Alice Glass, zenész és a Crystal Castles ex oszlopos tagja nemrég jelentette be részletekbe menően, hogyan abuzálta, manipulálta és kontrollálta pszichológiailag közel egy évtizeden keresztül a frontember, Ethan Kath (eredeti nevén Claudio Palmieri).

Glass állítása szerint akkor kezdődött az egész, amikor 15 éves volt és a fiú meg pár évvel idősebb, és ezen évek alatt elszenvedett tortúrák miatt hagyta ott a zenekart.

Claudio nagyon manipulatívan viselkedett velem. Sok hónapon keresztül drogozott be és itatott le aztán szexelt velem egy elhagyatott szobában. Nem mindig egyeztem bele…

A zenész tovább is részletezi a befolyásolását:

Mikor mások elkezdtek felfigyelni a dologra kettőnk között, ő visszaélésszerűen és szisztematikusan célozta a bizonytalanságomat, és ellenőrizte a viselkedésemet: étkezési szokásaimat, akikkel beszélhetnék, hova lehetett mennem, amit nyilvánosan mondhattam és hogy mit viselhettem.

– emlékezett vissza Glass.

Aztán fizikailag is elkezdett zaklatni, például egyszer lelógatott egy lépcsőházba, és azzal fenyegetett, hogy le fog dobni. Vagy egyszer felvett a vállára és erőből ledobott a betonra. Mindenre befolyással volt, amit csináltam

– tette hozzá.

Aztán az e-maileket is elolvasta, megszabta, hogy mit ehet és hogy kikkel barátkozhat, a telefonját és a bankszámláját is ellenőrizte, illetve úgy kényszerítette szexre, hogy ha ellenkezik, akkor nem játszhat többé a zenekarban. 

Glass szerint Kath ereje abban rejlett, hogy régebben volt már a zeneipar részese, és a pozícióját használta, hogy befolyásolja a lányt. Fiatal, naiv lány aki közel kerül a helyi rocksztárhoz, az meg kihasználta a helyzetet. Ez is annak a lavinának a része, amit Harvey Weinstein indított el a kreatív iparban. Olvasd el az előzményeket itt

Glass elmondása szerint az, hogy elhagyta a Crystal Castlest, az egyik legnehezebb döntés volt, amit valaha meghozott, mivel a zenekar volt a mindene. A show-k, a zene és a rajongók jelentették neki a világot. Nem azért lépett ki és kezdett mindent előröl, mert ő így akarta, hanem azért, mert ezt kellett tennie.  Glass már eddig is tett utalásokat zaklatásaira, de neveket sosem mondott eddig. Azt is megjegyzi, hogy még több bajt hozott a fejére, amikor megtette ezeket a korábbi nyilatkozatokat. 

A mozgalom, ami most végigsöpört a világon és nőket bátorított fel arra, hogy megosszák történeteiket engem is arra ösztökél, hogy végre nyíltan beszéljek, bármibe is kerül. Ez a saját felépülésemhez szükséges és azokéhoz is, akik évekig éltek, vagy még mindig élnek ilyen és hasonló abuzív kapcsolatokban.

Glass 2014-ben hagyta el a zenekart “több okból kifolyólag”, aztán Kath egy új énekessel, Edith Francessal folytatta a zenekart. Nem váltak el jó hangulatban, ez köztudott volt, mint ahogy az is, hogy Kath megpróbálta megfúrni Glass új vállalkozását.