus kódfejtő, Alan Turing arcképe szerepel. A rejtvények valamilyen módon az új papírpénz arculati elemeihez kapcsolódnak.

Alan Turing 50 Font Kodjatszma Enigma
Alan Turing / Fotó: Ap

Az első feladvány egy sima keresztrejtvény, amely egyszerűen megválaszolható kérdésekből áll, természetesen angol nyelven. Az ügynökség úgy véli, hogy a feladványokkal a közönség is betekintést nyerhet munkájukba. A Turing challange-nek nevezett feladványok megfejtése véleményük szerint egy gyakorlott rejtvényfejtőnek hét órába telik. A rejtvényeket a GCHQ munkatársai találták ki Turing tiszteletére, aki sokakat inspirált arra, hogy a titkosszolgálatnál helyezkedjenek el.

Kapcsolódó cikk

A GCHQ vezetősége egyben megragadta a lehetőséget, és ismételten bocsánatot kért amiatt, ahogyan Turinggel bántak a második világháború után. Turing részt vett a Bomba névre hallgató gép kifejlesztésében, amellyel a német Enigma kódíró géppel rejtjelezett üzeneteket fejtették meg alatt. Ez a kódfejtőgép tekinthető a modern számítógép előfutárának.

Tiltólistán a sokszínűség a titkosszolgálatoknál

Turing 1952-ben homoszexualitása miatt egy rendőrségi nyomozás során bűnösnek vallotta magát, és kémiai kasztrálásra ítélték. Két év múlva öngyilkos lett.

Turinget a zsenialitása miatt ünnepelték, és üldözték a szexuális irányultságáért. Arra kell emlékeztessen mindannyiunkat, hogy a sokszínűség minden formáját el kell fogadnunk, de arra a munkára is, amely még ahhoz kell, hogy valóban befogadókká váljunk

– mondta Jeremy Fleming, a GCHQ igazgatója. 

5 ways Alan Turing changed the world

Alan Mathison Turing OBE FRS was an English mathematician, computer scientist, logician, cryptanalyst, philosopher and theoretical biologist. Find out his 5 ...

Az LMBTQ közösség tagjai nem dolgozhattak a brit kémszolgálatoknál egészen az 1990-es évek elejéig. Ha valakiről kiderült, hogy meleg, elbocsátották a szolgálatból. A múlt hónapban az MI6 titkosszolgálat új vezetője is nyilvánosan bocsánatot kért azoktól a tisztviselőktől, akiket 1991 előtt elbocsátottak. Elmondta, hogy a külföldi titkosszolgálat helytelenül, igazságtalanul és diszkriminatív módon működött, amiért nem tűrte meg az LMBTQ munkatársakat a kötelékében. 

A korábbi GCHQ vezetők 2012-ben és 2016-ban is bocsánatot kértek azért, ami Turinggel történt. 

Fleming elismerte tavaly októberben, hogy a brit kémügynökség „korántsem elég sokszínű”, miután kiderült, hogy az 1950-es évektől egészen az 1980-as évekig érvényben volt a színes bőrű emberek felvételének tilalma is. 

A náci Enigma feltöréséről szóló történetet a 2014-es Kódjátszma című film dolgozta fel, amelyben Benedict Cumberbatch alakította Turingot. A filmet a 2015-ös Oscar-díjátadóra 8 kategóriában jelölték (köztük Cumberbatch-et és Keira Knightley-t), végül a legjobb adaptált forgatókönyv díját vihette haza Graham Moore.

A film végén közölt adat szerint az Enigma megfejtése becslések szerint 2 évvel rövidítette le a háborút, így 14 millió ember életét mentette meg.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

reggeli kave, caffe, reggeli kave 2

Mi történik a testeddel, ha reggeli kávéval indítasz?

A reggeli kávé, amivel indítod a mindennapjaidat talán eddig nem is tudtad, hogy nem tesz jót a testednek. Ebbe a cikkben megtudhatod, hogy mi történet a testeddel kávé fogyasztás közben, és hogy mikor érdemes az első kávédat meginni.