Olga Kizinkova, Fehéroroszország 2008-as szépségkirálynője szabadulhatott a börtönből 42 nap után. A kijövetel után azt mondta, nem tört meg Alekszandr Lukasenko elnök hatalomgyakorlásától.

Demonstrációtilalom

Negyvenkét nap fogva tartás után vasárnap szabadon engedték Fehéroroszország 2008-as szépségkirálynőjét, Olga Kizinkovát, az ellenzék egyik hangadóját. Ugyanakkor a rendőrség Minszkben legalább száz, Alekszandr Lukasenko elnök ellen tüntetőt vett őrizetbe, írja az MTI.

Olga Khizhinkova Belarusz Szepsegkiralyno Feherorosz Lukashenko Borton
Olga Khizhinkova, Fehéroroszország Szépségkirálynője 2008-Ban / Fotó: Getty Images

Kizinkova szabadulása után közölte, nem tört meg, és nem hagyja el Fehéroroszországot, amire már több ellenzéki aktivista rákényszerült. A belügyminisztérium vasárnap azzal az indokkal vette őrizetbe a tüntetőket, hogy megszegték a demonstrációtilalmat.

Eddig 30 ezer embert tartóztattak le Olga Kizinkova mellett

„Az egész világ figyeli ezeket a tüntetéseket” – üzente litvániai száműzetéséből Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki vezető, és arra buzdította honfitársait, hogy gyűjtsék a bizonyítékokat a bűntettekre, amelyeket fehérorosz tisztségviselők követtek és követnek el. 

Hozzátette, hogy a felelősöknek fel kellene kerülniük az Interpol körözési listájára, és hogy az illetők megnevezése bűntetteikkel párosítva további szankciók kiszabását tenné lehetővé az Európai Unió számára Lukasenko rezsimjével szemben.

Az EU már eddig is befagyasztotta több belarusz tisztségviselő bankszámláját és megtiltotta nekik a beutazást. Az intézkedésekkel az unió megpróbálja megakadályozni, hogy pénzek jussanak Lukasenkóhoz.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választás után az országot 26 éve irányító Lukasenkót hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával.

Az azóta tartó tüntetéseken többször százezren is részt vettek, többen életüket vesztették, százak sérültek meg.

Kapcsolódó cikk

Eddig már vagy 30 ezer ember került őrizetbe.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet