Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus közvélemény-kutatása gyors ütemű változást mutat abban, hogyan ítélik meg az oroszok a háborút.

Alekszej Navalnij csapata egy négykörös, online szavazást indított moszkvai lakosok körében. Az orosz-ukrán háborúról szóló kérdésekre február 25-én, 26-án, 28-án, és végül március 3-án kellett válaszolni, írjaSzeretlek Magyarország. A felmérés ugyan nem reprezentatív, de jól mutatja a vélemények elmozdulását. 

A válaszadóktól megkérdezték, mit gondolnak Oroszország háborúban betöltött szerepéről. Az eredmények azt mutatják, egyre többen látják Oroszországot az agresszornak (29 százalékról egy hét alatt 53 százalékra ugrott).

A konfliktus felelőssének továbbra is sokan a Nyugatot tartják, de az orosz vezetést hibáztatók aránya 14-ről 36 százalékra nőtt, az Ukrajnát okolóké pedig 15-ről 7 százalékra csökkent.

A háború első napjaiban a válaszadók 40 százaléka gondolta úgy, hogy a háború katasztrofális hatással lesz a gazdaságra, az így vélekedők száma 60 százalékra ugrott. 

A többség már kezdetektől fogva egyetértett abban, hogy a feleknek tárgyalniuk kellene, és a béke mielőbbi helyreállítását támogatnák, de az arány 68 százalékról 79 százalékra ugrott.

Vlagyimir Putyin február 24-én hajnalban rendelte el az Ukrajna elleni támadást. Az Európai Unió több állama is szankciókat szabott ki az ország ellen. A kezdeményezéshez cégek és művészek is csatlakoztak, például az orosz delegációt a következő cannes-i fesztiválról is kizárták, Vaszilij Petrenko karmester felfüggesztette oroszországi munkáit, és az Emmy-díjért sem indulhat orosz állami produkció.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet