Amanda Gorman kerül a májusi Vogue címlapjára, ugyanakkor kettős érzései vannak divatikon szerepével kapcsolatban. 

Ha nem szólítja meg a feladat Amanda Gormant, nem vállalja

Amanda Gorman, a 23 éves amerikai költő lesz a Vogue májusi címlaplánya, írja a The Guardian. A pózoláson kívül egy hosszabb interjú is készült a Joe Biden elnöki beiktatásán reflektorfénybe került karizmatikus tehetséggel. 

Gorman elárulta, hogy már nagyjából 17 millió dollár értékben utasított vissza támogatási szerződéseket csak azért, mert cégek „nem szólították meg”. Ilyenkor inkább nem is néz bele a részletekbe, mert ha meglátja a szerződés hétszámjegyű összegét, akkor azonnal azon kezdene gondolkodni, hogy miért érné meg mégis igent mondani. Inkább tudatosan igyekszik megválogatni, milyen felkéréseket vállal el.

Amanda Gorman Vogue Cimlap Interju
Amanda Gorman / Fotó: Dave Kotinsky/Getty Images for BET

Amit viszont aláírt, alig néhány nappal azután, hogy az egész világ megismerte a nevét, amikor a washingtoni ceremónián a nemzethez írt költeményét szavalta, az az IMG modellszerződése.

Kapcsolódó cikk

A Vogue-címlap kapcsán azt írta közösségi oldalán, hogy megtiszteltetésnek érzi, hogy ő lehet az első költő, aki a neves divatmagazin első oldalára kerülhet. Különösen örült, hogy a kétféle címlap közül az egyiken Virgil Abloh divattervező ruháját viselheti.

https://twitter.com/TheAmandaGorman/status/1379843018849538049

Abloh azt írta az Instagram-oldalán, hogy a ruhát egy nagymamájáról készült fénykép ihlette.

Nem szeretne kötelező érvényű maradni

Gorman beszélt arról is, hogy vegyes érzései vannak a hirtelen jött divatinfluenszeri szerepével kapcsolatban. A beiktatási ceremónián visel piros Prada-hajráfot azonnal elkapkodták. A szintén jellegzetes, napsárga kabátja is sokaknak megtetszhetett, mivel jelentősen, 1328%-kal nőtt a „sárga kabát” kifejezésre keresők száma egy internetes felmérés szerint. 

Nem csak azt érzi kínosnak, ha modellként tekintenek rá, nem szeretné azt sem, ha az ő példáját követnék kötelező jelleggel azok a fekete lányok, akik sikeresek szeretnének lenni.

Nem szeretném azt sugallni, hogy ha sikeres fekete lány akarsz lenni, akkor legyél olyan, mint az Amanda Gorman, és menj a Harvardra tanulni. Jó lenne, ha végre valaki lerombolná ezt a mintát, amit felmutattam

– nyilatkozta. 

A Vogue-címlapfotókat az az Annie Lebowitz készítette, akit tavaly augusztusban élénken bíráltak az internetezők a sokszoros olimpiai és világbajnok tornásznőről, Simone Biles-ról készített képei kapcsán. Azt állították a kritizálók, hogy mélységesen csalódtak, amiért „olyan sok profi fényképész nem tud mihez kezdeni a sötétebb bőrű modellekkel”.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk